Takaisin

Finländsk arbetsgrupp inom det internationella hälsosäkerhetsprogrammet fick Damir Čemerin-priset

inrikesministeriet
Utgivningsdatum 3.10.2016 10.02
Pressmeddelande

Vid sitt möte i Helsingfors den 3 oktober belönade European Forum for Disaster Risk Reduction den finländska arbetsgruppen inom det internationella hälsosäkerhetsprogrammet (The Global Health Security Agenda, GHSA) med Damir Čemerin-priset för sitt arbete för att minska katastrofrisker. GHSA utvecklar beredskapssystem i syfte att förebygga, upptäcka och hantera smittsamma sjukdomar. Samtidigt strävar det efter att stärka den globala hälsosäkerheten. Under sin ordförandeperiod för GHSA utvecklade Finland i fjol ett utvärderingsverktyg med hjälp av vilket man kan mäta nivån på hälsosäkerheten i olika länder. Världshälsoorganisationen WHO har med hjälp av verktyget redan gjort utvärderingar i 11 länder, och närmare 60 länder har begärt en utvärdering.


I Finland har GHSA-arbetet ända från början skett i samarbete mellan social- och hälsovårdsministeriet, utrikesministeriet, inrikesministeriet, försvarsministeriet, jord- och skogsbruksministeriet samt ämbetsverk inom dessa förvaltningsområden. Priset överräcktes av utrikeshandels- och utvecklingsminister Kai Mykkänen och FN:s undergeneralsekreterare för katastrofriskreducering Robert Glasser, och det togs emot av social- och hälsovårdsministeriets kanslichef Päivi Sillanaukee.

Temat för priset 2016 var strävan att minska antalet människor som omkommer i katastrofer, och det särskilt prioriterade området är att utveckla kriståligheten inom hälsovårdssystemet så att det bidrar till att minska dödligheten lokalt.

Priset, som beviljats sedan 2012, har namngetts enligt kroaten Damir Čemerin. Čemerin var en föregångare för hanteringen av katastrofrisker i Europa och en av grundarna av det europeiska samarbetsforumet. Priset är ett diplom.

Det europeiska forumet en del av FN:s strategi för hantering av katastrofrisker

European Forum for Disaster Risk Reduction, som sammanträder i Helsingfors den 3–5 oktober, samordnar i Europa FN:s strategi för hantering av katastrofrisker (den s.k. strategin från Sendai). Strategin utgör grunden för FN:s medlemsländers egna nationella handlingsprogram, och i Finland ansvarar inrikesministeriet för det nationella handlingsprogrammet. År 2016 är Finland ordförande för forumet.

Ytterligare information

Taito Vainio, projektledare, inrikesministeriet, tfn 0295 488 423, fornamn.efternamn@intermin.fi
Päivi Sillanaukee, kanslichef, social- och hälsovårdsministeriet, tfn 0295 163356 (GHSA)

Uusimmat