Takaisin

Huolehdi tulisijoista ja savuhormeista - vältä "nokipalo"

Julkaisuajankohta 28.2.2024 14.04
Tiedote
Tuli palaa tulisijassa
Tuli palaa tulisijassa

Länsi-Uudenmaan alueella on alkuvuonna ollut tavallista enemmän ”nokipaloja” eli tulisijojen savuhormeissa syttyneitä tulipaloja. Paras konsti niiden välttämiseen on huolehtia säännöllisestä nuohouksesta ja käyttää tulisijaa oikein.

Vakinaisessa asuinkäytössä olevan rakennuksen tulisijat ja savuhormit pitää nuohota vähintään vuosittain, vapaa-ajan asunnoissa vähintään kolmen vuoden välein. Jos tulisijaa käytetään paljon, voi olla tarpeen nuohota useamminkin kuin kerran vuodessa tai vapaa-ajanasunnoissa kolmen vuoden välein. 

Käytäthän tulisijoja oikein

Polta vain kuivaa, hyvälaatuista puuta – ei roskia kuten maitopurkkeja, muovia tai esimerkiksi maalattua puuta.

Käytä tulisijaa sen käyttöohjeen mukaan, polta oikea määrä puuta kerrallaan. Älä polta liian pienellä vedolla, sillä riittävä palamisilma takaa puhtaamman palamisen.

Sytytä tulisijan puupanos päältä, myös se edesauttaa puhdasta palamista ja vähentää nokeentumista. Myös kosteiden puiden polttaminen lisää savuhormien ja tulisijojen nokeentumista. Nuohoojalta saat vinkkejä tulisijan oikeasta käytöstä. 

Mistä nokipalon tunnistaa? 

Nokipalon tunnusmerkkejä on esim. liekit piipusta, musta savu ja kipinät piipusta. Nokipalosta voivat kertoa myös poikkeuksellisen kova veto tai poikkeava ääni piipussa, sekä savunmuodostus, vaikka tulipesä olisi jo sammunut.   

Nokipaloa ei oikein voi sammuttaa itse, ja esimerkiksi veden kaataminen piippuun voi vain pahentaa tilannetta.  Pellit tulee pitää auki, sillä hormin tukkeutuminen aiheuttaa merkittävää lämpötilan nousua, joka puolestaan saattaa johtua piippua ympäröiviin palaviin rakenteisiin ja sytyttää tulipalon vaikkapa väli- tai yläpohjan läpiviennin kohdalla.

Jos havaitset nokipalon merkkejä, soita 112 ja seuraa tilannetta pelastuslaitoksen saapumiseen saakka. 

Länsi-Uusimaa

Uusimmat