Takaisin

Suomi lähettää Nepaliin rauniopelastusmuodostelman osana EU:n pelastuspalveluapua

sisäministeriö
Julkaisuajankohta 27.4.2015 9.11
Uutinen

Kriisinhallintakeskuksen tiedote 26.4.2015

Sisäministeriö lähettää Nepaliin rauniopelastusmuodostelman osana EU:n pelastuspalveluapua. Avun lähettäminen perustuu Nepalin viranomaisten lauantaina muille maille ja kansainvälisille organisaatioille esittämään avunpyyntöön. Yhdistyneet kansakunnat koordinoivat pelastusjoukkojen työtä yhteistyössä Nepalin pelastusviranomaisten kanssa.

Muodostelman tehtävänä on etsiä sortuneisiin rakennuksiin loukkuun jääneitä ihmisiä, pelastaa heidät ja antaa välitön lääkinnällinen apu loukkaantuneille. Muodostelma pystyy teknisten apuvälineiden ja pelastuskoirien avulla löytämään loukkaantuneita ihmisiä, joita muuten ei ehkä löydettäisi ajoissa.

EU:n pelastuspalvelumekanismin perusteella on perustettu lokakuussa 2014 ns. voluntary pool, johon jäsenmaat ovat rekisteröineet muodostelmia, jotka ovat käytössä kansainvälisissä onnettomuustilanteissa. Suomi rekisteröi ensimmäisenä maana muodostelman voluntary pooliin ja on nyt lähettämässä niin ikään ensimmäisenä maana rekisteröidyn muodostelman todelliseen tilanteeseen.

Kuopiossa toimiva Kriisinhallintakeskus on kouluttanut rauniopelastusmuodostelman henkilöstön ja varustanut sen tehtävää varten. Suurin osa muodostelman henkilöstöstä on palomiehiä, jotka työskentelevät normaalisti pelastuslaitoksilla.

Lisätietoja: koulutuspäällikkö Esa Ahlberg, Kriisinhallintakeskus, 050 305 1742

Uusimmat