Hyppää sisältöön
Kalenteri

Uutiset ja tiedotteet

Uusi hanke kartoittaa Ukrainan sodan vaikutuksia siviiliyhteiskuntaan ja väestönsuojeluun sodan aikana

Pelastusopistossa on käynnistynyt Ukrainan opit-hanke, jossa kartoitetaan Ukrainan väestönsuojelun toimintaa. Kerätyn tiedon avulla kehitetään suomalaista väestönsuojelua ja keskitytään viranomaistyön tukemiseen.
Uutinen sisäministeriö Pelastustoimi, 27.6.2024 9:35

Selvitystyö väestönsuojien rakentamisen ja valvonnan parantamiseksi käynnistynyt

Sisäministeriö on tilannut Pelastusopistolta selvityksen, jonka tarkoituksena on kehittää väestönsuojien viranomaisvalvontaa. Tämä työ on jatkoa sisäministeriön väestönsuojia koskevalle selvityshankkeelle.
Uutinen sisäministeriö Pelastustoimi, 26.6.2024 10:47
Tommi Luhtaniemi ja Olli Ryhänen.

Pelastustoiminnan toimintavalmiuden suunnittelun uudet siivet

Miten pelastustoiminnan toimintavalmiutta suunnitellaan ja rakennetaan Suomessa? Sisäministeriön vahvistaman Pelastustoimen toimintavalmiuden suunnitteluohjeen tavoitteena on ohjata pelastustoiminnan palveluiden suunnittelua ja järjestämistä niin, että pelastustoiminnan palvelutaso toteutuu yhdenvertaisesti ja laadukkaasti koko maassa, eri alueiden riskit ja uhat huomioiden. Sisäministeriö päivittää ohjetta yhteistyössä alan toimijoiden kanssa.
Kolumni sisäministeriö Pelastustoimi, 18.6.2024 10:00

Viisi henkilöä palkittiin hengenpelastusmitalilla

Tasavallan presidentti myönsi viidelle henkilölle hengenpelastusmitalin 7.6.2024. Hengenpelastusmitali annetaan tunnustukseksi erittäin rohkeasta, neuvokkaasta tai oman hengenvaaran uhalla suoritetusta teosta, jolla toisen ihmisen henki on pelastettu uhkaavasta vaarasta.
Tiedote sisäministeriö Pelastustoimi, 7.6.2024 12:22

Pelastuslaitosten uutiset

Punaisen mökin ulkoseinään on laitettu muovia ja hiekkaa estämään vieressä olevan veden pääsyä mokkiin.

Vedenpinta jatkaa nousuaan Kuortaneenjärvellä

Kuortaneenjärven vedenpinta jatkaa nousuaan vielä seuraavan viikon ajan ja aiheuttaa alimpien rakennusten kastumisriskiä. Kuortaneenjärven ennustetaan nousevan korkeammalle kuin koskaan aiemmin vuonna 1939 aloitetun havainnoinnin jälkeen. Mikäli ensi viikon loppupuolelle ennustettu tulvahuippu toteutuu, on alueella kastumisvaarassa runsaasti rakennuksia. Rakennusten kastumisen lisäksi monet pienehköt tiet jäävät tulvaveden alle.
Tiedote Etelä-Pohjanmaa Pelastustoimi, 12.4.2024 14:33
Mainos liikenneturvallisuuskampanjasta Punainen Liitu. Mustalla taustalla punaiset renkaanjäljet ja yhteistyökumppanien logot.

Nuoren elämän koskettavin oppitunti? – Liikenneturvallisuuskampanja Punainen Liitu saapuu Varsinais-Suomeen

Pelastuslaitoksen, poliisin ja Liikenneturvan järjestämä Punainen Liitu -esitys pyrkii koskettavalla tavalla vaikuttamaan nuorten kuljettajien liikennekäyttäytymiseen. Esityksissä käytetään esimerkkeinä todellisia tarinoita ja kokemuksia herättämään nuorissa ajatuksia sekä keskustelua.
Tiedote Varsinais-Suomi Pelastustoimi, 12.4.2024 10:12
Vettä virtaa joessa.

Kevättulvat huipussaan länsirannikolla

Pohjanmaan ja Etelä-Pohjanmaan jokien vedenpinnat ovat nousseet tulvakorkeuksiin lämpimän sään aiheuttaman lumen sulamisen ja vesisateiden vuoksi. Kyrönjoen Nikkolassa vesi nousi tiistain ja keskiviikon välisenä yönä yli tulvarajan, ja pengerrysalueen luukut avattiin Ilmajoen keskustan suojelemiseksi. Myös Lapuanjoella vesi nousee voimakkaasti Poutun padolla lähestyen rajaa, jolloin vettä joudutaan laskemaan pengerrysalueille.
Tiedote Etelä-Pohjanmaa Pelastustoimi, 11.4.2024 14:05

Jyväskylän pelastustoimen yli satavuotinen historia nyt kansien välissä

Kirjasarjasta on sekä painettu versio että kaikille avoimet e-kirjat.
Tiedote Keski-Suomi Pelastustoimi, 10.4.2024 13:30
Jäistä lumea.

Kevät etenee, jää ohenee

Jäät ovat alkaneet heikentymään myös Pohjois-Karjalassa. Vaikka jään paksuus on vielä kohtalaisen hyvä, se ei kerro jään kantavuudesta. Jääpeite voi olla arvaamattoman hauras tutuillakin paikoilla, erityisesti virtavesissä ja kapeikoissa, siltojen ja rakenteiden sekä kasvillisuuden lähellä. Kevään koittaessa ja auringonsäteilyn lisääntyessä jään paksuus ei enää kerro sen kantavuudesta, jää haurastuu ja tämän vuoksi paksultakin tuntuva jää voi olla petollisen heikkoa.
Tiedote Pohjois-Karjala Pelastustoimi, 9.4.2024 16:30
Pelastuslaitos harjoittelee.

Pelastuslaitos harjoittelee

Etelä-Pohjanmaan pelastuslaitos harjoittelee tänään 9.4.2024 Seinäjoella Ruohoniementiellä klo 10 - 15. Harjoituksesta aiheutuu savunmuodostusta lähialueelle.
Tiedote Etelä-Pohjanmaa Pelastustoimi, 9.4.2024 7:14
Kuvituskuva. Kasvijätteiden polttoa. Poltosta nousee paljon savua.

Älä päästä avotulta leviämään

Kevään tulon myötä käynnistyvät myös piha- ja puutarhatyöt. Jos poltat risuja tai muuta puutarhajätettä, olethan tulen käytössä huolellinen. Erityisesti kuivat olosuhteet ja tuuli lisäävät palon leviämisriskiä. Teethän meille myös tulentekoilmoituksen. Maastopalovaroituksen aikana avotulen tekeminen on kielletty.
Tiedote Etelä-Savo Pelastustoimi, 5.4.2024 14:36

Kovatasoinen Nouhätä-kisa Pohjois-Karjalassa

Kovatasoinen Nouhätä-kisattiin eilen Rääkkylässä. Kahdeksasluokkalaisten NouHätä 2024 tieto-taitokilpailun Pohjois-Karjalan aluekisaan osallistui huima määrä kolmen hengen joukkueita, peräti 17 eri puolilta maakuntaa.
Tiedote Pohjois-Karjala Pelastustoimi, 5.4.2024 14:02
Aikuinen nostaa sylissään olevaa lasta testaamaan katossa olevaa palovaroitinta.

Koululaiset valjastettiin palovaroitinten testaajiksi

Pelastustoimen tilastot osoittavat, että lähes puolessa asuinrakennuspalotapauksissa on puuttunut toimiva palovaroitin. Keski-Uudenmaan pelastuslaitos järjesti yhteistyössä alueensa peruskoulujen kanssa palovaroitinten testauskampanjan kodeissa. Kampanjalle toivotaan valtakunnanlaajuista jatkoa.
Tiedote Keski-Uusimaa Pelastustoimi, 5.4.2024 12:10
Kuvituskuva palavasta talosta. Etualalla näkyy myös Etelä-Savon pelastuslaitoksen henkilöstöä, joka harjoitteli talon sammutusta.

Käytäthän aikaasi paloturvallisuuden arviointiin

Onko toimivia palovaroittimia riittävästi ja poistumistiet käytettävissä? Onko huolehdittu tulisijojen ja hormien nuohouksesta? Näkyyhän kiinteistön osoitemerkintä pimeässäkin niin, että apu löytää perille? Esimerkiksi näitä asioita kysymme asuinkiinteistöjen paloturvallisuuskyselyssä. Mikkelin seudulla lomakkeiden lähetys on jo alkanut, Pieksämäen ja Savonlinnan seuduilla postitukset on tarkoitus tehdä huhtikuun aikana.
Tiedote Etelä-Savo Pelastustoimi, 3.4.2024 12:49