
Nollatoleranssi - faktaa vai fiktiota?
Pelastustoimen nollatoleranssi syrjinnälle ja häirinnälle – faktaa vai fiktiota? -hankkeen tuloksia esiteltiin loppuseminaarissa 25.2.2025 Kuopiossa. Hankkeessa tarkasteltiin pelastusalan ja ensihoidon ammattilaisten kohtaaman epäasiallisen ja väkivaltaisen kohtelun yleisyyttä, ilmenemismuotoja, vaikutuksia ja puuttumiskeinoja.
Pelastusala kehittää keinoja vastata epäasiallisen ja väkivaltaisen käyttäytymisen haasteisiin
Pelastustoimen nollatoleranssi syrjinnälle ja häirinnälle – faktaa vai fiktiota? -hankkeen tuloksia esiteltiin loppuseminaarissa 25.2.2025 Kuopiossa.
Hankkeessa tarkasteltiin pelastusalan ja ensihoidon ammattilaisten kohtaaman epäasiallisen ja väkivaltaisen kohtelun yleisyyttä, ilmenemismuotoja, vaikutuksia ja puuttumiskeinoja. Hankkeen kuului laaja kyselytutkimus nykytilanteen kartoittamiseksi.
Tulosten mukaan pelastusalalla ja ensihoidossa esiintyy hälyttävässä määrin sekä organisaatioiden sisäistä että asiakaslähtöistä epäasiallista ja väkivaltaista kohtelua: peräti puolet tutkimukseen osallistuneista on kohdannut viime vuosina ongelmia vuorovaikutustilanteissa. Nykyiset toimet ongelman ehkäisemiseksi eivät ole riittäviä, vaan tarvitaan lisätoimenpiteitä ja laajempaa yhteistyötä.
Keinoina koulutus, osaamisen vahvistaminen ja ilmoitus- ja seurantajärjestelmä
Tutkimustulokset esittävät ongelman ratkaisemiseksi esimerkiksi koulutuksen lisäämistä erityisesti vuorovaikutustilanteiden hallinnan ja tunneälyn vahvistamiseksi jo työelämässä oleville ammattilaisille ja alalle kouluttautuville. Hyvinvointialueiden, koulutusorganisaatioiden ja alan järjestöjen tulisi tehdä yhteistyötä koulutuksen mahdollistamiseksi kaikille alan toimijoille.
Ilmoitus- ja seurantajärjestelmiä kehittämällä olisi mahdollista reagoida ajantasaisesti työympäristön ongelmiin. Myös hiljaisen tiedon hyödyntämistä tulisi lisätä.
Epäasiallisen ja väkivaltaisen kohtelun vaikutukset
Epäasiallisen ja väkivaltaisen kohtelun vaikutukset tulevat kalliiksi sekä työntekijälle että työnantajalle. Epäasiallisen kohtelun seurauksena ammattilaisen työhyvinvointi ja sitoutuminen työhön ja alaan heikkenee, alan veto- ja pitovoima vähenee, ja lisääntyneet työterveyskustannukset ja sairauspoissaolot vaikuttavat organisaation toimintaan ja taloustilanteeseen.
Satapelastus kannustaa puuttumaan epäasialliseen käytökseen
Satapelastuksessa on seurattu Nollatoleranssi-hankkeen etenemistä tarkasti.
”Kannustimme aktiivisesti henkilöstöämme vastaamaan Nollatoleranssi-hankkeen tutkimuksen kyselyyn”, kertoo vastuualuejohtaja Mikko Puolitaival. ”Sen tulokset vahvistavat myös Sata-alueella vuonna 2024 toteutetussa Mitä kuuluu -kyselyssä esiin nousseet huomiot siitä, että alalla esiintyy epäasiallista käytöstä ja väkivaltaa. Satapelastuksen kiusaamiseen, häirintään ja syrjintään liittyvät tulokset ovat samansuuntaisia kuin hyvinvointialueen muillakin toimialueilla, mutta ilmoituksia tehdään selvästi vähemmän. Samalla ne osoittavat, että käytössä olevia ilmoituskanavia, toimintamalleja ja käsittelytapoja ei tunneta riittävästi. Jatkamme työtä varmistaaksemme, että henkilöstö voi luottaa ilmoitusjärjestelmän toimivuuteen ja oikeudenmukaisuuteen”.
”Nollatoleranssi tarkoittaa, että minkäänlaista kiusaamista tai häirintää ei hyväksytä. Siksi on tärkeää, että jokainen uskaltaa puuttua epäasialliseen käytökseen heti, kun sitä näkee tai kokee”, vahvistaa pelastusjohtaja Pekka Tähtinen.
Nollatoleranssi-hanke
Nollatoleranssi-hanke käynnistettiin vuonna 2021 epäasiallisen ja väkivaltaisen käytöksen nykytilan kartoittamiseksi ja konkreettisten korjaustoimenpiteiden suunnittelemiseksi. Sisäministeriön asettaman tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden työryhmän toimintaohjelmassa (Sisäministeriö 2021) todettiin ongelmia tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnittelun asteissa ja sopimuspalokuntien ohjeistuksissa yhdenvertaisuuden toteuttamiseksi.
Pelastusopiston koordinoima Nollatoleranssi-hanke päättyi 28.2.2025. Hankkeen rahoitti Palosuojelurahasto.
Lisätietoja: Vastuualuejohtaja Mikko Puolitaival