Ajankohtaisiin

Palosuojelurahaston innovaatiopalkinto vedenalaisen etsinnän ja pelastamisen työkalun kehittäjälle

sisäministeriö
Julkaisuajankohta 8.10.2015 14.55
Tiedote

Palosuojelurahaston (PSR) vuoden 2015 Innovaatiopalkinnon sai palomiehenä ja pelastussukeltajana työskentelevä Mikko Puolitaival Satakunnan pelastuslaitokselta. Hänen innovaationsa on PUOMI-vesipelastusväline, jonka avulla voidaan etsiä ja pelastaa veden alle vajonneita henkilöitä pinnalta käsin.

Innovaatiopalkinnon saaja julkistettiin tänään 8.lokakuuta pelastustoimen ajankohtaisseminaarissa Jyväskylässä. Palkinnon suuruus on 12 000 euroa. Pääpalkinnon lisäksi jaettiin kaksi kunniamainintaa.

Vesipelastukseen tarkoitetussa sukelluspuomissa on yhdistetty käärmepihdit, teleskooppivarsi ja videokamera kokonaan uudeksi pelastustyökaluksi. PUOMIn avulla voidaan etsiä ja pelastaa vajonnutta henkilöä pinnalta käsin jopa seitsemän metrin syvyisessä vedessä. Keksintö toimii kuin väärinpäin käännetty periskooppi. Videokamera välittää vedenalaisen kuvan johtoa pitkin ylhäällä olevalle näytölle ja teleskooppivarren päässä olevia pihtejä voidaan ohjata narumekanismin avulla.

Innovaatio voi vahvistaa merkittävästi palokuntien vesipelastusvalmiutta. Se tarjoaa yksinkertaisen keinon pinnan alta etsimiseen niille palokunnille, joissa nykyään on vain pintapelastusvalmius. Lisäksi tuotetta voidaan käyttää myös pelastussukeltajan kanssa toimittaessa lisäapuna esimerkiksi laiturien alustojen tarkastamiseen.

- Tavoitteena oli luoda uusi yksinkertainen tapa parantaa palokuntien vesipelastusvalmiutta, mutta työkalua voidaan varmasti hyödyntää myös muun muassa eläinpelastustehtävissä ja etsittäessä raunioista ja ahtaista paikoista, työkalun kehittäjä Mikko Puolitaival sanoo.

Kunniamaininta uudenlaisen hyökkäyskehikon prototyypin valmistajille

Palosuojelurahaston kunniamaininnan ja 2 000 euron palkintorahan saivat Pirkanmaan pelastuslaitoksella paloesimiehinä työskentelevät Eetu Räsänen ja Jaakko Alasaukko-oja uudenlaisen hyökkäyskehikon prototyypin kehittämisestä. Hyökkäyskehikon tärkein tehtävä on helpottaa ja nopeuttaa savusukellusparin sammutustyötä. Hyökkäyskehikko eroaa perinteisestä letkukehikosta siten, että hyökkäyskehikkoon on pelkän työjohdon lisäksi pakattu suihkuputki sekä tarvittavat työkalut oven murtamiseen ja savujen hallintaan oviaukossa. Savuverhon mukaan ottaminen hyökkäyskehikkoon voi muuttaa pelastustoimen toimintatapaa ja estää haitallisen savun leviämisen muualle porraskäytävään.

- Hyökkäyskehikosta löytyvät kaikki työkalut, joita ensimmäinen savusukelluspari tarvitsee esimerkiksi kerrostalon huoneistopalossa. Nyt tarvittava kalusto voidaan helposti kantaa kohteeseen hyökkäyskehikossa. Aiemmin samat työkalut on kannettu käsissä, olkapäillä tai ne ovat roikkuneet letkukehikon ulkopuolella, kertovat Eetu Räsänen ja Jaakko Alasaukko-oja.

Kajaanin Ammattikorkeakoululle kunniamaininta aktiivisesta ja idearikkaasta osallistumisesta kilpailuun

Toinen kunniamaininta ja 1 000 euron palkintoraha myönnettiin Kajaanin ammattikorkeakoululle, jonka opiskelijat lähettivät seitsemän erilaista monialaisissa ryhmissä valmisteltua palkintoehdotusta Innovaatiokilpailuun. Innovaatioehdotukset syntyivät projektitöinä opintokokonaisuudessa, jonka tarkoitus on törmäyttää eri alojen opiskelijat yhteen heti opintojen alussa. Ehdotuksilla opiskelijat pyrkivät erilaisin lähestymistavoin tehostamaan tulipalojen ehkäisyä sekä lisäämään ihmisten tietoisuutta paloturvallisuudesta ja pelastustoiminnasta. Palkinnon vastaanottivat Kajaanin Ammattikorkeakoulusta lehtori Anne Määttä ja kehitysinsinööri Markku Karppinen.

Mikä on Palosuojelurahaston Innovaatiopalkinto?

Palosuojelurahaston Innovaatiopalkinnon tarkoituksena on kannustaa yrityksiä, yhteisöjä, pelastusalan henkilöstöä ja yksityisiä henkilöitä kehittämään uusia tehokkaampia ja turvallisempia laitteita, toimintatapoja ja työmenetelmiä sekä parantamaan pelastusalan näkyvyyttä ja arvostusta yhteiskunnassa. Palkinto voidaan myöntää yrityksen, yhteisön tai yksityisen henkilön kehittämälle innovaatiolle, joka on huomattavasti edistänyt mainittuja tavoitteita. Palkinto voi olla laite, väline tai kone, työmenetelmä, toimintatapa tai vastaava muu uusi keksintö.

Katso video innovaatiopalkinnosta ja voittajista: https://youtu.be/r2lwl61LH_Y

Lue innovaatiopalkinnosta: www.psr.fi/innovaatiopalkinto

Lisätietoja:
palomies Mikko Puolitaival 044 519 74 11 (Satakunnan pelastuslaitos)
vs.paloesimies Eetu Räsänen 040 70 62623 (Pirkanmaan pelastuslaitos)
paloesimies Jaakko Alasaukko-oja 0500 555 036 (Pirkanmaan pelastuslaitos),
lehtori Anne Määttä 044 710 14 00 (Kajaanin ammattikorkeakoulu)
pääsihteeri Johanna Herrala 0295 488 462 (Palosuojelurahasto).

Uusimmat

Kimmo Kohvakka. Tiedote
sisäministeriö Pelastustoimi, 21.9.2023 14:32
Kolumni
Tiedote
sisäministeriö Pelastustoimi, 14.9.2023 9:06
Pelastajia menossa sisälle rakennukseen. Tiedote
sisäministeriö Pelastustoimi, 12.9.2023 10:30