Takaisin

Suomi on tarjonnut apua Intialle vaikean koronatilanteen hoitoon

sisäministeriösosiaali- ja terveysministeriöulkoministeriö
Julkaisuajankohta 27.4.2021 18.31
Tiedote 50/2021

Suomi on 27. huhtikuuta tarjonnut Intialle materiaaliapua maan äärimmäisen vaikean covid-19-tautitilanteen hoitoon. Suomi on valmis lähettämään Intiaan happipulloja EU:n pelastuspalvelumekanismin kautta.

– Suomi pitää Intian pyyntöön vastaamista tärkeänä. Kansainvälinen avunpyyntö kertoo tautitilanteen vakavuudesta ja terveydenhuoltojärjestelmän kriisiytymisestä, kertoo sisäministeriön pelastusylijohtaja Kimmo Kohvakka.

– Intia on yksi EU:n strategisista kumppaneista Aasiassa. Kumppanuuteen kuuluu solidaarisuus hädän hetkellä. Intia on auttanut muuta maailmaa lahjoittamalla ja viemällä valmistamiaan covid-19-rokotteita. Nyt Suomi ja EU haluavat auttaa Intiaa, toteaa ulkoministeriön Amerikan ja Aasian osaston päällikkö Piritta Asunmaa.

–  Suomen avuntarjouksessa näkyy erinomaisesti julkisen hallinnon ja elinkeinoelämän syvä yhteistyö huoltovarmuudessa ja materiaalisessa varautumisessa. Tämä takaa osaltaan sekä Suomen hyvän varautumisen että kyvyn auttaa muita maita vaikeissa tilanteissa, sanoo johtaja Jaakko Pekki Huoltovarmuuskeskuksesta.

Intia on pyytänyt EU:lta materiaaliapuna happipulloja ja lääkkeitä

Intia on pyytänyt EU:n pelastuspalvelumekanismin kautta apua maan vaikean covid-19-tilanteen ylikuormitettua maan terveydenhuollon. Maassa on tällä hetkellä pulaa lääkkeistä ja hapesta eikä sairaaloihin voida ottaa uusia potilaita. Intiassa on todettu yli 16 miljoonaa covid-19-tartuntatapausta ja lähes 200 000 kuolemantapausta.

Avuntarjouksen valmistelussa on tehty yhteistyötä sisäministeriön, sosiaali- ja terveysministeriön, ulkoministeriön ja Huoltovarmuuskeskuksen sekä happipullot toimittavan Oy Linde Gas Ab:n välillä. EU:n komissio koordinoi avunantoa ja tukee apua lähettäviä jäsenvaltioita logistiikan järjestämisessä sekä kuljetuskustannuksissa.

Lisätietoja
pelastusylijohtaja Kimmo Kohvakka, sisäministeriö, p. 0295 488 400, kimmo.kohvakka@intermin.fi
kansainvälisten asioiden johtaja Veera Parko, sisäministeriö, p. 040 557 7611, veera.parko@intermin.fi
osastopäällikkö Taneli Puumalainen, sosiaali- ja terveysministeriö, p, 0295 163 280, taneli.puumalainen@stm.fi
yksikönpäällikkö Veikko Kiljunen, ulkoministeriön Eteläisen Aasian yksikkö, p. 0295 350 101
johtaja Jaakko Pekki, Huoltovarmuuskeskus, p. 0295 051 015, jaakko.pekki@nesa.fi

Uusimmat