Räddningsverket i Östra Nyland ansvarar för räddningsväsendet inom Östra Nylands välfärdsområde.
Räddningsverket i Östra Nyland
Räddningsverket i Östra Nyland är ett av Finlands 21 räddningsverk. Vi producerar räddningsväsendets tjänster i de östra delarna av Nylands landskap.
Till våra tjänster hör:
räddningstjänst
akutvård (HUS)
brandgranskningar
kemikalieövervakning
brandundersökningar
befolkningsskydd
säkerhetsfortbildning och -information
avtalsbrandkårsverksamhet.
Räddningsverkets huvudverksamhetsställe finns på den heltidsbemannade räddningsstationen i Borgå. Dessutom har räddningsverket i Östra Nyland heltidsbemannade brandstationer samt akutvårdsstationer i Sibbo och i Lovisa. På de här brandstationerna är personalen i omedelbar utryckningsberedskap dygnet runt. På räddningsverkets område finns det också två industribrandkårer (Neste Oil och Fortum).
Vår verksamhet styrs av vårt beslut om servicenivå, som vanligen görs för tre år i taget.
Organisationen vid Räddningsverket i Östra Nyland är indelad i fyra ansvarsområden:
räddningsverksamhet
akutvård
förebyggande av olyckor
räddningsverkets ledning
Räddningsverksamhetens ansvarsområde producerar tjänster som behövs vid brådskande olyckssituationer. Personalen till exempel släcker bränder, räddar människor och djur samt skyddar egendom och miljö vid olyckor. På räddningsverkets område finns tre konstant bemannade räddningsstationer i Borgå, Sibbo och Lovisa. Dessutom finns det fem halvordinarie brandkårer, två industribrandkårer och 24 avtalsbrandkårer i Östnyland.
Akutvårdens ansvarsområde producerar akutvårdstjänster inom Östra Nylands välfärdsområde genom ett samarbetsavtal med HUS-sammanslutningen. HUS-sammanslutningen ansvarar för ordnandet av akutvård inom hela Nyland. Akutvårdens enheter är i omedelbar beredskap vid räddningsstationerna i Borgå, Sibbo, Lovisa och Askola samt vid akutvårdsstationerna i Gammelby och Söderkulla.
Ansvarsområdet som förebygger olyckor ansvarar för till exempel övervakning av brandsäkerhet samt säkerhetskommunikation och -fortbildning. Dessutom stöder ansvarsområdets sakkunniga beredskapsplaneringen i kommunerna. Vid Räddningsverket i Östra Nyland kallas ansvarsområdet även för riskhanteringen. Där arbetar brandingenjörer och brandinspektörer.
Ledningens uppdrag är att leda räddningsverket och producera stödfunktioner. Räddningsverkets ledning ansvarar för förvaltningen, till exempel personalfrågor och kundbetjäning.
Förvaltning
Vid Räddningsverket i Östra Nyland hör förvaltningen till ansvarsområdet räddningsverkets ledning.
Förvaltningschefen bland annat framställer budgetförslag, bokslut och den regionala räddningsnämndens föredragningslistor och protokoll. Förvaltningschefen fungerar som räddningsnämndens sekreterare. Till förvaltningschefens uppdrag hör även personalförvaltning, arbetsskydd, datasäkerhets- och dataskyddsfrågor samt koordinering av olika projekt.
Beslutsfattande
Verksamheten vid Räddningsverket i Östra Nyland styrs av Östra Nylands välfärdsområdes förtroendeorgan. Nämnden för beredskap och säkerhet behandlar även frågor som handlar om räddningsverkets verksamhet.
Nämndens medlemmar:
Ordinarie medlem
Suppleant
Satu Lindgren (ordf.)
Pamela Weckman
Christer Andersson (vice ordf.)
Mikael Ahlfors
Nina Pauloaho
Anne Penninkangas
Lennu Sajomaa
Kirsi Toivola
Helene Liljeström
Elin Andersson
Pia Baumgartner
Sharie Sveholm
Roosa Lehtimäki
Marika Hyväri
Jere Riikonen
Antti Skogster
Janne Turunen
Petri Hosiaisluoma
Mikael Karlsson
Oscar Lökfors
Tom Sundbäck
Christoffer Hällfors
Tuomo Repo
Erkki Naumanen
Jenni Hovilehto
Jari Oksanen
Forskning och studier
Om du vill idka forskning eller göra ett lärdomsprov vid Räddningsverket i Östra Nyland behöver du ett forskningstillstånd. Tillstånden beviljas av Östra Nylands välfärdsområde. Instruktioner om hur du ansöker om forskningstillstånd finns på välfärdsområdets webbsidan Forskning och utvecklingLänk till en annan webbplats, Öppnas i en ny flik.
Välfärdsområdesvalet förrättas söndagen 13.4.2025. I välfärdsområdesvalet väljs 59 välfärdsområdesfullmäktige till Östra Nylands välfärdsområdesfullmäktige samt ersättare. Genom att rösta i valet påverkar du vem som beslutar om viktiga tjänster i din vardag.