
Samat paloturvallisuuden puutteet toistuvat omakotitaloissa ja mökeillä

Kesällä tuhansille keskisuomalaisille postitetaan paloturvallisuuden itsearviointilomake. Itsearvioinnissa on edellisinä vuosina noussut esiin samoja teemoja: erityisesti osoitemerkinnät, tulisijojen nuohous ja palovaroittimet vaikuttavat suoraan asukkaiden turvallisuuteen – ja niiden puutteet korostuvat erityisesti mökeillä.
Paloturvallisuuden itsearviointi on pelastuslaitoksen lähettämä kyselylomake, jonka avulla rakennuksen omistaja voi tarkistaa rakennuksensa paloturvallisuuden keskeiset osa-alueet. Itsearvioinnin tavoitteena on saada omistajat huomaamaan ja korjaamaan mahdolliset asumisen paloturvallisuusriskit. Palautetuista itsearvioinneista viranomaiset puolestaan saavat yleiskäsityksen asuinkiinteistöjen turvallisuudesta.
Vuoden 2024 itsearviointien perusteella pientalojen puutteet koskivat erityisesti osoitemerkintöjä (8,4 %:lla vastaajista), tulisijojen nuohousta (3,8 %) ja katolla liikkumisen turvallisuutta (3,5 %). Vapaa-ajan asunnoissa vastaavat puutteet olivat vielä yleisempiä: osoitemerkintä puuttui tai oli puutteellinen 15,3 %:ssa kohteista, nuohous oli laiminlyöty 5,7 %:ssa ja katolla liikkumisen turvallisuus ei ollut riittävällä tasolla 6,4 %:ssa. Vuonna 2023 luvut olivat lähes samankaltaisia.
Mökillä ennaltaehkäisy korostuu, kun apu on kauempana
Samat ongelmat siis toistuvat sekä pientaloissa että mökeillä, mutta vapaa-ajan asunnoissa ne näyttävät korostuvan. Erityisesti mökeillä osoitemerkintöjen puutteellisuus voi hidastaa merkittävästi avun perille pääsyä hätätilanteessa.
– Oikean osoitteen löytämiseen voi hälytystehtävillä kulua arvokkaita minuutteja, jos merkintöjä ei näy tielle. Osoitemerkintöjen tulisi näkyä selkeästi tielle kaikkina vuorokauden- ja vuodenaikoina – oli kyseessä sitten koti tai kesämökki, johtava palotarkastaja Henna Kettunen Keski-Suomen pelastuslaitokselta ohjeistaa.
Tulisijat ja savuhormit aiheuttavat puolestaan Suomessa vuosittain noin 550 rakennuspaloa, nokipaloja on noin 250–300. Säännöllinen nuohous ehkäisee tehokkaasti nokipalon riskiä poistamalla palovaarallista nokea ja palamisjätteitä hormeista. Nuohoukseen liittyy myös huomioon otettavaa työturvallisuutta: tikkaiden ja kattoturvavarusteiden on oltava kunnossa, jotta nuohooja pääsee tekemään työnsä turvallisesti.
Palovaroittimien osalta toistuvia puutteita havaitaan edelleen: varoittimia on liian vähän tai niitä ei testata säännöllisesti.
– Tämä on huolestuttavaa, sillä palovaroitin on edullinen mutta elintärkeä – se voi pelastaa ihmishenkiä kriittisellä hetkellä.
Häiriötilanteisin varautuminen ja kotivara ovat vastausten perusteella kunnossa 70 %:lla pientaloissa, mutta vain puolella vapaa-ajan asunnoissa.
Vuoden 2025 kirjeet postitetaan kesän aikana
Keski-Suomen pelastuslaitos postittaa kesän aikana paloturvallisuuden itsearviointikirjeet tuhansille pientalojen ja vapaa-ajan rakennusten omistajille. Kirjeestä löytyy lomakkeen täyttöön opastava paloturvallisuusopas ja tarkastuslomake, jonka tarkastuksen tekijä täyttää. Ohjeita ja lisätietoa itsearviointiin löytyy Keski-Suomen pelastuslaitoksen verkkosivuilta.
– Vaikka et olisi vielä saanut itsearviointikirjettä, voit silti hyödyntää materiaalejamme kotisi tai mökkisi paloturvallisuuden tarkistamiseen, Kettunen ohjeistaa.
Tarkastuslomake palautetaan pelastuslaitokselle. Pelastusviranomainen voi lomakkeiden vastausten pohjalta kohdentaa lisätoimenpiteitä, kuten valvontakäyntejä, yhteydenottoja tai tietyn aihealueen turvallisuusviestintää.
Lisätietoa:
- Henna Kettunen, johtava palotarkastaja, p. 040 670 8545, henna.kettunen(at)pelastustoimi.fi