Takaisin

Inrikesministeriet begär utlåtande av kommunerna om räddningsväsendets nya områdesindelning

inrikesministeriet
Utgivningsdatum 23.12.2013 11.34
Pressmeddelande

Inrikesministeriet har skickat till kommunerna en begäran om utlåtande om förslaget till räddningsväsendets nya områdesindelning. De nya räddningsområdena ska börja sin verksamhet i början av 2016.

Reformen av räddningsväsendets områdesindelning är en del av genomförandet av regeringens strukturpolitiska program. Räddningsväsendets områdesindelning läggs om så att områdena minskas från 22 till 11. Utgångspunkten är att det sker enligt den distriktsindelning för polisinrättningarna som träder i kraft vid ingången av 2014.

Enligt räddningslagen beslutar statsrådet om indelningen av landet i räddningsområden. Statsrådet fattar beslut om ändring av områdesindelningen på eget initiativ eller på initiativ som kommunerna inom ett räddningsområde lagt fram med den majoritet som föreskrivs i kommunallagen. När ett beslut som gäller områdesindelningen och ändring av den fattas, ska de kommuner som berörs av områdesindelningen eller ändringen enligt räddningslagen höras.
Kommunerna ska skicka sina utlåtanden senast den 28 februari 2014.

I samband med ändringen av områdesindelningen bestämmer statsrådet inom vilken tid de gällande avtalen ska ändras. Om kommunerna inte når överenskommelse inom den tid som statsrådet bestämt, beslutar statsrådet om kostnadsfördelningen, förvaltningsmodellen, grunderna för hur tjänster och uppgifter ska ordnas och andra frågor som är nödvändiga för samarbetet och som kommunerna inte har kommit överens om. Statsrådets beslut är i kraft tills de berörda kommunerna når enighet om organiseringen av räddningsväsendet.

Ministeriet tillsätter en uppföljningsgrupp för att följa och främja räddningsväsendets nya system

Inrikesministeriet har beslutat att tillsätta en uppföljningsgrupp för omstruktureringen av räddningsväsendet i början av år 2014. Arbetsgruppen har till uppgift att följa och främja genomförandet av regeringens strukturpolitiska program när det är fråga om omorganiseringen av räddningsväsendets system. Arbetsgruppens särskilda mål är att följa de kostnadseffekter som det beslut som gäller räddningsväsendets områdesindelning har för kommunernas utgifter.

Räddningsväsendets organisationer, Finlands Kommunförbund, Landskapsförbund och löntagarorganisationer har ombetts utse sina representanter till uppföljningsgruppen senast den 31 december 2013.

Närmare information om reformen av räddningsväsendets system

På webbsidan kan du också beställa nyheter till din e-post om hur beredningen framskrider.

Ytterligare information: Päivi Nerg, kanslichef, 0295 418 803, Janne Koivukoski, beredskapsdirektör, 0295 418 842, Taito Vainio, räddningsöverinspektör, 0295 488 423, Andrei Nahkala, statssekreterare, 0295 418 807