Takaisin

Kevät etenee, jää ohenee

Julkaisuajankohta 9.4.2024 16.30
Tiedote
Jäistä lumea.

Jäät ovat alkaneet heikentymään myös Pohjois-Karjalassa. Vaikka jään paksuus on vielä kohtalaisen hyvä, se ei kerro jään kantavuudesta. Jääpeite voi olla arvaamattoman hauras tutuillakin paikoilla, erityisesti virtavesissä ja kapeikoissa, siltojen ja rakenteiden sekä kasvillisuuden lähellä. Kevään koittaessa ja auringonsäteilyn lisääntyessä jään paksuus ei enää kerro sen kantavuudesta, jää haurastuu ja tämän vuoksi paksultakin tuntuva jää voi olla petollisen heikkoa.

- Jään vahvuus voi esimerkiksi virtauksista ja pohjan laadusta riippuen vaihdella lyhyelläkin matkalla. Auringon haurastama kevätjää saattaa pettää jopa 30 cm:n paksuisena, riskienhallintapäällikkö Janne Halonen kertoo.

Jäällä liikkuvan turvavarustus

Jäänaskalit ovat jäällä liikkujan perusturvallisuusvaruste. Naskaleita tarvitsevat kaikki jäällä liikkujat. Naskalit pidetään helposti saatavilla, esimerkiksi kaulassa roikkumassa. Jään pettäessä naskalit isketään jään reunaan ja niiden avulla kavutaan hyisestä vedestä kantavalle jäälle. Mukana on hyvä olla myös pilli, jonka ääni kantaa kauas. Pillillä hälytetään apua.

Jääpiikki on tukeva teräskärkinen sauva, joka läpäisee 5 cm:n jään yhdellä iskulla. Sen avulla voi kokeilla jään kestävyyttä ja myös hädän tullen auttaa itsensä tai toisen ylös avannosta. Tavallinen puukeppikin on parempi kuin ei mitään.

Myös heittoköysi on hyvä pitää helposti saatavilla, esimerkiksi repun sivutaskussa. Sen avulla jäihin pudonneen voi auttaa takaisin. Mukana on hyvä olla reppu, joka on varustettu vähintään lannevyöllä. Reppu toimii kellunta-apuna, kun siihen on pakattu vesitiiviiseen pussiin varavaatekerta ja pyyhe.

Kaikista tärkein turvavaruste on kaveri. Yksin ei kannata mennä jäälle!

Pohjois-Karjala

Uusimmat