Ajankohtaisiin

Ilkka Salmi: Maailman turvallisin Suomi tarvitsee tekijänsä

sisäministeriö
Julkaisuajankohta 28.1.2019 12.48
Uutinen

Kansliapäällikkö Ilkka Salmi ottaa tuoreessa blogissaan kantaa turvallisuusviranomaisten, erityisesti poliisin resursseista käytyyn keskusteluun. Julkisessa keskustelussa on esitetty kysymyksiä resurssien riittävyydestä ja niiden kohdentamisesta. Salmi muistuttaa, että turvallisen yhteiskunnan ylläpito vaatii tuntuvia ja pitkäkestoisia panostuksia sisäiseen turvallisuuteen. Vuosia jatkunut turvallisuusviranomaisten säästökuuri on tullut tiensä päähän.

– Suomi on maailman turvallisimpia maita. Se näkyy kansainvälisten tilastojen kärkisijoina, kansalaisten luottamuksena viranomaisiin ja turvallisuuden tunteena. Tämä ei kuitenkaan ole itsestäänselvyys. Jotta näin on jatkossakin, se vaatii työtä, Ilkka Salmi kirjoittaa.

Pian julkaistava kansallinen riskiarvio listaa Suomen tulevia haasteita. Turvallisuusympäristö muuttuu nopeasti ja on monin tavoin aiempaa arvaamattomampi. Viranomaisilla on oltava riittävä valmius kohdata muuttuvan maailman haasteet ilmastonmuutoksesta digitalisaation kehitykseen ja hybridivaikuttamiseen. Suomessa on onneksi hyvää osaamista ja keinoja ehkäistä ja pysäyttää haitallisia kehityskulkuja.

Turvallisuusviranomaiset ovat kuitenkin liian pitkään olleet pienentyvien resurssien ja säästöjen armoilla. Poliisien määrä on 10 vuodessa vähentynyt noin 500:lla. Poliiseja on väestöön suhteutettuna vähemmän kuin missään Pohjoismaassa. Rajavartiolaitos on joutunut vähentämään valvontaa itärajan pohjoisosissa ja Pohjanlahdella.

– Säästöjen tie on nyt kuljettu loppuun. Korruptoimaton ja puolueeton julkishallinto on turvallisen yhteiskunnan perusta. Sisäisen turvallisuuden viranomaiset ovat sen kivijalka. Luottamuksen ilmapiiriä ja vakaata yhteiskuntaa ei ylläpidetä alimiehityksestä kärsivillä turvallisuuden tekijöillä, Salmi toteaa.

– Kun turvallisuusviranomaisilta vaaditaan joustavuutta, kriisinkestävyyttä ja valmiutta, sitä vaaditaan myös rahoitukselta ja resursseilta, hän painottaa.

Riittämättömät resurssit ajavat turvallisuusviranomaiset pian tilanteeseen, josta ei ole paluuta. Resurssipula näkyy muuallakin kuin rikostutkinnassa. Ajoissa toimiminen on tärkeää, jotta Suomessa ei jouduta hallitsemattomiin tilanteisiin, jollaisia on jo nähtävissä joissakin EU-maissa.

– Jos resurssipula johtaa siihen, että rikoksia ei saada tutkittua, paloauto ei ehdi paikalle ajoissa tai merihätään joutunut ei saa apua, se rapauttaa kansalaisten luottamusta ja turvallisuuden tunnetta. Menetettyä luottamusta ei osteta takaisin millään rahalla. Panostusten aika on nyt. Vain näin voimme varmistaa, että Suomi on maailman turvallisin maa – myös tulevaisuudessa, Salmi kirjoittaa.

Lue Ilkka Salmen blogi kokonaisuudessaan

Lisätietoja:

erityisasiantuntija Pekka Laisi, p. 0295 488 378, pekka.laisi@intermin.fi

Uusimmat

Tiedote
sisäministeriö Pelastustoimi, 18.1.2023 13:42
Tiedote
sisäministeriösosiaali- ja terveysministeriö Pelastustoimi, 17.1.2023 12:31
Pelastaja saapuu tehtäväpaikalle. Tiedote
sisäministeriö Pelastustoimi, 3.1.2023 9:14