Takaisin

Suomi valmistautuu kansainvälisen pelastustoiminnan asiantuntija-avun lähettämiseen Portugalin metsäpalojen torjuntaan

sisäministeriö
Julkaisuajankohta 25.7.2023 9.22
Tiedote
Horisontissa näkyvä vuori on savun peitossa. Viisi henkilöä on matkalla auttamaan maastopalon sammutustöissä.
Kuvituskuva viime kesän valmiussiirrosta Kreikassa. Kuva: Esa Ikäheimo 2022.

Suomi valmistautuu lähettämään sisäministeriön päätöksellä Portugaliin 48 pelastustyöntekijää auttamaan maastopalojen hallinnassa. Pelastusopisto toimii lähetettävien pelastustyöntekijöiden työnantajana.

Portugali on pyytänyt EU:n pelastuspalvelumekanismilta apua maastopalojen hallinnassa. Avunpyyntöön vastataan valmiussiirrolla. Valmiussiirrossa pelastushenkilöstöä lähetetään kohdemaahan tukemaan paikallisia viranomaisia siltä varalta, että alueella syttyy maastopaloja. EU toteuttaa tänä vuonna valmiussiirtoja Portugalin lisäksi Kreikassa ja Ranskassa. Valmiussiirtoihin osallistuu pelastajia useista eri EU:n jäsenmaista. 

- Valmiussiirron yhtenä tavoitteena on hakea kokemusta ja oppia erilaisten maastopalojen sammuttamisen taktiikasta, tekniikasta ja varusteista, sanoo kansainvälisen pelastustoiminnan koordinaattori Matti Inkeroinen Pelastusopistolta.

Pelastusopisto vastaa lähetettävien pelastustyöntekijöiden kouluttamisesta, rekrytoinnista ja materiaalilogistiikasta. Kaikki lähtevät pelastustyöntekijät kuuluvat Pelastusopiston kansainvälisen pelastustoiminnan asiantuntijoiden rekisteriin.

Pelastustyöntekijät lähtevät kahdessa eri ryhmässä. Ensimmäinen ryhmä lähtee 16.8., ja toinen ryhmä lähtee 1.9. Molemmat ryhmät työskentelevät Portugalissa noin 15 vuorokautta. Ryhmiä lähtevät johtamaan Pelastusopiston valtakunnallisesta asiantuntijarekisteristä valitut Helsingin pelastuslaitoksen pelastuskomentaja Jani Pitkänen ja Pirkanmaan pelastuslaitoksen palomestari Kimmo Koskinen.

Suomi on aktiivinen asiantuntija-avun lähettäjä

Kansainvälinen pelastustoiminta on valtiosopimuksiin ja lainsäädäntöön perustuvaa avun antamista ulkomaille, sekä avun vastaanottamista Suomeen. Tällaisia tilanteita ovat luonnon tai ihmisen aiheuttamat katastrofit ja onnettomuudet, joissa maan omat resurssit eivät riitä. 

Suomi osallistuu kansainväliseen pelastustoimintaan Euroopan unionin ja kansainvälisten järjestöjen kautta. Lisäksi kansainvälistä pelastustoimintaa toteutetaan kahdenvälisten ja monenkeskisten valtioiden välisten sopimuksien puitteissa.

Sisäministeriö päättää pelastustoimeen liittyvän kansainvälisen avun lähettämisestä. Pelastusopisto vastaa asiantuntijoiden kouluttamisesta, rekrytoinnista ja logistiikasta sekä kansainvälisen pelastustoiminnan käytännön toteuttamisesta.

Lisätietoja:

Matti Inkeroinen (25.7.–16.8.)
kansainvälisen pelastustoiminnan koordinaattori
Pelastusopisto
E-mail: matti.inkeroinen@pelastusopisto.fi
p. 029 545 3547

Tero Lähdesmäki (17.8.–15.9.)
koulutussuunnittelija, kansainvälinen pelastustoiminta
Pelastusopisto
E-mail: tero.lahdesmaki@pelastusopisto.fi
p. 029 545 3430

Uusimmat

Tiedote
sisäministeriö Pelastustoimi, 23.2.2024 13:52
erityisasiantuntija Mikko Hiltunen Kolumni
sisäministeriö Pelastustoimi, 26.1.2024 10:09
Tiedote
sisäministeriö Pelastustoimi, 25.1.2024 14:18