Takaisin

Ensihoidon virtuaaliyksikön toiminnasta arviointi

Julkaisuajankohta 23.9.2024 13.50
Tiedote
Siun soten ja Pohjois-Karjalan pelastuslaitoksen tunnukset amnbulanssin kyljessä.

Yksikkö tuo säästöä ja parantaa maakunnan asukkaiden saamaa ensihoitoa. Vuoden 2023 toukokuussa toimintansa aloittaneesta ensihoidon virtuaaliyksikön toiminnasta on tehty taloudellinen arviointi. Kyseessä on Pohjois-Karjalan hyvinvointialueen tilannekeskuksesta käsin virtuaalisesti toimiva ensihoidon erityisyksikkö, joka on erikoistunut tekemään puhelimitse hoidon tarpeen arviointia ja käsittelemään siten ensihoidon kiireettömiä D-tehtäviä.

- Taustalla virtuaaliyksikkökokeilussa on ensihoidon potilaiden tavoiteajan parantaminen sekä tarkoituksen mukaisen avun järjestäminen koko maakuntaan, ensihoidon palvelupäällikkö Päivi Heikkinen kertoo.

Kiireettömät D-tehtävät eivät välttämättä vaadi perinteisen ensihoitoyksikön paikalle menoa, vaan tehtävä voidaan hoitaa puhelimitse antamalla kotihoito-ohjeet tai ohjata tehtävä tarkoituksenmukaiselle yksikölle esimerkiksi kotihoidolle, kotisairaanhoidolle, ensihoidon yhden hoitajan yksikölle tai sosiaali- ja kriisipäivystykseen. Tarvittaessa potilas ohjataan menemään omin avuin tai taksilla oman alueen terveysasemalle tai yhteispäivystykseen. Tavoitteena on palveluverkko uudistuksen myötä myös mahdollistaa virtuaaliyksikölle vastaanottoaikojen varaamisen terveysasemille.

Virtuaaliyksiköllä on saatavilla laajemmat potilastiedot hoidon tarpeen arviointiin kuin perinteisellä ensihoitoyksiköllä, lisäksi heillä on tilannekeskuksessa mahdollisuus moniammatilliseen päätöksentekoon sekä konsultaatioverkko on laajempi.  Virtuaaliyksikkö toimii tällä hetkellä vuoden jokaisena päivänä klo 8-21 yhdellä päivystäjällä kerrallaan.

Virtuaaliyksikkö hoitaa vuodessa noin 3500 kiireetöntä ensihoidon D-kiireellisyysluokan tehtävää.  Mikäli virtuaaliyksikön toimintaa ei olisi, nämä tehtävät olisi täytynyt hoitaa perinteisillä ensihoitoyksiköillä, jolloin ensihoitoyksiköiden määrää olisi täytynyt lisätä. 

Taloudellinen ja toiminnallinen arviointi

Ensihoitopalvelun kuljetuksista saamat KELA-korvaukset poistuvat vuoden 2026 alusta alkaen, joka kannustaa välttämään tarpeetonta ajoa. Virtuaaliyksikkö osana ensihoidon toimintaa muodostaa kumulatiivisesti vajaan 1,7 miljoonan euron säästöpotentiaalin vuoden 2030 loppuun mennessä verrattuna tilanteeseen, jossa perinteisiä ensihoitoyksikköjä olisi lisätty. Nykyisellään erityisesti Joensuun alueella ensihoitoyksiköiden säilytykseen käytettävät tilat ovat jo täynnä, joten perinteisten ensihoitoyksiköiden lisääminen vaatisi myös tilojen lisäämistä. Tilojen lisäämisen kustannusta ei ole huomioitu taloudellisessa arvioinnissa, joten todellisuudessa kustannussäästöpotentiaali voi olla tässä arvioinnissa laskettua korkeampi.

- Arvioinnin tulokset ovat suuntaa antavia. Kentältä tulevan tiedon lisäksi seurataan taloutta ja toiminnan vaikutuksia. Arvioinnissa yhdistetään siis kaksi eri näkökulmaa – toiminta ja talous, erityisasiantuntija Jenna Parviainen kertoo. Kyseessä on tiedolla johtaminen, jonka avulla olemassa olevia resursseja pyritään käyttämään parhaalla mahdollisella tavalla. Oikea apu saapuu paikalle, kun sitä tarvitaan, Jenna jatkaa.

Virtuaaliyksikkö toimii hyvinvointialueen yhteisessä tilannekeskuksessa, joka valittiin Siun soten vuoden 2024 asiakas- ja potilasturvallisuusteoksi tänä vuonna. Virtuaaliyksikön toiminta rahoitetaan 2024 ja 2025 hyvinvointialueen toiminnan kehittämiseen varatusta valtionrahoituksesta. Toiminnan vakiinnuttamisesta tehdään päätökset ensivuoden aikana.

Pohjois-Karjalan hyvinvointialue – Siun soten turvallisuuden ja varautumisen lautakunta käsitteli kokouksessaan 19.9.2024 hyvinvointialueen tilannekeskuksen toiminnan arviota. 

Linkki pöytäkirjaan: https://dynastyjulkaisu.pohjoiskarjala.net/VateJulk/cgi/DREQUEST.PHP?page=meeting&id=2024100516

Lisätietoa: Pelastusjohtaja Markus Viitaniemi, puh. 013 330 9161 ja ensihoidon palvelupäällikkö Päivi Heikkinen, puh. 013 330 8112

Pohjois-Karjala

Uusimmat