Takaisin

Vuosittaiset paloasemakierrokset tärkeänä osana pelastusjohtajan työtä

Julkaisuajankohta 8.2.2024 9.15
Uutinen
Pelastusjohtaja Kouvolan paloasemalla paloasemakierroksella
Kouvolan paloaseman kierrokselta

Pelastusjohtaja Juhani Carlson kiertää kerran vuodessa viikon ajan eri pelastusasemilla tavaten henkilöstöä.

Pelastustoimen henkilöstö tekee 24 tunnin vuoroja, joten viikon aikana kierretään samoilla asemilla päivittäin niin, että pystytään tavata kaikki vuoroissa työskentelevät henkilöt. Tämän vuoden asemakierros järjestettiin 29.1.-1.2. Haminan, Kotkansaaren sekä Kouvolan paloasemilla ja paikalla oli kaikkien viiden vakituisen paloaseman vuorot.

Kun aloitin pelastusjohtajana vuonna 2021 haluisin tutustua toimintaan ja henkilöstöön kiertämällä eri asemilla, en vielä silloin ajatellut, että tästä tulisi toistuva käytäntö. Kierrokset osoittautuivat kuitenkin tärkeäksi osaksi työtäni ja vastaanotto niille on ollut pelkästään positiivista, siksi tästä on muodostunut vuosittainen tapa. Kierroksilla päästään kiinni syvätietoon, jota pelastajilla ja asemamestareilla on päivittäisestä toiminnasta, Carlson kertoo.

Asemakierroksille Carlson valmistelee infopaketin, joka käsittelee esimerkiksi ajankohtaisia asioita ja mitä on tulossa. Tänä vuonna kierroksella käsiteltiin muun muassa palvelutasopäätöksen vaikutuksia, hyvinvointialueen kuulumisia sekä henkilöstökokemuskyselyn tuloksia. Hän kokee tärkeäksi, että loppuun jää tarpeeksi aikaa keskustelulle. Vuorovaikutus, viestintä ja läsnäolo ovat Carlsonin mielestä johtajalle tärkeitä ominaisuuksia ja siksi hän kokee erilliset paloasemien kierrokset hyödyllisiksi.

Vaikka pidän säännöllisesti Teamsin välityksellä infoja henkilöstölle, se ei ole sama asia, kuin mennä keskustelemaan kasvotusten ihmisten kanssa. Käyn paloasemilla toki muutoinkin, mutta silloin tapaamiset ovat yleensä kahdenkeskisiä tai pienemmässä ryhmässä eikä aikaa jää tarkempiin keskusteluihin. Näillä asemakierroksilla tietoa siirtyy parhaiten edestakaisin johdon ja henkilöstön välillä. On myös tärkeää luoda luottamuksen ilmapiiriä, jossa uskalletaan tulla kertomaan kiperistäkin asioista. Kierrosten jälkeen suorien yhteydenottojen määrä henkilöstöltä onkin lisääntynyt selvästi, Carlson kertoo.

Asemamestari Ari Ketosen mielestä paloasemakierrokset ovat tervetulleita ja hän kokee ne hyviksi keskustelutilaisuuksiksi.

Viime viikolla oli hyvä tilaisuus ja keskustelua taisi viritä enemmän, kun varattua aikaa oli käytössä. Tällaisia asemakierroksia pitää ehdottomasti jatkaa, Ketonen toteaa.

Kymenlaakso

Uusimmat