Takaisin

Vain toimiva palovaroitin pelastaa ihmishenkiä

Julkaisuajankohta 1.12.2022 10.25
Tiedote

Monissa kodeissa ei ole palovaroitinta tai se ei toimi. Pelastustoimen tilastotietojen mukaan näin on ollut 63 prosentissa kuolemaan johtaneista tulipaloista. Tilannetta pyritään parantamaan pelastuslain muutoksella, jossa palovaroittimien ylläpitovastuu siirtyy rakennuksen tai asunnon haltijalta sen omistajalle.

Pyritään kaikki tekemään kodeistamme turvallisempia. Pidä huolta palovaroittimestasi seuraavasti:

  1. Tarkista, että palovaroittimesi toimii: paina palovaroittimen testinappia säännöllisesti, esimerkiksi aina kuukauden ensimmäisenä päivänä.
  2. Vaihda palovaroittimen paristo joka vuosi, vaikkapa Palovaroitinpäivänä 1.12.
  3. Muista myös vaihtaa palovaroitin 5–10 vuoden välein. Palovaroitin vanhenee, kuten muutkin sähkölaitteet. Vanha palovaroitin ei välttämättä tunnista savua, vaikka merkkiääni toimii.

Vaarallisinta tulipalossa on savu, joka täyttää huoneiston jopa 2–3 minuutissa. Palovaroitin havaitsee savun nopeasti ja ilmoittaa vaarasta. Vain toimiva palovaroitin pelastaa ihmishenkiä!

Asenna palovaroitin jokaiseen makuuhuoneeseen ja eteiseen. Sijoita palovaroitin kattoon, vähintään puolen metrin päähän nurkista. Monikerroksiseen asuntoon kannattaa hankkia sarjaan kytkettävät palovaroittimet: kun yksikin varoitin tunnistaa savun, kaikki hälyttävät.

Muista asentaa palovaroittimet myös mökille, asuntovaunuun ja hytilliseen veneeseen. Keittiössä ja pölyisissä tai kosteissa tiloissa varoitin saattaa reagoida turhaan, joten sellaisiin paikkoihin niitä ei kannata sijoittaa.

Vastuu palovaroittimista rakennuksen omistajalle

Pelastuslakiin on tulossa muutoksia. Vastuu palovaroittimista on siirtymässä kiinteistön haltijalta, esimerkiksi vuokra-asukkaalta, kiinteistön omistajalle. Käytännössä vastuu palovaroittimien asennuksesta ja ylläpidosta kuuluu jatkossa taloyhtiölle ja esimerkiksi omakotitalonsa vuokralle antaneelle omistajalle. Asukkaan vastuulle jää testata varoittimet ja ilmoittaa omistajalle, isännöitsijälle tai taloyhtiölle, jos palovaroitin ei toimi. Uusi laki on tulossa voimaan vuoden 2024 alussa, mutta taloyhtiöiden kannattaa valmistautua siihen jo nyt.

Lisätietoa palovaroittimia koskevasta muutoksesta.

Kuinka toimia tulipalon sattuessa

Sammuta. Yritä sammuttaa palo tai hillitä sitä pelastamisen ajaksi.
Pelasta. Pelasta ja auta niitä, jotka ovat välittömässä vaarassa.
Rajoita. Sulje palotilan ikkunat ja ovet, yritä eristää tila, jos mahdollista.
Hälytä 112. Tee hätäilmoitus tulipalosta soittamalla yleiseen hätänumeroon.
Opasta. Auta pelastajia saapumaan paikalle.

  1. Sammuta palon alku, jos voit. Älä vaaranna omaa turvallisuuttasi. Hanki kotiin riittävä määrä sammutuspeitteitä ja käsisammuttimia. Sijoita ne niin, että ne ovat helposti saatavilla ja opettele myös käyttämään niitä. Sammuta palon alku, jos voit, mutta älä vaaranna omaa turvallisuuttasi. Katso alkusammutusohjeet
  2. Pelasta kaikki asunnossa olevat.
  3. Sulje ovet ja ikkunat poistuessasi. Kerrostalossa sulje ehdottomasti porraskäytävään johtava ovi. Näin rajoitat palon etenemistä. Älä käytä hissiä, vaan poistu portaita pitkin. Suunnittele poistumistiet etukäteen ja varmista, että kaikki talossa asuvat tietävät ne ennalta ja osaavat tarvittaessa käyttää niitä. Tutustu poistumisturvallisuuteen
  4. Varoita välittömässä vaarassa olevia naapureita.
  5. Soita hätänumeroon 112. Tee hätäilmoitus vasta, kun olet turvallisessa paikassa.
  6. Opasta palokunta paikalle.
  7. Mene etukäteen sovitulle kokoontumispaikalle.
Etelä-Savo

Uusimmat