Hoppa till innehåll
Tillbaka

Utveckling av kompetens inom prehospital akutvård vid räddningsverken i Nyland

Utgivningsdatum 15.4.2025 13.49
Typ:Pressmeddelande
Helsinki Itä-Uusimaa Keski-Uusimaa Länsi-Uusimaa
Akutvårdare övar

I ett gemensamt projekt mellan de fyra räddningsverken i Nyland – Helsingfors, Östra, Mellersta och Västra Nylands räddningsverk (HIKLU) – utvecklas verktyg för att hantera och främja yrkeskompetensen inom akutkvård.

Projektet startade i september 2024 och har redan gett resultat.

”Det mest konkreta för personalen inom akutvård har varit de gemensamma utbildningspassen under arbetspassen som inleddes i början av 2025. Dessutom har ett nätverk av simulationsutbildare påbörjat sin verksamhet,” berättar projektets sakkunniga Anna Ruusila och Oskari Koskinen.

Under våren inleds ytterligare samarbete inom olika delområden. Till exempel har det kommit nya anvisningar från social- och hälsovårdsministeriet om introduktion och utbildning i användning av medicintekniska apparater, och planering pågår för hur dessa ska införas. Också utvecklingen av utbildningsdagar för vårdnivån och första respons -verksamheten är på agendan.

”Ett konkret exempel är EVY-handboken som har tagits fram i samarbete med ansvariga läkare inom HUS och Västra Nyland.”

Nationellt samarbete och breda intressentrelationer

Projektet har bedrivit aktivt samarbete på nationell nivå, sökt samarbetsmodeller och goda praxis även utanför HIKLU-områdena. Intressenterna inkluderar bland annat nätverk för utbildning inom prehospital akutvård, vetenskapssamfundet FinnEM för akut- och prehospitalvård, välfärdsområden samt branschens läroanstalter.

”Vi vill tacka inte bara våra kollegor på räddningsverken och akutvårdsläkare, utan även andra intressenter för att vi har kunnat föra mycket givande samtal och identifiera gemensamma utvecklingsområden. Det är tydligt att tiden för att arbeta i isolering är förbi och att det finns en öppenhet för alla typer av samarbeten.”

Idébanken växer

Personalen inom prehospital akutsjukvård och olika intressentgrupper har även bidragit med många idéer för framtiden.

”Det har varit glädjande att se att vår interna kommunikation har lett till många nya kontaktförfrågningar och idéer. En del har vi redan kunnat integrera i projektets pilotfas.”

Vissa av idéerna väntar på att projektet eventuellt får fortsatt finansiering.

”Redan under de första sex månaderna har projektet sparat över 100 arbetsdagar. I framtiden kommer nationella riktlinjer och krav, som det definitivt lönar sig att genomföra gemensamt på HIKLU-nivå. Då ökar resursvinsterna ytterligare – samtidigt skapas strukturerade verksamhetsmodeller och mätbar kvalitet,” säger Ruusila och Koskinen.

Nyligen belönades projektets poster om utveckling av kompetens inom prehospital akutsjukvård av FinnEM-akademin som bästa i sin kategori vid det årliga huvudseminariet.
 

Det senaste