Takaisin

Uusi Pekkalan pelastusasema on valmis

Julkaisuajankohta 27.6.2023 13.21
Tiedote
Kaksi henkilöä nojaa aitaan, pelastusasema taustalla.

Pekkalan pelastusaseman toiminta alkoi vuosi sitten Kettuvaarantiellä sijaitsevissa väliaikaistiloissa Joensuussa. Nyt uusi asemarakennus on valmistunut ja pelastajat ovat siirtyneet poliisi- ja oikeustalon viereiselle tontille rakennettuun, uuteen pelastusasemaan. Asemalla työskentelee heinäkuun puolivälin jälkeen neljä henkilöä vuorossaan; pelastusryhmän johtaja, pelastaja ja kaksi ensihoitajaa. Virallisesti asema vihitään käyttöön syksyllä, samalla pelastuslaitos palkitsee ansioituneita työntekijöitään.

Pekkalaan 24/7-periaatteella sijoitettavan pelastustoiminnan henkilöstön ja kevytyksikön avulla liikutaan nopeasti laajalla alueella ja toimitaan vaativissa pelastus- ja ensihoitotehtävissä. Pekkalan henkilöstö toimii kiinteässä yhteydessä Joensuun Noljakassa sijaitsevan pelastusaseman henkilöstön kanssa ja aseman toimintavalmiutta voidaan säätää dynaamisesti henkilöstötilanne ja riskiajat huomioiden. 

Toimintavalmius kaupungissa ja lähialueilla on parantunut


Pekkalan pelastusasemalla vastataan kuuden minuutin toimintavalmiusaikavaatimuksiin, jotka eivät ole kaikilta osin aiemmin täyttyneet Penttilän, Niinivaaran ja Rantakylän osalta. Toimintavalmiusaikojen ylitykset ovat johtuneet kaupungin laajentumisesta etelän ja idän suuntaan. Noljakassa sijaitsevalta pelastusasemalta ei ole ollut edellytyksiä saavuttaa määriteltyä toimintavalmiusaikoja asukkaiden turvallisuuden takaamiseksi, joten uuden pelastusaseman toiminnan käynnistäminen oli välttämätöntä. Lisäksi toimintavalmius paranee Joensuun lähialueilla, koska yksikköä hälytetään lähipelastusasemien tueksi noin 60 kilometrin säteellä Joensuusta.

- Asema sijaitsee hyvien liikenneyhteyksien äärellä, tämä vaikuttaa lähtöaikoihin ja avun nopeaan perille tuloon. Lisäksi uuden aseman myötä henkilöstöllä on turvalliset ja terveelliset tilat, joissa toimia. Asemalle sijoittuu myös erikoiskalustoa; mönkijä, kelkka, vesijetti ja kelirikkoalus, listaa palopäällikkö Lari Parkkinen.

Uusi asemarakennus on 501 neliötä, talousrakennuksessa neliöitä on 61. Koko hankkeen kustannusennuste oli 1,5 miljoonaa euroa ja rakennuttajana toimi Joensuun kaupunki. Palosuojelurahasto on myöntänyt kohteeseen avustusta.

- Meillä on nyt historiallinen tilanne, kun Joensuun keskusta-alueella toimii kaksi pelastusasemaa aiemman yhden sijaan. Pohjois-Karjalassa toimii tällä hetkellä yhteensä 30 pelastusasemaa täydentäen Pohjois-Karjalan hyvinvointialueen palveluverkkoa, tiivistää pelastusjohtaja Markus Viitaniemi.

Pohjois-Karjala

Uusimmat