
Ensihoidon osaamista kehitetään Uudenmaan pelastuslaitoksilla

Uudenmaan neljän pelastuslaitoksen eli Helsingin, Itä-, Keski- ja Länsi-Uudenmaan pelastuslaitosten (HIKLU) yhteisessä hankkeessa kehitetään työkaluja ensihoidon ammatillisen osaamisen hallintaan ja kehittämiseen.
Syyskuussa 2024 käynnistyneessä hankkeessa on jo saatu paljon aikaan.
”Ensihoidon henkilöstölle konkreettisimpana on näyttäytynyt vuoden 2025 alussa alkaneet yhteiset työvuorokoulutukset. Myös simulaatiokouluttajien verkosto on käynnistänyt toimintansa”, kertovat hankkeen asiantuntijat Anna Ruusila ja Oskari Koskinen.
Eri osa-alueisiin liittyvää yhteistoimintaa käynnistetään kevään aikana lisää. Esimerkiksi lääkinnällisten laitteiden käytön perehdytykseen ja koulutukseen on tullut sosiaali- ja terveysministeriöstä uusi ohjeistus, ja sen jalkauttamista suunnitellaan. Niin ikään, hoitotason koulutuspäivien samoin kuin ensivastetoiminnan kehittäminen ovat hankkeen työlistalla.
”Tästä konkreettisena esimerkkinä on HUS-yhteistyössä Länsi-Uudenmaan vastuulääkäreiden kanssa tehty EVY-käsikirja.”
Valtakunnallista ja laajaa sidosryhmäyhteistyötä
Projektissa on tehty aktiivista yhteistyötä valtakunnallisesti, etsitty yhteistyömalleja ja hyviä käytänteitä myös HIKLU-laitosten ulkopuolelta. Sidosryhmiä ovat mm. mm. ensihoidon koulutusverkosto, ensi- ja akuuttihoidon tiedeyhteisö FinnEM, hyvinvointialueet ja alan oppilaitokset.
”Haluamme kiittää paitsi pelastuslaitosten kollegoitamme ja ensihoitolääkäreitä myös muita sidosryhmiä siitä, että olemme päässeet käymään erittäin hyviä keskusteluja ja miettimään yhteisiä kehittämiskohteita. On selkeää, että yksin puurtamisen aika on ohi ja kaikenlaiseen yhteistyöhön ollaan avoimia.”
Ideoita varastossa
Ensihoidon henkilöstö ja eri sidosryhmät ovat tuottaneet runsaasti myös jatkoideoita.
”On ollut hienoa huomata, että sisäinen viestintämme on poikinut huomattavasti yhteydenottoja uusista ideoista ja ajatuksista. Osan olemme saaneet mukautettua hankkeen pilottivaiheeseen.”
Osa uusista ideoista odottaa, saako hanke jatkorahoitusta.
“Hankkeessa on jo ensimmäisen puolen vuoden aikana säästetty yli 100 henkilötyöpäivän verran työaikaa. Jatkossa valtakunnan tasolta tulee ohjeita ja vaatimuksia, jotka kannattaa ehdottomasti toteuttaa yhdessä HIKLU-tasoisesti, jolloin resurssihyödyt kasvavat entisestään. Niiden lisäksi saadaan aikaan myös strukturoituja toimintamalleja ja mitattavaa laatua”, sanovat Ruusila ja Koskinen.
Hiljattain FinnEM-tiedeakatemia palkitsi ensihoidon osaamisen kehittäminen -hankkeen posterin kategoriansa parhaana vuotuisessa päätapahtumassaan.