Takaisin

Juhannusta vietetään vaihtelevassa säässä - Metsäpalovaara on juhannuksen alla ilmeinen

Julkaisuajankohta 22.6.2023 8.45
Tiedote
Laituri ja järvimaisema auringonlaskussa.

Keskikesän juhla on jälleen käsillä ja ihmiset kokoontuvat juhlistamaan yötöntä yötä. Tällä hetkellä Pohjois-Karjalan maakunnassa on voimassa metsäpalovaroitus ja avotulen tekeminen on kielletty. Maasto- ja ruohikkopalojen syttymisvaara on ilmeinen, sillä maasto on todella kuivaa.

Kokkoa tai muutakaan avotulta ei saa sytyttää myöskään ilman maanomistajan lupaa. Tilannetta seurataan ja tarvittaessa Ilmatieteenlaitos jatkaa metsäpalovaroitusta tai peruu sen. Perjantaiksi on odotettavissa vesisateita, joka voivat vaikuttaa varoitustilanteeseen. Tarkista ajankohtaiset varoitukset Ilmatieteenlaitoksen sivuilta ennen kuin sytytät.

Tänä vuonna juhannukseksi on luvassa vaihtelevaa säätä; aurinkoa, tuulta, sadetta ja ukkoskuuroja. Kuivuuden lisäksi myös tuuli voi estää kokonpolton. Äkillinen tuulenpuuska saattaa olla yllättävän voimakas ja levittää liekit pitkälle. Metsäpalovaroitus annetaankin koko maakuntaan, vaikka jossain osassa sataisikin.

- Metsäpalojen sammuttaminen vaatii ja sitoo paljon henkilöstö- ja kalustoresursseja jopa useiksi päiviksi kerrallaan ja niiden sammuttaminen on erittäin rankkaa työtä pelastajille. Paloja on kyettävä ennaltaehkäisemään ja tässä korostuu meidän jokaisen vastuu. Avotulentekokielto on syytä ottaa vakavasti, sytyttäjä on aina vastuussa. Avotulentekokiellon lisäksi on huomioitava, että myös muuta palovaaraa aiheuttavaa toimintaa on syytä välttää. Kuiva maasto voi syttyä pienestäkin kipinästä tai vaikkapa tupakantumpista, tiivistää pelastusjohtaja Markus Viitaniemi.


Mökin tarkka osoite myös vieraille tiedoksi


Juhannuksena suunnataan usein mökkeilemään. Huolehdithan, että kesähuoneista ja saunatuvista löytyvät palovaroittimet. Hyvä nyrkkisääntö on, että jos tilassa nukutaan, katosta tulisi löytyä toimiva palovaroitin. Mökeillä myös paljon erilaista puuhaa. Ensiapulaukku ja mökin tarkka osoite tai koordinaatit on hyvä olla myös vierailla tiedossa.

- Mökillä kannattaa myös lämmittää uunit varovasti talven jäljiltä ja muistaa laittaa tuhkat aina kannelliseen metalliseen astiaan. Mökin tulisijat ja savupiiput on myös nuohottava vähintään kolmen vuoden välein. Hanki mökille alkusammutusvälineet tai varaa ainakin sammutusvettä riittävän suureen astiaan, muistuttaa vs. riskienhallintapäällikkö Janne Halonen.

Alkoholi on yksi merkittävin tekijä, joka lisää tapaturmariskiä. Alkoholi rohkaisee ja poistaa estoja sekä heikentää samalla kehon hallintaa lamauttaessaan keskushermoston toimintaa. Hätätilanteessa toimiminen voi olla haastavaa selvinkin päin, humalassa se voi olla jopa mahdotonta. Jo yksi alkoholiannos kohottaa riskiä joutua tapaturmaan ja riski kasvaa jokaisella annoksella. Parhaat pyhät vietät ilman pelastuslaitoksen apua.


Levänneenä ja selvinpäin liikkeelle


Suurin osa hukkumisista voitaisiin välttää oikealla turvallisuusasenteella ja varautumisella, käyttämällä pelastusliivejä ja olemalla vesillä selvin päin. Vain levänneenä ja selvänä niin ruorin kuin auton ratinkin taakse.

Turvallista juhannusta 2023!

Pohjois-Karjala

Uusimmat