Hoppa till innehåll
Erottaja torn

Helsingfors stads räddningsverk grundades år 1861. Det är en av Finlands äldsta fortfarande verksamma offentliga organisationer och Nordens näst äldsta kommunala professionella brandkår. Räddningsverket har en central plats i huvudstadens historia, vilket bland annat syns i stadsstrukturen och -planeringen. Brandverkets arbete har också haft en betydande roll för hur staden och medborgarna har klarat sig i svåra tider.

Under årens lopp har räddningsverket i enlighet med stadens säkerhetsbehov utvecklats från en brandväktare till en mångprofessionell producent av säkerhet och hälsa tillsammans med partnerorganisationer.

Vi upprätthåller och sprider information om räddningsverkets historia i Brandmuseet på Högbergsgatan och Befolkningsskyddsmuseet på Brobergskajen.

Helsingfors brandmuseum

Kom och bekanta dig med Helsingfors brandmuseum och upplev en nostalgisk resa genom årtiondena – samtidigt lär du dig om räddningsväsendets mångsidiga historia i Helsingfors.
Brandmuseet är ett museum som är specialiserat på Helsingfors räddningsväsende och dess historia.

Museet

  • undersöker, samlar och dokumenterar material med anknytning till brandväsendets historia samt bevarar och restaurerar brand- och akutvårdsutrustning.
  • handleder och förmedlar traditionsmedvetenhet om verkets historia.
  • presenterar även räddningsverkets nuvarande verksamhet och upplyser om brandsäkerhet.

Brandmuseet ligger på Skillnadens brandstation. Den byggdes år 1891 och är fortfarande i bruk. Byggnaden som ursprungligen var Helsingfors huvudbrandstation ritades av arkitekt Theodor Höijer. Den historiska miljön skapar en unik omgivning för brandmuseet.

I museet kan man bekanta sig med historien och utvecklingen bakom Helsingfors brand- och räddningsväsende samt sjuktransporten och akutvården genom den utställda gamla utrustningen samt genom bilder, miniatyrer och videon som presenterar verksamheten. Majoriteten av samlingen består av utrustning som använts av räddningsverket eller avtalsbrandkårer. Därutöver erbjuder brandmuseet information om brandsäkerhet och presenterar räddningsverkets nuvarande verksamhet.

Om de vill, har guidade grupper möjligheten att besöka stationens torn med en fantastisk utsikt som sträcker sig nästan ända till Tallinn. Museifordonen står i Kasåkerns skyddsrum, dit det också är möjligt att ta grupper som vill bekanta sig med fordonssamlingen och historien bakom användningen av dem.

Besök på brandmuseet

Museet har öppet för allmänheten från september till maj onsdagar och söndagar klockan 12–16 förutom:

  • 20.9.2023
  • 25.10.2023
  • 01.11.2023
  • 29.11.2023

Museet är också stängt på julaftonen, söndag 24.12.

Grupper tas emot tisdagar och torsdagar enligt överenskommelse. Förfrågningar och bokningar: 040 334 5304.

Inträdesavgifter:
Vuxna 5€/person; pensionärer, studerande och arbetslösa 2€; personer under 15 år gratis.
Gruppbesök 80€/grupp (min 15, max 20 personer), mindre grupper enligt överenskommelse.

Befolkningsskyddsmuseum

På Helsingfors stads räddningsverks befolkningsskyddsmuseum får besökaren bekanta sig med befolkningsskyddet under krigen samt befolkningsskyddets allmänna historia och nutida befolkningsskydd i ett äkta bombskydd från krigstiden. I museet finns unikt material i synnerhet från tiden då Helsingfors bombades.

Museet som ligger i Kronohagen, på Brobergskajen 14, har öppet helgfria lördagar klockan 10–14 från september till maj. Inträdet till museet är gratis.

Helsingfors befolkningsskyddsförening rf samt föreningens frivilliga guider ansvarar för museets underhåll och för guidningen. På beställning arrangerar föreningen även skyddsutbildning i befolkningsskyddsmuseets utrymmen.

Mer information och kontaktuppgifter finns på befolkningsskyddsmuseets webbplats.