Takaisin

Inrikesminister Räsänen: Knivhuggningen i Uleåborg en chockande gärning

inrikesministeriet
Utgivningsdatum 10.10.2013 15.56
Pressmeddelande

Inrikesminister Päivi Räsänen är chockad över knivhuggningen i Uleåborg. - Nu måste alla myndigheter koncentrera sina krafter på att hjälpa offren och deras närstående, konstaterar minister Räsänen.

- Till all lycka greps gärningsmannen snabbt. Trygghetskänslan hos institutets elever och områdets invånare har dock rubbats. Med hjälp av myndigheter och frivilliga måste trygghetskänslan kunna återställas så snart som möjligt, säger Räsänen.

I programmet för den inre säkerheten har särskild uppmärksamhet fästs vid förebyggande av våld och särskilt vid skolvärlden. Målet är bl.a. att utveckla uppföljningen av säkerhetsläget i läroanstalterna. Räddningsverken i respektive region ska följa läroanstalternas övningar för farosituationer och vid behov skicka en påminnelse till läroanstalten, om tiden mellan övningarna blir för lång.

- Ett verktyg för hotbedömning är under arbete inom polisen. Med hjälp av verktyget får polisen snabbt en expertbedömning av det verkliga hot som personen utgör och hans eller hennes våldspotential. Utgående från bedömningen kunde personen i fråga vid behov i brådskande ordning hänvisas till fortsatta åtgärder t.ex. inom hälso- och sjukvården. Verksamheten inleds på hösten genom pilotförsök vid polisinrättningarna i Helsingfors och Uleåborg, konstaterar Räsänen.

Från ord till handling - Programmet för den inre säkerheten, årsrapport 2013 finns på adressen http://www.intermin.fi/publikation/272013

Rapporten Varför dödar den unga? finns på adressen http://www.intermin.fi/publikation/442012 (på finska)

Ytterligare information: specialmedarbetare Andrei Nahkala, 071 878 8212, polisinspektör Pekka Aho, 071 878 8594.