Takaisin

Hätäkeskustoiminta turvataan entistä paremmin

sisäministeriö
Julkaisuajankohta 7.2.2014 11.00
Tiedote

Sisäministeriö on perustanut hankkeen, jonka tavoitteena on laatia hallituksen esitys hätäkeskustoiminnasta annetun lain muuttamisesta. Tarkoituksena on turvata hätäkeskustoiminta ja sitä kautta avun saanti entistä paremmin. Hätäilmoituksiin vastataan tällä hetkellä saapumisjärjestyksessä.

Hätänumeroon soittaminen on mahdollista vaikka puhelimessa ei olisi SIM-korttia. Hätäkeskuslaitos voisi jatkossa siirtää hätäilmoituksen erilliseen jonoon odottamaan vastausta, jos se tulee laitteesta, jota ei voida tunnistaa ja paikallistaa. Tällä tarkoitetaan tilanteita, joissa puhelut tulevat yleensä SIM-kortittomista puhelimista. Tässä erillisessä jonossa kuultaisiin tiedote, jonka kuuntelun jälkeen puhelu siirtyisi normaaliin hätäilmoitusjonoon. Viive olisi arvion mukaan 17- 34 sekuntia.

Lakimuutoksen tarkoituksena on vapauttaa resursseja puheluihin, joissa avuntarve on kriittistä. Arvioiden mukaan SIM-kortittomista puheluista noin 95 % ovat virheellisiä, tahattomia, asiattomia tai ilkivaltaisia soittoja.

Jatkossa myös 112-hätätekstiviestit käytössä

Uusi hätäkeskustietojärjestelmä mahdollistaa valmistuttuaan 112-hätätekstiviestien vastaanottamisen. Palvelutason takaamiseksi ja avun saannin turvaamiseksi uudessa palvelussa käyttäjiltä vaadittaisiin ennakkorekisteröintiä.

Puhelimitse tehdyn hätäilmoituksen käsittely soittajan kanssa vie ajallisesti arviolta keskimäärin 1 - 2,5 minuuttia. Tekstiviestihätäilmoituksen käsittely vie arviolta aikaa 10 - 15 minuuttia.

Hätäkeskustoimintaa koskeva lainsäädäntö on neutraali hätäilmoitustapojen suhteen. Viestintämarkkinalain mukaan puhelinverkossa toimiva teleyritys on velvollinen huolehtimaan siitä, että käyttäjät saavat puhelimitse sekä tekstiviestillä maksutta yhteyden yleiseen hätänumeroon 112.

Lisätietoja aiheesta:
http://www.intermin.fi/fi/lainvalmistelu/hatailmoituksiin_vastaaminen

Sivulta voit myös tilata uutisia valmistelun etenemisestä omaan sähköpostiisi.

Lisätietoja:
neuvotteleva virkamies Johanna Hakala / 0295 488 452