Tillbaka

Minister Räsänen: Nödcentralernas och räddningsväsendets verksamhet stabiliseras

inrikesministeriet
Utgivningsdatum 29.5.2013 13.02
Pressmeddelande

Inrikesminister Päivi Räsänen framförde i dag statsrådets hälsning på jubileumsseminariet Turvallinen Suomi och berättade om utvecklingsarbetet inom räddningsväsendet och nödcentralssystemet.

- Finland är ett land med långa avstånd. Den ständiga utmaningen för räddningsväsendet och nödcentralerna är att få hjälp till platsen i tid. Det är statsmaktens skyldighet att på ett jämlikt sätt trygga de lagstadgade tjänsterna såväl för människor i huvudstadsregionen som i glest bebyggda områden. Denna utmaning har väckt ett behov av att utveckla samarbetet mellan myndigheterna vilket redan är på hög nivå i Finland internationellt sett, konstaterade Räsänen.

Under de senaste 20 åren har betydande ändringar gjorts inom nödcentralsverksamheten. I slutet av 1993 fanns det över 130 kretsalarmeringscentraler och polisens alarmeringscentraler i Finland. För närvarande finns det tio nödcentraler som är gemensamma för alla myndigheter och som staten upprätthåller. I slutet av år 2014 kommer antalet nödcentraler att vara sex.

I våras uppmärksammades utvecklingsarbetet inom nödcentralsverksamheten internationellt då Finland tilldelades en utmärkelse för det nationella nödcentralssystemet. Utmärkelsen betyder att vi i Finland för närvarande har Europas bästa system för att producera nödcentralstjänster.

Efter ett antal strukturella ändringar inom nödcentralsverksamheten och räddningsväsendet är det enligt ministern dags att börja stabilisera den högklassiga verksamheten.

Läs ministerns tal i sin helhet (på finska) på inrikesministeriets webbplats: http://www.intermin.fi/sv/aktuellt/tal

Ytterligare information: specialmedarbetare Niklas Andersson, tfn 071 878 8213

Det senaste