Hyppää sisältöön
Takaisin

Keväisissä rakennusprojekteissa on tärkeää muistaa paloturvallisuus

Julkaisuajankohta 23.4.2025 10.47
Tyyppi:Tiedote
Keski-Suomi
Pieni rakennus järven rannalla

Vuoden alussa voimaan astuneen rakentamislain myötä alle 30 neliömetrin rakennelman saa rakentaa ilman lupamenettelyä. Rakentamisen tulee tapahtua edelleen määräysten mukaisesti. Pelastuslaitos on huolissaan siitä, että kevennyksen myötä pienten rakennuskohteiden paloturvallisuus saattaa jäädä taka-alalle.

Kevät saa nikkaroijat ideoimaan ja tarttumaan työkaluihin: rakentamisen kohteena voi olla esimerkiksi uusi pihasauna tai varastorakennus. Vuoden alussa astui voimaan uusi rakentamislaki, jonka yksi muutos on se, että alle 30 neliömetrin tai 120 kuution rakennelmaan ei enää tarvitse hakea rakentamisen lupaa. Näissä pienemmissäkin projekteissa täytyy kuitenkin pitää huolta, että rakennuksen paloturvallisuusmääräykset täyttyvät. 

Kevyempi lupamenettely voi nyt tarkoittaa sitä, että rakennushankkeisiin ei liity lainkaan asiantuntijaohjausta. Vastuu huolehtia turvallisuusasioista on nyt pelkästään rakentajalla itsellään.  

– Paloturvallisuusasiat eivät saa jäädä kevyen lupamenettelyn jalkoihin, palotarkastaja Sami Selkäinaho Keski-Suomen pelastuslaitokselta huomauttaa.

Rakennuksen omistajan tai haltijan sekä osaltaan rakentajan vastuulla on huolehtia siitä, että kiinteistöt ovat turvallisia. Rakennusvalvonta on rakentamisen ohjaava ja valvova viranomainen, joka tarvittaessa konsultoi pelastusviranomaista.

Paloturvallisuus vaikuttaa rakentamisen eri vaiheisiin

Paloturvallisuus tulee huomioida jo suunnitteluvaiheessa: rakennuksen sijaintia pohtiessa on huolehdittava riittävistä etäisyyksistä tontin rajoihin ja muihin rakennuksiin. Liian tiiviisti rakennettu ympäristö lisää tulipalon leviämisriskiä ja voi vaikeuttaa pelastustoimia.

Rakennuksen sähköturvallisuus on myös varmistettava. Asennusten on oltava määräysten mukaisia ja sähköalan ammattilaisen tekemiä. 

Jos rakenteilla on esimerkiksi sauna tai huvimaja, tulee varmistaa, että tulisija ja savuhormi ovat keskenään yhteensopivia ja että valmistajien ohjeiden mukaiset suojaetäisyydet syttyviin rakenteisiin täyttyvät. Tämä tarkoittaa esimerkiksi sitä, että tulisijan etäisyys puurakenteista on riittävä ja hormin läpivienti yläpohjan tai seinän läpi tulee olla asianmukaisesti toteutettu. Jos saunarakennukseen tai huvimajaan tehdään mahdollisuus majoittua, tilassa pitää olla palovaroitin. 

Jos rakenteellisia paloturvallisuusmääräyksiä ei noudateta, onnettomuustilanteessa niin henkilö- kuin omaisuusvahingot voivat olla vakavia. 

– Huolimattomuus tai tietämättömyys ei vapauta vastuusta, ja vakuutusyhtiö ei välttämättä korvaa tulipalossa syntyneitä vahinkoja, jos rakennus ei ole täyttänyt rakentamishetkellä voimassa olleita määräyksiä ja ohjeita, Selkäinaho muistuttaa.

Lisätietoja

  • Sami Selkäinaho, palotarkastaja, p. 040 637 3015, sami.selkainaho(at)pelastustoimi.fi