
Lapin pelastuslaitoksella oli 4417 hälytystehtävää vuonna 2024

Liikenneonnettomuudet sekä paloilmoittimien automaattihälytykset ovat yleisimpiä hälytystehtäviä.
Lapin pelastuslaitoksella oli vuonna 2024 yhteensä 4417 hälytystehtävää. Tehtävämäärä on edelleen korkea ja mukailee edellisvuosien tehtävämääriä (-112 tehtävää edellisvuoteen). Tehtävämäärää on laskenut muun muassa vähentyneet ensivastetehtävät sekä liikenneonnettomuudet. Eniten hälytyksiä aiheuttivat automaattiset paloilmoittimet, 868 kappaletta.
Seuraavaksi yleisin onnettomuustyyppi oli liikenneonnettomuudet, mutta niissä on edelleen nähtävissä laskeva trendi. Liikenneonnettomuuksien määrä on laskenut tasaisesti vuodesta 2021. Viime vuonna niitä oli 680 kappaletta ja onnettomuudet painottuivat loppuvuoteen.
Kiireisimpiä kuukausia olivat joulukuu, tammikuu, heinäkuu ja elokuu. Eniten tehtäviä oli Rovaniemellä, eli 1202 kappaletta. Seuraavaksi eniten niitä oli Kemissä, 510 kappaletta. Hälytystehtävien määrät ovat kasvaneet Lapin kaupungeissa, mutta vähentyneet pienemmillä paikkakunnilla.
Onnettomuuksissa loukkaantui viime vuonna 566 henkilöä, joista vakavasti loukkaantui 79. Onnettomuuksissa menehtyi 21. Pelastuslaitos pitää huolestuttavana sitä, että vakavasti loukkaantuneiden osuus loukkaantuneista on kasvanut huomattavasti. Vuonna 2023 vakavasti loukkaantuneita oli 52.
Rakennuspaloja oli viime vuonna 111 kpl, eli 6 kpl enemmän kuin viime vuonna. Myös rakennuspalovaaroissa 165 kpl oli merkittävää 15,4 % kasvua verrattuna edellisvuoteen. Pelastustoimen valtakunnallisena tavoitteena on tulipalojen määrän puolittaminen vuoteen 2030 mennessä. Pelastuslaitos tekee ennaltaehkäisevää työtä tulipalojen ja muiden onnettomuuksien vähentämiseksi. Mitään yksittäistä tulipalojen tai vaaratilanteiden määrää lisäävää tekijää ei ole kuitenkaan havaittu.
Pelastuslaitos alkaa suorittamaan vuonna 2025 paloturvallisuuden itsearviointia Lapin omakotitaloissa. Itsearviointi tehdään vuosittain 10 prosenttiin Lapin omakotitaloista. Asukas tekee omatoimisesti kotiinsa paloturvallisuustarkastuksen kotiin lähetettävän materiaalin avulla. Paloturvallisuuden itsearviointi on yksi keino palojen ennaltaehkäisyyn, kertoo Lapin pelastuslaitoksen pelastusjohtaja Markus Aarto.
Matkailun vaikutukset
Lapin pelastuslaitos alkoi syksyllä 2024 tilastoimaan matkailuun liittyviä onnettomuuksia entistä tarkemmin. Tilasto ei ole vielä kattava, mutta sen toivotaan tulevaisuudessa tuovan esiin matkailun vaikutuksia pelastustoimintaan, sekä edistävän onnettomuuksien ennaltaehkäisyä. Alustavasti tilastosta käy ilmi erilaiset onnettomuustyypit, joita matkailijoille sattuu. Yleisimpiä ovat ihmisen pelastamiset, liikenneonnettomuudet sekä virka-aputehtävät.
Matkailuun liittyvien onnettomuuksien ennaltaehkäisemiseksi pelastuslaitos julkaisi marraskuussa matkailijoille suunnatun turvallisuusanimaation, esitteen ja nettiesitteen. Eri matkailutoimijat ovat ottaneet materiaalit hyvin käyttöön, mutta ennaltaehkäisevää viestintää tulee jatkaa pitkäjänteisesti.
Vuonna 2024 Lapin pelastuslaitoksen turvallisuuspalvelut tekivät valvontasuunnitelman mukaista palotarkastustyötä. Majoitusrakennuksien turvallisuutta ja valvontatarvetta selvitettiin asiakirjatyönä yhteensä 1631 kohteesta, joista 107 kohteeseen tehtiin paloturvallisuuden ohjaus- ja neuvontakäynti.