Takaisin

Varautuminen kuuluu kaikille

sisäministeriö
Julkaisuajankohta 24.1.2013 10.00
Uutinen

Katastrofiriskien ennaltaehkäisystä vastaava YK:n pääsihteerin erityisedustaja Margareta Wahlström vierailee Suomessa 24.–25. tammikuuta. Wahlström puhuu vierailunsa aikana sisäasiainministeriön järjestämässä seminaarissa ”Varautuminen kuuluu kaikille” sekä tapaa ulko- ja sisäasiainministeriön johtoa ja kansalaisjärjestöjen edustajia.

Katastrofit lisäävät köyhyyttä ja hidastavat kehitystä. Varautumalla ennalta voidaan säästää valtavasti ihmishenkiä. Viimeisen 20 vuoden aikana luonnonkatastrofit ovat nelinkertaistuneet ja niiden aiheuttamat tuhot kasvaneet. On neljä kertaa edullisempaa varautua katastrofeihin ennalta kuin korjata niiden tuhoja.

Suomi on hallituksen kehityspoliittisessa ohjelmassa sitoutunut vahvistamaan varautumista oleellisesti kehitysyhteistyössä. Suomi on myös hyväksynyt niin sanotun Hyogon toimintaohjelman, joka on YK:n johtama strategia luonnonkatastrofien vähentämiseksi ja vahinkojen rajoittamiseksi. Suomella on strategian mukainen kansallinen toimintaohjelma ja sisäasiainministeriön johtama kansallinen yhteistyöverkosto.

Margareta Wahlströmilla on yli 30 vuoden työkokemus katastrofi- ja konfliktialueilta. Hän on toiminut YK:n pääsihteerin erityisedustajana vuodesta 2008. Sitä ennen hän vastasi YK:n apulaispääsihteerinä järjestön humanitaarisen avun koordinoinnista.

Wahlström puhuu seminaarissa ”Varautuminen kuuluu kaikille” Helsingin Säätytalolla 25. tammikuuta. Seminaarissa käsitellään huoltovarmuusjärjestelyjä Suomessa, kansalaisyhteiskunnan ja yritysten omatoimista varautumista, Ilmatieteen laitoksen varoitusjärjestelmiä, Hannu- ja Tapani-myrskyjä pelastustoimen näkökulmasta sekä sähkön toimitusvarmuuden parantamiseksi valmisteltua lakiesitysluonnosta.

Lisätietoja: pelastusylitarkastaja Taito Vainio, sisäasiainministeriön pelastusosasto, puh. 071 8788 423, lähetystöneuvos Kaisa Heikkilä, ulkoasiainministeriön humanitaarisen avun yksikkö, puh. 09 1605 6286 tai 040 352 0739

 

Uusimmat