Takaisin

Sisäministeri Päivi Räsänen Kuopiossa: Kotona asuvien vanhusten paloturvallisuutta parannettava

sisäministeriö
Julkaisuajankohta 16.5.2014 18.00
Tiedote

Sisäministeri Päivi Räsänen pitää kotona asuvien vanhusten paloturvallisuuden parantamista tärkeänä.

- Laki velvoittaa, että jos esimerkiksi kotikäynnin yhteydessä havaitaan ilmeinen palonvaara tai muu onnettomuusriski, tästä tulee ilmoittaa alueen pelastusviranomaiselle. Tieto tästä velvoitteesta ei ole saavuttanut riittävässä määrin esimerkiksi vanhusten kotipalvelua tarjoavia yrityksiä, ministeri Päivi Räsänen totesi tänään puhuessaan Pohjois-Savon pelastuslaitoksen 10-vuotisjuhlassa Kuopiossa.

Terveyden ja hyvinvoinninlaitoksen THL:n hankkeessa "Sosiaali- ja terveydenhuollon paloturvallisuuteen liittyvät käytännöt ja pelastuslaki" (ns. STEP -hanke) on tullut ilmi, että vanhusten kanssa työskentelevät tahot ovat aika heikosti tietoisia velvoitteesta ilmoittaa vanhuksen kotona huomaamastaan turvallisuusuhasta.

- Vanhusten paloturvallisuuden parantaminen vaatii ennen kaikkea kunnilta valppautta, esimerkiksi kun ne kilpailuttavat vanhusten kotiin tuotavia palveluita. Turvallisuusasiat on syytä ottaa huomioon jo kilpailutuksen yhteydessä ja mainita yhtenä tärkeänä kriteerinä palveluntuottajaa valittaessa, ministeri Räsänen sanoi.

- Mielestäni on hyvä ja inhimillistä, että yhä useampi vanhus saa asua omassa kodissaan ja että palvelut tuodaan kotiin. Näin kuuluu ollakin. Samalla on kuitenkin tarkoin huolehdittava kotona asumisen turvallisuudesta.

Palokuolemien määrä laski viime vuonna alemmalle tasolle yli 50 vuoteen, vain 51 ihmistä sai surmansa tulipalossa. Kymmenen vuotta sitten tulipaloissa menehtyi vuosittain kaksinkertainen määrä ihmisiä.

Ministerin mukaan silti on aihetta huoleen, sillä vanhusten osuus palokuolemissa on noussut. - Väestön ikääntyminen, muistisairauksien yleistymisen ja yksinasuvien vanhusten määrän kasvu aiheuttavat omat paloturvallisuusriskinsä asumismuodosta riippumatta. Samaan aikaan laitoshoidosta ollaan siirtymässä kohti kotiin annettavia palveluja, jolloin toimintakyvyltään entistä huonokuntoisempia ihmisiä asuu joko omissa kodeissaan tai kodinomaisissa ympäristöissä.

- Tarvitsemme uusia innovaatioita vanhusten paloturvallisuuden lisäämiseksi, ministeri Räsänen sanoi.

Lisätietoja: erityisavustaja Niklas Andersson p. 050 559 7156