Takaisin

Useita maastopaloja vuorokaudessa Uudellamaalla – suurin osa lähtöisin ihmisen toiminnasta

Julkaisuajankohta 15.6.2023 8.57
Tiedote

Uudenmaan alueella on viimeisen kahden viikon aikana syttynyt jopa 20 maasto- ja metsäpaloa vuorokaudessa. Suurin osa paloista on lähtöisin ihmisen toiminnasta. Uudenmaan alueen pelastuslaitokset muistuttavat, että kaikenlainen avotulen teko on kielletty metsäpalovaroituksen ollessa voimassa.

Maasto on muuttumassa loppuviikosta erittäin kuivaksi Etelä-Suomen alueella. Jo ennen kesäkuun puoliväliä on Uudenmaan alueella ollut noin 150 maasto- tai metsäpaloa. Palot ovat syttyneet esimerkiksi nuotiosta, roskien poltosta tai tulentekovälineen huolimattomasta käsittelystä. Osa paloista on arvioitu tahallaan sytytetyiksi. 

Kipinäkin voi sytyttää

Nuotiota tai muuta avotulta ei saa sytyttää Ilmatieteen laitoksen antaman metsäpalovaroituksen aikana. Sytyttäminen on kiellettyä myös, jos olosuhteet kuivuuden, tuulen tai muun syyn takia ovat sellaiset, että metsäpalon tai muun tulipalon vaara on ilmeinen.

Tällainen tulenteko on kielletty:

  • kertakäyttögrilli
  • pallogrilli
  • muut kevytrakenteiset, suoraan maapohjalle asetettavat ja/tai helposti tuulessa kaatuvat tulisijat
  • avonuotio
  • risukeitin

Metsäpalo voi saada alkunsa myös kipinöinnistä, lämpösäteilyn vaikutuksesta tai kuuman pinnan osumisesta kasvillisuuteen. Esimerkiksi metsäkone tai pysäköidyn auton kuuma katalysaattori voi sytyttää maaston. Jos harjoitat metsätöitä, sinun tulee huolehtia, ettei kipinöintiä aiheuttavat työt aiheuta metsäpalon vaaraa.

Lisäksi metsäpalon voi sytyttää maastoon heitetty tupakantumppi.

Jätä tulenteko toiseen kertaan

Suosittelemme vahvasti, että nyt kaikenlainen tulenteko jätetään toiseen kertaan.

Tulenteko on sallittu ainoastaan rakennusten tulisijoissa sekä maapohjasta eristetyissä grilleissä, joista tuli ei pääse leviämään myöskään kipinöinnin vuoksi. Silloinkin sinun tulee noudattaa erityistä varovaisuutta.

Varaudu alkusammutukseen myös silloin, kun käytät sallittua tulisijaa. Varaa lähistölle vähintään ämpärillinen vettä, sammutuspeite tai vaahtosammutin.
Sinä, joka sytytät tulen, olet myös vastuussa sen aiheuttamista vahingoista.

Tarkista ajantasaiset varoitukset Ilmatieteen laitoksen verkkosivulta.

Itä-Uusimaa Keski-Uusimaa Länsi-Uusimaa

Uusimmat