Takaisin

Ympäristövahinkojen torjuntaa harjoitellaan Savonlinnan vesillä lokakuussa

Julkaisuajankohta 3.10.2023 16.03
Tiedote
Kuvituskuva öljyntorjuntaharjoituksesta

Savonlinnassa harjoitellaan ympäristövahinkojen torjuntaa 11.–12. lokakuuta yhdessä Itä-Suomen pelastuslaitosten kanssa. Pelastustoimella on ympäristövahinkojen torjunnassa merkittävä rooli; torjuntatehtäviä hoidetaan Etelä-Savossa noin sata vuodessa ja koko Suomessa noin 3 000.

Itä-Suomen pelastuslaitoksilla on kiertävä vuoro harjoituksen toteutuksessa ja tänä vuonna järjestämisvastuussa on Etelä-Savon pelastuslaitos.

Harjoittelua tehdään kaksivaiheisesti, ensin sopimuspalokuntalaisten ja sitten vakinaisen henkilöstön kesken. Etelä-Savon sopimuspalokunnille järjestetään oma harjoitus viikonloppuna 6.–7.10. 

Vakinaisen henkilöstön harjoitus on 11.–12. lokakuuta. Neljältä pelastuslaitokselta harjoitukseen osallistuu yhteensä kuusi pelastusryhmää, jotka toimivat omalla kalustollaan Savonlinnan seudun vesistössä. 

Ensimmäisenä päivänä ryhmät suorittavat teknisiä tehtävärasteja. Lisäksi sidosryhmille järjestetään ympäristövahinkojen torjuntaan liittyvä seminaari Savonlinnan kasinolla. Toisena päivänä viedään läpi vesistössä tapahtuvan ympäristövahingon torjuntaharjoitus kaikkine vaiheineen.

Ympäristövahinkojen torjunta on tärkeä osa ympäristönsuojelutyötä

Ympäristönsuojelutyöllä on iso merkitys Saimaan alueella niin luonnon monimuotoisuuden, ympäristöarvojen kuin ympäristöterveydenhuollonkin kannalta. 

Pelastustoimen rooli ympäristövahinkojen torjunnassa on merkittävä. Viime vuonna Etelä-Savon pelastuslaitos hoiti lähes 90 öljyvahinkoa ja edellisenä vuonna lähes 120.

Harjoituksen johtajana toimiva palomestari Ville Tuovinen on huolissaan tulevaisuuden näkymistä.

”Eloisan budjetin tiukentuminen voi vaikuttaa siihen, että tärkeitä ympäristövahinkojen torjuntaan liittyviä investointeja, kuten kalustoa, ei voida ylläpitää enää samalla tasolla, jolla ne ovat olleet”, Tuovinen toteaa.

Aikaisemmin ympäristövahinkojen torjunnan rahoitus tuli erillisestä öljynsuojelurahastosta. Tuen osuus oli esimerkiksi veneiden hankinnassa 70 %. Rahaston toiminta päättyi, kun hyvinvointialueet käynnistyivät vuoden 2023 alussa. Nykyisin ympäristövahinkojen torjunnan kustannukset ovat osa Etelä-Savon hyvinvointialue Eloisan budjettia. 

Uusimmat