
Xamk ja Kymenlaakson pelastuslaitos tiivistävät yhteistyötään – uusi strateginen kumppanuus luo pohjan innovaatioille
Yhteistyösopimus on sekä alueellisesti merkittävä että kansainvälisesti lupaava avaus, joka yhdistää korkeakoulutuksen, tutkimuksen ja pelastustoiminnan parhaat puolet.
Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu ja Kymenlaakson pelastuslaitos ovat solmineet strategisen kumppanuussopimuksen, jonka tarkoituksena on vahvistaa ja syventää organisaatioiden välistä pitkäaikaista yhteistyötä. Innovatiivisuudestaan tunnettu Kymenlaakson pelastuslaitos ja Suomen suurin tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoimintaa (TKI) tekevä ammattikorkeakoulu Xamk muodostavat luontevan kumppanuuden, jolla tähdätään uusien, edistyksellisten ratkaisujen ja toimintamallien kehittämiseen.
Sopimuksen tavoitteena on edistää sekä alueellista turvallisuutta että pelastusalan innovaatioita: “Yhteistyötä oman maakunnan ammattikorkeakoulun kanssa olemme tehneet jo pitkään, muun muassa öljyntorjunnan, koulutusyhteistyön ja kehittämishankkeiden muodossa. Sopimuksen tarkoitus on luoda perusta pitkäaikaiselle kumppanuudelle. Yhteistyö mahdollistaa pelastuslaitoksen näkökulmasta henkilöstön osaamisen laajemman kehittymisen sekä tutkimus- ja kehittämishankkeiden toteuttamisen”, kertoo Kymenlaakson pelastuslaitoksen pelastusjohtaja Juhani Carlson.
Katse tulevaisuuden teknologioihin ja innovaatioihin
Uuden yhteistyösopimuksen ensimmäiset askeleet painottuvat teknologiseen kehitykseen ja uusien innovaatioiden hyödyntämiseen pelastustoimessa. Tulevaisuuden hankkeissa pyritään tutkimaan esimerkiksi robotiikan mahdollisuuksia, kuten miehittämättömän ilmailun ja vesistöissä toimivien robottien hyödyntämistä pelastustoiminnan tukena entistä laajemmin. Lisäksi suunnitteilla on onnettomuuksien ennaltaehkäisyn pelillistäminen sekä virtuaalitodellisuuden hyödyntäminen turvallisuusviestinnässä.
Yhteistyöllä vahva pohja öljyntorjunnassa
Aiemmat yhteistyöprojektit ovat osoittaneet, kuinka korkeakoulun ja pelastuslaitoksen välinen kumppanuus voi tuottaa konkreettisia tuloksia. Öljyntorjunnan toimintamallien ja öljyntorjunta-altaan toiminnan kehittäminen ja simulaatiokoulutukset ovat esimerkkejä projekteista, jotka ovat lisänneet alueen valmiuksia ympäristövahinkojen hallinnassa.
”Ammattikorkeakoulun fyysiset tutkimusympäristöt tarjoavat viranomaisille mahdollisuuden erilaisten häiriötilanteiden mallintamiseen ja vaihtoehtoisten ratkaisumallien kokeiluun” kuvaa tutkimuspäällikkö Justiina Halonen Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulusta. “Yhteistyö tuottaa tarvittavaa tietopohjaa pelastustoimen tiedolla johtamisen tueksi” Halonen jatkaa.
Ajankohtaisena haasteena on muutokset Itämeren turvallisuustilanteessa, kuten Venäjän varjolaivaston kohottama öljyvahingon riski Suomenlahdella. Vakava öljyvahinko vaikuttaisi Itämeren alueen huoltovarmuuteen ja talouteen ja vaatisi alueelta rajat ylittävää yhteistyötä. ”Tähän vastaaminen vaatii tutkittua tietoa. Juuri käynnistynyt Kymenlaakson pelastuslaitoksen, Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun ja Meriturvallisuuden ja -liikenteen tutkimuskeskus Merikotkan yhteistyössä toteuttama MARISEC-hanke on tiedon tuottamisesta hyvä esimerkki. Hankkeessa kehitetään alueellista riskienhallintaa ja valmiutta vastata öljyvahinkoihin. Samalla vahvistetaan Itämeren rannikkovaltioiden yhteistoimintaa” kuvaa kehittämispäällikkö Merisade Kuusela Kymenlaakson pelastuslaitokselta.
Kymenlaakson pelastuslaitoksella ja Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoululla on pitkä historia yhteistyöstä esimerkiksi öljyntorjunnassa. Kuva: Justiina Halonen, Xamk.
Yhteistyön merkitys näkyy monella tasolla
Korkeakoulun ja pelastuslaitoksen välinen yhteistyö mahdollistaa uusien ratkaisujen kehittämisen sekä niiden hyödyntämisen käytännössä nykyistä laajemmalla tasolla. Yhteistyö ei rajoitu pelkästään suuriin projekteihin, vaan sillä pyritään tukemaan myös opiskelijoiden oppimista. Pelastuslaitos tulee jatkossa tarjoamaan entistä aktiivisemmin Xamkin opiskelijoille esimerkiksi projekti- ja opinnäytetyömahdollisuuksia, mikä auttaa opiskelijoita soveltamaan oppimaansa käytäntöön.
“Pelastuslaitoksen toimintaympäristö ja riskit muuttuvat jatkuvasti. Pelastuslaitoksen tulee mukauttaa tuotettuja palveluja, suorituskykyjämme sekä toimijoidemme kyvykkyyksiä, jotta voimme vastata ajanhetken tarpeisiin. Tavoitteena on tarjota parasta mahdollista palvelua asiakkaillemme, mutta myös mahdollistaa pelastuslaitoksen työntekijöille tämän yhteistyön kautta oman osaamisprofiilin kehittämisen”, korostaa Kymenlaakson pelastuslaitoksen pelastuspäällikkö Teemu Veneskari.
Yhteistyösopimus avaa entistä parempia mahdollisuuksia myös EU:n rahoitusinstrumenttien hyödyntämiseen. Tämä antaa mahdollisuuden osallistua merkittäviin innovaatiohankkeisiin kansainvälisessä yhteistyössä ja vahvistaa Kymenlaakson roolia turvallisuus- ja pelastusalan kehityksen edelläkävijänä.
Sopimus on paitsi alueellisesti merkittävä, myös kansainvälisesti lupaava avaus, joka yhdistää korkeakoulutuksen, tutkimuksen ja pelastustoiminnan parhaat puolet. Yhteistyö tarjoaa konkreettisia hyötyjä niin paikalliselle yhteisölle kuin laajemmalle pelastusalan kehitykselle.
Lisätietoa:
Juhani Carlson, pelastusjohtaja, Kymenlaakson pelastuslaitos, juhani.carlson@kymenhva.fi, 05 231 6200
Teemu Veneskari, pelastuspäällikkö, Kymenlaakson pelastuslaitos, teemu.veneskari@kymenhva.fi, 044 702 6233
Merisade Kuusela, kehittämispäällikkö, Kymenlaakson pelastuslaitos, merisade.kuusela@kymenhva.fi, 044 702 6215
Justiina Halonen, tutkimuspäällikkö (öljyntorjunta), Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu, justiina.halonen@xamk.fi, 044 702 8514
Ville Henttu, tutkimusjohtaja (logistiikka ja merenkulku), Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu, ville.henttu@xamk.fi, 044 702 8522