Hyppää sisältöön
Kalenteri

Uutiset ja tiedotteet

Paloturvallisuuslaitteita koskeva sääntely uudistuu

Paloturvallisuuslaitteista säädetään jatkossa uudessa laissa. Laki eräistä paloturvallisuuslaitteista korvaa nykyisen pelastustoimen laitteista annetun lain. Uudistettu laki vastaa sisällöllisesti pääosin voimassa olevaa sääntelyä ja sen nojalla annettuja asetuksia. Sääntelyä on kuitenkin selkeytetty, ajantasaistettu sekä yhdenmukaistettu muun vastaavan sääntelyn kanssa.
Tiedote sisäministeriö Pelastustoimi, 18.4.2024 14:09
Lasku henkilön kädessä

Erillisverkot varoittaa: huijauslaskuja liikkeellä liittyen ”Virve 2.0 tarkastuksiin ja kuuluvuustarkastuksiin”

Asunto-osake- ja kiinteistöosakeyhtiöille on lähetetty huijauslaskuja ”Virve 2.0 tarkastuksista ja kuuluvuustarkastuksista” vedoten pelastuslakiin.
Tiedote Pelastustoimi, 16.4.2024 13:52

Pelastustoiminnan tilannekuvatoimintaa ja johtamista selkiytetään uusilla asetuksilla

Pelastustoiminnan johtamista ja tilannekuvatoimintaa tarkentavia asetuksia tuli voimaan 4.4.2024. Asetuksilla vastataan hallitusohjelman tavoitteisiin vahvistaa onnettomuuksiin ja häiriötilanteisiin varautumista ja käynnistää pelastusviranomaisten yhtenäiset johto- ja tilannekeskukset.
Tiedote sisäministeriö Pelastustoimi, 8.4.2024 10:39
Pelastustoimen tutkimus- ja kehittämispäivät järjestetään pelastusopistolla, Kuopiossa.

Tervetuloa pelastustoimen tutkimus- ja kehittämispäiville 2024!

Vuoden 2024 Pelastustoimen tutkimus- ja kehittämispäivät järjestetään 5.-6.6. Pelastusopistolla Kuopiossa. Tämän vuoden tapahtuman teema on Vaikuttavasti yhteistyössä.
Tiedote Pelastustoimi, 2.4.2024 17:28

Pelastuslaitosten uutiset

Kuivaa ruohikkoa.

Pohjois-Savossa ruohikkopalovaara - avotulen tekeminen on kiellettyä

Kevätaurinko lämmittää päivä päivältä enemmän ja tulevana viikonloppuna voidaan odottaa jopa kevään lämpöennätyksien rikkoutumista. Lämpimistä säistä johtuen myös maasto on kuivempaa ja ajankohtaisesti Pohjois-Savon alueelle onkin annettu ruohikkopalovaroitus. Pohjois-Savossa on ollut kuluvalla viikolla useita maastopaloja, joista on aiheutunut myös vahinkoja rakennuksiin tai muuhun omaisuuteen. Annetun ruohikkopalovaaran vuoksi avotulen tekeminen on ajankohtaisesti kiellettyä!
Tiedote Pohjois-Savo Pelastustoimi, 12.5.2023 18:34

Yli 20 loukkaantunutta tilapäisen sillan sorruttua Espoon Tapiolassa

Itätuulenkujalla Espoon Tapiolassa romahti tilapäinen silta 11.5. aamupäivällä. Uudenmaan erikoissairaanhoidosta vastaava HUS-yhtymän mukaan loukkaantuneita on 24 ja heidät on kuljetettu lähialueen sairaaloihin jatkohoitoon. Kukaan ei loukkaantunut hengenvaarallisesti.
Tiedote Länsi-Uusimaa Pelastustoimi, 11.5.2023 13:01
Maastopalokyltti tien pientareella.

Maastopalokausi alkaa

Nyt on se aika keväästä, kun maastopalokausi alkaa. Ruohikkopalon vaara on kuivuudesta johtuen ilmeinen ja koko maakunnassa astuu voimaan ruohikkopalovaroitus tiistaista alkaen. Varoitus on voimassa tiistain ja keskiviikosta perjantaihin varoituksen todennäköisyys on 30 prosenttia. Etenkin tuulisella säällä palot leviävät erittäin nopeasti. Nyt onkin syytä muistaa puutarha- ja pihatöitä tehdessä, että varoitus todellakin tarkoittaa sitä, että nuotiota tai muuta avotulta ei saa tehdä, eikä risuja tai muuta puutarhajätettä tällöin saa polttaa.
Tiedote Pohjois-Karjala Pelastustoimi, 8.5.2023 21:29
Pelastaja kiinnittää sammutusasun kypärää.

Hälytystehtävät pelastustoimessa vähentyneet - kehittämistä silti tarvitaan puutteiden korjaamiseksi

Pohjois-Karjalan pelastuslaitoksella on alkuvuoden aikana ollut hälytystehtäviä 654. Tehtävämäärä on vähentynyt noin 22 prosenttia edelliseen vuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna. Vähentyminen johtuu osin vuoden 2022 kevättalven runsaasta lumitilanteesta ja lumitilanteen aiheuttamista vaaratilanteista. Lisäksi merkittävää vähentymistä on tapahtunut liikenneonnettomuus- ja ensivastetehtävien määrissä.
Tiedote Pohjois-Karjala Pelastustoimi, 4.5.2023 15:59
Metsäpalojen sammutukseen suunniteltu sammutuskone Mörkö kuljetuslavetilla Mikkelin paloaseman edustalla.

Kansainvälisen yhteistyön tarve pelastustoimessa kasvaa

Tänään vietetään kansainvälistä pelastajan päivää. Pelastustoimintaa tehdään paitsi oman pelastuslaitoksen alueella, myös yhteistyössä muiden Suomen pelastuslaitosten kanssa ja yli maamme rajojen.
Tiedote Etelä-Savo Pelastustoimi, 4.5.2023 9:09
112 Suomi-sovelluksen tunnuskuva. Teksti: Apua nopeammin. Lataa 112 Suomi-sovellus. Säästetyt minuutit ovat arvokkaita.

Uskalla auttaa hätätilanteessa

Voimme joutua yllättäen osalliseksi hätätilanteeseen. Saatamme tulla liikenneonnettomuuspaikalle tai vaikka kohdata kadulla pahasti kaatuneen henkilön. Pelastus- ja tieliikennelaki velvoittavat meitä kaikkia auttamaan hätätilanteessa olevia. Auttajista parhain on se, joka ryhtyy tuumasta toimeen. Katso muistilista hätätilanteisiin.
Tiedote Länsi-Uusimaa Pelastustoimi, 27.4.2023 12:12

Palovaroitinhankkeen toteutus Varsinais-Suomessa

Varsinais-Suomen pelastuslaitos toteuttaa Varsinais-Suomen maakunnan alueella hankkeen, jonka tarkoitus on kartoittaa alueen turvallisuustilannetta palovaroittimien osalta.
Tiedote Varsinais-Suomi Pelastustoimi, 27.4.2023 10:01
Kuvituskuva. Kuvassa vesistöä ja harju.

Epidemiat ja kyberhyökkäykset merkittävimpiä riskejä Etelä-Savossa

Tuoreessa Etelä-Savon riskiarviossa merkittävimmiksi alueellisiksi riskeiksi on arvioitu laajat tartuntatautiepidemiat sekä tietotekniikan häiriöt ja kyberhyökkäykset. Etelä-Savon alueellinen riskiarvio on päivitetty yhteistyössä maakunnan eri toimijoiden kanssa. Alueellinen riskiarvio pohjautuu kansallisiin uhkamalleihin, joita on tarkasteltu Etelä-Savon näkökulmasta.
Tiedote Etelä-Savo Pelastustoimi, 27.4.2023 9:32
Pienet kädet nuken rintakehän päällä.

Kids Saves Lives -toiminta alkaa Pohjois-Karjalassa

Suomen elvytysneuvoston Kids Save Lives -toiminnassa peruskoulujen opettajat saavat valmiudet opettaa peruselvytystä sekä opastaa hätätilanteessa toimimista omille oppilailleen. Pohjois-Karjalassa toiminta käynnistyy nyt kevään aikana ja mukaan on jo ilmoittautunut kahdeksan koulua. Koulutus on kouluille maksuton. Pohjois-Karjalassa kouluttajaorganisaationa toimii Pohjois-Karjalan pelastuslaitos ja hyvinvointialue.
Tiedote Pohjois-Karjala Pelastustoimi, 21.4.2023 21:25

Pelastuslautakunnassa 26.4.2023 mm Tikkurilan valmiusaseman pääurakoitsijan valinta

Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen pelastuslautakunnassa 26.4. käsitellään muun muassa Tikkurilan valmiusaseman pääurakoitsijan valinta, ajoneuvojen hankinta ja osavuosikatsaus.
Tiedote Keski-Uusimaa Pelastustoimi, 21.4.2023 13:46