Ajankohtaisiin

Kansainvälisen terveysturvaohjelman Suomen työryhmä sai Damir Čemerin -palkinnon

sisäministeriö
Julkaisuajankohta 3.10.2016 10.02
Tiedote

European Forum for Disaster Risk Reduction palkitsi kokouksessaan Helsingissä 3. lokakuuta kansainvälisen terveysturvaohjelman (The Global Health Security Agenda, GHSA) Suomen työryhmän Damir Čemerin -palkinnolla katastrofiriskien vähentämiseksi tehdystä työstä. GHSA kehittää valmiusjärjestelmiä tartuntatautien ehkäisemiseen, havaitsemiseen ja niihin vastaamiseen. Samalla se pyrkii vahvistamaan globaalia terveysturvallisuutta. Suomi kehitti GHSA:n puheenjohtajakaudellaan viime vuonna arviointityökalun, jolla terveysturvan tasoa eri maissa voidaan mitata. Maailman terveysjärjestö WHO on käyttänyt työkalua jo 11 maa-arviossa ja lähes 60 maata on pyytänyt arviointia.

Suomessa GHSA-työtä on tehty alusta alkaen yhteistyössä sosiaali- ja terveysministeriön, ulkoasiainministeriön, sisäministeriön, puolustusministeriön, maa- ja metsätalousministeriön sekä näiden hallinnonalojen laitosten kesken. Palkinnon luovuttivat ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Kai Mykkänen ja katastrofiriskien ennaltaehkäisystä vastaava YK:n alipääsihteeri Robert Glasser, ja sen vastaanotti sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikkö Päivi Sillanaukee.

Vuonna 2016 palkinnon teemana oli katastrofeissa menehtyneiden ihmisten määrän vähentäminen ja erityisenä painopistealueena on terveydenhuollon järjestelmän kriisinkestävyyden kehittäminen niin, että se auttaa vähentämään kuolleisuutta paikallisesti.

Vuodesta 2012 myönnetty palkinto on nimetty kroatialaisen Damir Čemerinin mukaan. Čemerin oli eurooppalaisen katastrofiriskien hallinnan pitkän linjan edelläkävijä ja yksi eurooppalaisen yhteistyöfoorumin perustajista. Palkintona myönnetään kunniakirja.

Eurooppalainen foorumi osa YK:n katastrofiriskien hallitsemisstrategiaa

Helsingissä 3.-5.10. kokoontuva European Forum for Disaster Risk Reduction koordinoi Euroopassa YK:n katastrofiriskien hallitsemisstrategiaa (nk. Sendain strategia), jonka perusteella YK:n jäsenmaat ovat perustaneet kansallisia toimintaohjelmia. Sisäministeriö vastaa Suomen kansallisesta toimintaohjelmasta. Suomi toimii foorumin puheenjohtajana vuonna 2016.

Lisätietoja

hankejohtaja Taito Vainio, sisäministeriö, p. 0295 488 423, etunimi.sukunimi@intermin.fi
kansliapäällikkö Päivi Sillanaukee, sosiaali- ja terveysministeriö, p. 0295 163356 (GHSA)

Uusimmat

Rekan lastaus. Tiedote
Varautumisessa tulee huomioida myös veden saatavuus. Tiedote
Etelä-Savo Pelastustoimi, 7.11.2022 16:18
Tiedote
sisäministeriö Pelastustoimi, 31.10.2022 15:31