Takaisin

Brandskyddsfondens innovationspris för utveckling av ett genomföringsskydd för lätta rökkanaler samt utveckling av ett brandsäkerhetsspel

inrikesministeriet
Utgivningsdatum 14.10.2016 11.39
Pressmeddelande

Brandskyddsfondens innovationspris 2016 gick till Harri Huumo, som jobbar som brandmästare vid Älvdalarnas räddningsverk, samt Jussi-Henrikki Rautio, som är brandman-ambulansförare vid Birkalands räddningsverk. Harri Huumos innovation är ett patenterat genomföringsskydd som har som syfte att förebygga uppkomsten av byggnadsbränder i lätta rökkanaler genom att förhindra att värmen blir för hög i konstruktionerna. Jussi-Henrikki Rautio belönades för att ha utarbetat ett utvecklingsdugligt och innovativt spel för säkerhetsuppfostran, Rescuebusters, som har brandsäkerhet som tema.

Pristagarna offentliggjordes i dag den 14 oktober vid ett aktualitetsseminarium för räddningsväsendet i Jyväskylä. Prissumman är 20 000 euro, som delades jämnt mellan de två vinnarna.

Genomföringsskyddet har utvecklats för att ersätta de nuvarande genomföringskonstruktionerna med ullisolering för lätta rökkanaler av metall. Under längre perioder av uppvärmning kan genomföringskonstruktioner med ullisolering ackumulera värme över den kritiska gränsen, då temperaturen i isoleringen i värsta fall kan stiga till en sådan nivå att den tänder konstruktionerna. Det nu prisbelönade genomföringsskyddet ökar säkerheten i rökkanalerna.

Produktinnovationen hör samman med genomföringsprocessen, där värmeisoleringen och avudunstningen sker genom formade stycken av lättgrus som är försedda med fåror på den inre ytan, vilket effektiviserar avledningen av värme. I produkten används ett gammalt välkänt material på ett nytt och enkelt sätt. Som isolering pressas lättgrus inte samman på samma sätt som ull. Genomföringsskyddet monteras runt en lätt rökkanal av metall. Monteringssättet tillåter att produkten kan installeras både i nybyggnader och i äldre objekt i efterhand.

- Utgångspunkten för innovationen var att utveckla en lösning för att avhjälpa problemen med genomföringen i rökkanaler av metall. Målet var att förhindra att temperaturen i genomföringen stiger till en farligt hög nivå och att minimera installationsfel. Avsikten var också att monteringen ska vara enkel att genomföra. Materialet på genomföringsskyddet är lättgrus. Lättgrus är ett oantändligt material som håller temperaturer på över 1000 grader, berättar Harri Huumo.

- Innovationen har testats under riktiga förhållanden i en befintlig bastubyggnad. I testerna har man använt den mest utmanande kombinationen, en vedeldad bastuugn och en rökkanal av stål. På basis av testerna stannade temperaturen i den yttre ytan av genomföringsskyddet på 78,5 grader. Den kritiska nivån anses vara 85 grader, konstaterar uppfinnaren av innovationen.

Spelet Rescuebusters är ett utvecklingsdugligt och innovativt spel om brandsäkerhet. I spelet har brandsäkerheten delats in i förebyggande åtgärder, förstahandssläckning och agerandet vid bränder. Spelet ger information om de rätta handlingssätten vid eldsvådor och förbättrar på så sätt brandsäkerheten. Efter att delen om brandsäkerhet är färdig är det meningen att spelet ska kompletteras med en del om första hjälpen och senare även med andra säkerhetsåtgärder.

Utgångspunkten för innovationen har enligt Jussi Rautio varit att skapa ett spelmässigt material för säkerhetsfostran som intresserar barn och unga, och att på så sätt utveckla brandsäkerheten och den allmänna säkerhetskulturen. Avsikten är att en alfaversion av delen om brandsäkerhet ska stå färdig kring årsskiftet. Den första versionen av spelet avses vara klar i mars 2017.

- Spelet förbättrar brandsäkerheten, eftersom animationerna i 3D och upprepningen av situationer ger spelaren minnesspår om riktiga och trygga handlingsmodeller som kan rädda liv i krissituationer. Spelet omfattar en stark förebyggande aspekt. Jag anser att det bästa i innovationen är att man med hjälp av moderna metoder kan lära alla det viktiga budskapet, konstaterar Jussi Rautio.

- Spelet kan användas i skolor som stöd för säkerhetsfostran eller som ett fostrande nöjesspel i hemmen. Spelet fungerar med operativsystemen Android och iOS, vilket innebär att det är lättillgängligt för alla. Konsumenterna kommer att kunna ladda ner spelet från applikationsbutikerna, berättar Rautio.

Vad är Brandskyddsfondens innovationspris?

Syftet med Brandskyddsfondens innovationspris är att uppmuntra företag, sammanslutningar, personal inom räddningsbranschen och enskilda personer att utveckla nya, effektivare och säkrare anordningar, tillvägagångssätt och arbetsmetoder samt att förbättra räddningsbranschens synlighet och uppskattning i samhället. Priset kan beviljas en sådan innovation som utarbetas av ett företag, en sammanslutning eller en enskild person och som avsevärt har främjat dessa mål. Innovationen kan vara en anordning, ett redskap eller en maskin, en arbetsmetod, ett tillvägagångssätt eller en någon annan motsvarande ny uppfinning.

Video om innovationspriset och vinnarna:
https://www.youtube.com/watch?v=HrIishcEd6o

Läs mer om innovationspriset: http://www.palosuojelurahasto.fi/innovationspris

Ytterligare upplysningar

Harri Huumo, brandmästare, tfn 044 309 3112 (Älvdalarnas räddningsverk)
Jussi-Henrikki Rautio, brandman-ambulansförare, tfn 050 582 6712 (Birkalands räddningsverk)
Johanna Herrala, generalsekreterare, tfn 0295 488 460 (Brandskyddsfonden)