Huolehdi paloturvallisuudesta myös parvekkeilla ja terasseilla
Länsi-Uudenmaan alueella on sattunut yli kaksikymmentä parvekkeelta tai terassilta lähtenyttä tulipaloa reilun vuoden aikana. Tyypilliset syttymissyyt liittyvät kynttilöihin, tupakointiin, grillaukseen ja sähkölaitteisiin.
Länsi-Uudenmaan alueella on sattunut yli kaksikymmentä parvekkeelta tai terassilta lähtenyttä tulipaloa reilun vuoden aikana. Johtava palotarkastaja Anssi Kuhlman muistuttaa, että paloturvallisuudesta on tärkeä huolehtia myös ulko-oleskelutiloissa. ”Jos palo syttyy rakennuksen ulkopuolella terassilla tai parvekkeella, riskinä on palon nopea leviäminen talon julkisivun ja räystäiden kautta yläpohjaan. Yläpohjan kautta tuli leviää helposti muuallekin rakennukseen ja vahingot ovat usein suuret. Palon nopea leviäminen yläpohjan kautta on vaarana etenkin omakoti- ja rivitaloissa.”
Syttymissyitä ja vinkkejä palojen ehkäisyyn
”Kynttilän polttaminen ja tupakointi ovat tyypillisiä syitä parveke- ja terassipaloihin. Kynttilä voi loppuun palaessaan muodostaa lyhtyyn tai lautaselle allaspalon, jossa koko loppu palava aines sulaa yhdeksi kuumaksi palavaksi lammikoksi. Joskus kynttilä myös unohtuu palamaan yksin vartioimatta ja sytyttää jotain lähellä olevaa materiaalia. Kynttilöitä pitäisi polttaa vain palamattomalla alustalla, riittävällä etäisyydellä muusta tavarasta ja elävää tulta tulee aina valvoa”, johtava palotarkastaja sanoo. Hän muistuttaa myös, että ulkotulia ei saa polttaa parvekkeilla, terasseilla tai talon seinustoilla.
”Tupakointi on aiheuttanut paloja muun muassa niin, että savukkeen tulipää on tippunut istuinpehmusteisiin ja sytyttänyt kytemisen kautta palon. Myös tuhkakupeista ja auringon kuumentamasta sytyttimestä on alkanut tulipaloja”, Kuhlman toteaa. Kaasugrillillä grillatessa on riski rasvapaloon ja letkuvuotoon. ”On tärkeää tarkastaa kaasuletkun kunto säännöllisesti ja vaihtaa letku tarvittaessa uuteen. Vuotava kaasuletku voi aiheuttaa tulipalon. Samoin grilli tulisi puhdistaa aika ajoin, muuten sen sisälle kertyvä rasva voi syttyä tuleen. Grillin läheisyyteen tulisi myös varata sammutuspeite helposti saataville. Talon seinusta tai räystään alunen eivät ole turvallisimpia grillauspaikkoja. Hiiligrillien tuhka tulee säilyttää ja hävittää oikein”, johtava palotarkastaja toteaa.
”Lisäksi muistutan, että ulkona saa käyttää ainoastaan ulkokäyttöön tarkoitettuja sähkölaitteita. Esimerkiksi kausivaloista ja kylmälaitteista on aiheutunut parvekkeilla ja terasseilla paloja.” Muita syttymissyitä parveke- ja terassipaloissa ovat olleet esimerkiksi lasten tulitikkuleikit, kuuman tuhkan säilytys terassilla sekä vikatilanne sähkölaitteessa akun latauksen aikana.
Tulipalon sattuessa
Jokaisesta kodista olisi hyvä löytyä vähintään sammutuspeite pienten palonalkujen sammuttamiseen. Sammutuspeite kannattaa säilyttää näkyvällä paikalla ja helposti saatavilla. Jos ei ole alkusammutusvälineitä, voi esimerkiksi paksulla matolla koittaa tukahduttaa alkavan palon. Alkusammutusta tulee yrittää vain, jos sen voi tehdä turvallisesti vaarantamatta itseään tai muita.
Palavasta asunnosta on tärkeää poistua nopeasti ja sulkea ovet sekä ikkunat perässään. Näin voi rajoittaa palon ja savun leviämistä. Soita hätänumeroon 112 turvallisesta paikasta. Opasta pelastuslaitos paikalle. Kerrostaloissa on turvallista pysyä omassa asunnossa, jos siellä ei pala eikä sinne tule savua. Kerrostaloasunnot on rakennettu itsenäisiksi palo-osastoiksi, jotka estävät palon ja haitallisten savukaasujen leviämisen asuntojen välillä. Kerrostalossa ei tule koskaan poistua asunnosta savuiseen porraskäytävään. Savu on hengenvaarallista ja tainnuttaa nopeasti. Myöskään hissejä ei saa käyttää tulipalotilanteissa. Lisätietoa miten toimia tulipalotilanteissa