Takaisin

Barentsin alueen pelastusyhteistyötä harjoitellaan Petroskoissa

sisäministeriö
Julkaisuajankohta 5.9.2017 9.00
Tiedote 89/2017

Suomi, Ruotsi, Norja ja Venäjä harjoittelevat pelastustoimen yhteistyötä Petroskoissa Venäjällä 4.-8.9. Kyseessä on joka toinen vuosi järjestettävä Barents Rescue -harjoitus, joka järjestettiin viimeksi Suomessa vuonna 2015. Tämän vuoden harjoitus on kaikkiaan kahdeksas.

Harjoittelu perustuu neljän maan sopimukseen Barentsin euroarktisen alueen yhteistyöstä onnettomuuksien ehkäisyssä, niihin varautumisessa ja pelastustoiminnassa. Sopimukseen kuuluvat maiden yhteinen harjoittelu ja koulutus, joiden tavoitteena on parantaa sopimusmaiden kykyä antaa nopeaa ja tehokasta apua toisilleen yli rajojen.

- Barents-yhteistyölle on tyypillistä hyvin käytännönläheinen toimintatapa, josta yhteiset harjoitukset ovat hyvä esimerkki. Raja-alueilla apua voidaan joutua hälyttämään sieltä, mistä sitä on helposti saatavissa maiden rajoista välittämättä, Suomen delegaation johtaja, pelastusylijohtaja Esko Koskinen toteaa.

Varsinainen harjoitusvaihe alkaa keskiviikkona 6.9. Harjoitusskenaarioon kuuluu muun muassa linja-auto-onnettomuus, rakennussortuma ja siihen liittyvä kaasuvuoto sekä laivaonnettomuus. Suomi on valmistautunut vastaamaan Venäjän avunpyyntöön harjoituksessa lähettämällä palo- ja pelastusasiantuntijoista koostuvan pelastusmuodostelman, pelastussukeltajia, rauniokoirapartion sekä lääkinnällisen evakuoinnin arviointitiimin, joka koostuu lääkäristä, hoitajasta sekä kahdesta psykososiaalisen tuen asiantuntijasta.

Kaikkiaan Suomesta harjoitukseen osallistuu noin 90 henkilöä, osa erilaisissa tarkkailu- ja arviointitehtävissä. Suomesta harjoituksessa mukana ovat Pohjois-Karjalan, Oulu-Koillismaan, Kymenlaakson, Lapin, Jokilaaksojen ja Etelä-Karjalan pelastuslaitokset, sisäministeriö, ulkoasiainministeriö, sosiaali- ja terveysministeriö, Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri, Vantaan sosiaali- ja kriisipäivystys, Kriisinhallintakeskus, Pelastusopisto, Tulli, Laurea ammattikorkeakoulu, Lapin aluehallintovirasto, Pohjois-Suomen aluehallintovirasto sekä Pohjois-Karjalan kauppakamari. Varsinaiset harjoittelevat pelastustoimen joukot tulevat Pohjois-Karjalan pelastuslaitokselta.

Lisätietoja

pelastusylijohtaja Esko Koskinen, p. +358 50 4122318 (numero käytössä vain Venäjällä, Barents-yhteistyö)
asiantuntija Hannu Rantanen, p. +358 50 521 5311 (harjoituksen käytännön järjestelyt)

Tiedotteeseen korjattu Hannu Rantasen nimi 5.9. klo 15.00

Uusimmat