Takaisin

Sisäministeri Rantanen keskusteli Ukrainan sisäministerin kanssa

sisäministeriö
Julkaisuajankohta 31.5.2024 16.28
Tiedote

Sisäministeri Mari Rantanen ja Ukrainan sisäministeri Ihor Klymenko keskustelivat videoyhteydellä perjantaina 31. toukokuuta. Sisäministerit keskustelivat Suomen avusta Ukrainalle ja Ukrainan välittömistä tukitarpeista. Lisäksi ministereiden keskustelun aiheena oli Ukrainan osaaminen varautumisessa.

Ministerit keskustelivat erityisesti Ukrainan sisäministeriön alaisten joukkojen toimintakyvyn tukemiseen liittyvistä konkreettisista tukitarpeista, jotta annettava tuki auttaa suoraan kentällä toimivia joukkoja. 

Ministeri Rantanen totesi kollegalleen, että Suomi ja sisäministeriö tekevät kaikkensa Ukrainan konkreettisessa tukemisessa sen välittömissä tarpeissa.

- Ukraina tarvitsee tukeamme nyt ja myös tulevaisuudessa, joten tulen omalta osaltani huolehtimaan Suomesta toimitettavan avun lähettämisestä, sisäministeri Rantanen sanoo.

Sisäministeriö koordinoi materiaalisen hätäavun antamista Ukrainaan EU:n pelastuspalvelumekanismin kautta. Toimitettavan avun kirjo on laaja. Seuraavaksi Ukrainaan lähetetään mittava määrä muun muassa energiasektorin tarvikkeita ja koulutarvikkeita.

Ministerit keskustelivat varautumisesta

Sisäministerit keskustelivat maiden kokemuksista ja osaamisesta varautumisessa. 

Ukrainan oppeja voidaan Suomessa hyödyntää esimerkiksi kriittiseen infrastruktuuriin liittyvissä varautumisjärjestelyissä sekä pelastustoimen ja poliisin käytännön varautumistyössä. 

Ministeri Klymenko kertoi, että hallinnonalansa viranomaiset joutuvat toimimaan vaikeissa olosuhteissa tuhotun infrastruktuurin keskellä. Sotatilanne on tuonut viranomaisille Ukrainassa uudenlaisia tehtäviä, työskentelyolosuhteita ja riskejä tehtävien suorittamiseen liittyen. Suomi pystyy vastaavasti tukemaan Ukrainaa esimerkiksi väestönsuojiin liittyvällä osaamisella. Ministerit sopivat, että yhteistyötä maiden välillä tiivistetään, jotta Ukrainan kokemuksia voidaan hyödyntää myös Suomessa.

Ukrainan sisäministeriö vastaa pelastustoimesta, poliisi- ja rajahallinnosta sekä maahanmuuttoasioista. Ministeriön alla toimii lisäksi kansalliskaarti, joka vastaa sodan aikana yhteistyössä poliisin kanssa sotatoimialueiden järjestyksenpidosta ja turvallisuudesta.

Lisätiedot:

ministerin erityisavustaja Piia Manninen, p. 0295 488 295, etunimi.sukunimi@gov.fi 

Uusimmat