Takaisin

Ministeri Räsänen: Hätäkeskustoiminnassa ja pelastustoimessa edessä toiminnan vakiinnuttaminen

sisäministeriö
Julkaisuajankohta 29.5.2013 13.02
Tiedote

Sisäministeri Päivi Räsänen toi tänään Valtioneuvoston tervehdyksen Turvallinen Suomi -juhlaseminaariin ja kuvasi pelastustoimen ja hätäkeskusjärjestelmän kehittämistyötä.

-Suomi on pitkien etäisyyksien maa. Pelastustoimen ja hätäkeskusten jatkuvana haasteena on saada apu ajoissa paikalle. Valtiovallan velvollisuus on turvata lakisääteiset palvelut yhdenvertaisesti niin pääkaupunkiseudun kuin harvaan asuttujen alueiden ihmisille. Tästä haasteesta on noussut tarve kehittää viranomaisten välistä yhteistyötä, joka onkin Suomessa kansainvälisesti verrattuna korkealla tasolla, Räsänen totesi.

Hätäkeskustoiminnassa on tehty merkittäviä muutoksia viimeisten 20 vuoden aikana. Vuoden 1993 lopulla Suomessa oli yli 130 aluehälytyskeskusta ja poliisin hälytyskeskusta. Nykyisin toiminnassa on kymmenen viranomaisten yhteistä, valtion ylläpitämää hätäkeskusta. Vuoden 2014 loppuun mennessä hätäkeskuksia on kuusi.

Hätäkeskustoiminnan kehitystyö huomioitiin tänä keväänä kansainvälisesti, kun Suomi voitti palkinnon kansallisesta hätäkeskusjärjestelmästä. Tunnustus tarkoittaa sitä, että Suomessa on Euroopan tämän hetken parhaiten toteutettu järjestelmä hätäkeskuspalvelujen tuottamiseen.

Ministeri totesi, että hätäkeskustoimintaan ja pelastustoimeen kohdistuneiden rakenteellisten muutosten jälkeen edessä on nyt laadukkaan toiminnan vakiinnuttamisen aika.

Ministerin puhe kokonaisuudessaan sisäministeriön sivuilla: http://www.intermin.fi/fi/ajankohtaista/puheet

Lisätietoja: erityisavustaja Niklas Andersson, 071 878 8213