Takaisin

MARISEC tiivistää öljyntorjuntayhteistyötä Itämerellä

Julkaisuajankohta 29.11.2024 8.01
Tiedote

Itämeren rannikkoalueet kohtaavat yhä suurempia haasteita öljy- ja kemikaalivahinkojen ehkäisyssä ja torjunnassa. Muuttuva turvallisuustilanne ja vihreän siirtymän tuomat uudet vahinkoainetyypit vaativat tehokkaita ja joustavia ratkaisuja. MARISEC (Uudet teknologiat Itämeren rannikon ympäristövahinkojen torjunnan tukena)-hanke vastaa näihin tarpeisiin vahvistamalla alueen torjuntakykyä, kehittämällä uusia teknologioita ja edistämällä kansainvälistä yhteistyötä.

MARISEC-hankkeen toteuttaa Kymenlaakson pelastuslaitos, Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu Xamk ja Meriturvallisuuden- ja liikenteen tutkimuskeskus Merikotka. Rahoittajana toimii ulkoministeriö, vastuuministeriönä sisäministeriö. Hanke toteutetaan ajalla 4.11.2024 - 31.1.2026. Hankkeelle on myönnetty 260 000 € IBA-rahoitusta.

Vene ajaa merellä

Hankkeen keskeiset tavoitteet ja toimenpiteet

MARISEC-hankkeen päätavoitteena on kehittää Itämeren alueen öljy- ja kemikaalivahinkojen torjuntakykyä kattavilla ja käytännönläheisillä toimenpiteillä. Näihin toimiin kuuluvat sekä nykyisten toimintamallien ja teknologioiden arviointi, että uusien ratkaisujen kehittäminen ja tulevien investointitarpeiden selvittäminen.

Hankkeessa hyödynnetään aiempien projektien tuloksia ja alueen riskikartoituksia. Erityishuomio kohdistuu merkittäviin muutoksiin riskimaisemassa, kuten uusiin vahinkoainetyyppeihin, jotka ovat syntyneet vihreän siirtymän myötä. Nykyisen torjuntakaluston suorituskykyä arvioidaan käytännön testauksin. Testaukset painottuvat vahinkoainetyyppeihin, joita pidetään todennäköisimpinä tulevaisuuden ympäristövahinkotilanteissa.

Hankkeessa kootaan yhteen kansallisia ja kansainvälisiä parhaiden käytänteiden toimintamalleja ympäristövahinkojen torjunnasta. Samalla selvitetään, kuinka uusinta teknologiaa voidaan hyödyntää tehokkaimmin vahinkojen ehkäisyssä ja torjunnassa. Ympäristövahinkojen torjuntavalmiuksia ja varautumistasoa tarkastellaan laajasti: kattava tilannekuva toimii pohjana tuleville kehitystoimille ja resurssien kohdentamiselle.

Hankkeen tuloksia ja suosituksia esitellään osallistavissa työpajoissa ja hankeseminaarissa. Tapahtumien tarkoituksena on varmistaa, että hankkeen opit jalkautuvat tehokkaasti ja pysyvästi osaksi alueen torjuntavalmiutta ja turvallisuuskäytäntöjä.

”MARISEC toimii askeleena kohti Itämeren alueen laajempaa öljyntorjuntayhteistyötä. Käytännön testaukset, kaluston kehittäminen ja asiantuntijaverkostojen rakentaminen varmistavat, että alueen valmiudet vastaavat tulevaisuuden haasteisiin. Hanke on myös hyvä esimerkki siitä, kuinka pelastuslaitos voi hyödyntää tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoimintaa operatiivisen toimintansa tehostamiseksi.” kommentoi Kymenlaakson pelastuslaitoksen vs. kehittämispäällikkö Merisade Kuusela.

Kymenlaakson pelastuslaitoksen rooli hankkeessa

Kymenlaakson pelastuslaitos tuo hankkeeseen asiantuntemusta ympäristövahinkojen torjunnasta operatiiviselta näkökannalta. Pelastuslaitos toimii hankkeen hallinnoijana, vastaten hankkeen koordinoinnista, hankehallinnosta ja hankeviestinnästä.

Hankkeen projektipäälliköksi on nimetty Lauri Hanski. Hanski on työskennellyt Kymenlaakson pelastuslaitoksella pelastajana ja myöhemmin asemamestarina vuodesta 2011 alkaen. Projektipäällikön substanssiosaamista hankkeen kannalta tukee esimerkiksi kokemukset veneenkuljettajana ja kotimaanliikenteen laivurina, sekä pelastuslaitoksen öljyntorjunta- ja pelastustehtävissä toimiminen. TKI-maailma on Hanskille uusi: ”Pelastuslaitos tarjosi mahdollisuuden kokeilla uutta ja laajentaa osaamistani. Hanke tarjoaa mahdollisuuden kerryttää sellaista osaamista, jota tarvitaan myös pelastuslaitoksen operatiivisessa toiminnassa. Odotan hankkeelta konkreettisia tuloksia, jotka parantavat operatiivista valmiuttamme ja lisäävät pelastuslaitoksen näkyvyyttä alan erityisosaajana”.

Hanski näkee kehittämistoiminnan luontevana osana omaa urapolkuaan ja kannustaa myös muita kehittämään osaamistaan: ”Opinnot ympäristöteknologian insinööriksi ja alkanut hanke tukevat toisiaan. Hanke tarjoaa vaihtelua ja mahdollisuuden ammatilliseen kehittymiseen sekä verkostoitumiseen. Niille, jotka pohtivat TKI-työhön tutustumista haluan lähettää terveiset, että kannattaa rohkeasti lähteä mukaan. TKI-toiminta tarjoaa uusia taitoja ja avaa ovia erilaisiin uramahdollisuuksiin”.

”Toivon, että hanke tuo pelastuslaitokselle positiivista näkyvyyttä ja vahvistaa asemaamme osaavana toimijana, tukee pelastuslaitoksen suorituskykyä ja kehittää organisaation toimintaa pitkällä aikavälillä.” summaa Hanski.

Lisätietoa:
Projektipäällikkö Lauri Hanski, Kymenlaakson pelastuslaitos

Tutustu myös hankepartnereiden hankesivustoihin ja toimintaan:
Xamk - https://www.xamk.fi/hanke/marisec/ 
Merikotka - https://merikotka.fi/projects/marisec/ 

Hankkeen rahoittajana toimii ulkoministeriö ja vastuuministeriönä sisäministeriö.
Ulkoministeriö - https://um.fi/iba-hanketoiminta 
Sisäministeriö -  https://intermin.fi/pelastustoimi 
Yhteistyökumppaneiden nimet ja logot

 

Kymenlaakso

Uusimmat