Takaisin

Punainen liitu -esitys tuo nuorten iholle koskettavat tositarinat liikenneonnettomuuksista – tavoitteena on vähentää nuorten liikennevahinkoja

Julkaisuajankohta 18.10.2022 17.05
Tiedote
Punaisen liidun esiintyjät Mikkelin teatterin lavalla.

Kaveriporukka takapenkillä voi lisätä nuoren kuljettajan riskinottoa liikenteessä. Rohkeutta ei ole silloin ajaa lujaa vaan vastuullisesti. Mikkelissä järjestetty Punainen liitu -esitys kannustaa nuoria pohtimaan omia valintojaan liikenteessä ja huolehtimaan myös kaverista.

Punainen liitu -esityksen näki tiistaina 18.10. Mikkelin teatterissa reilu 500 lukiolaista ja ammattiin opiskelevaa nuorta. Esityksellä halutaan saada nuoret miettimään omaa liikennekäyttäytymistään ja tarvittaessa myös puuttumaan kaverin riskialttiiseen toimintaan. 

Aihe on tärkeä, sillä nuoret ovat yliedustettuina liikenneonnettomuuksissa. Nuoria on väestöstä vain noin 11 prosenttia, mutta lähes joka kolmas tieliikenteessä vahingoittunut on nuori.

Esityksessä nuoret näkevät vakavia seurauksia liikenneonnettomuudesta eri näkökulmista ja tosielämän tarinoiden muodossa. Toivomme nuoren oivaltavan, että omilla vastuullisilla valinnoillaan ja teoillaan hän voi vaikuttaa omaan ja kavereiden turvallisuuteen, toteaa Etelä-Savon pelastuslaitoksen palomestari Riku Seppä.

Jälkikeskustelu kouluissa on tärkeä osa toimintamallia

Tilaisuudessa vuorottelevat videotarina todellisesta liikenneonnettomuudesta ja eri ihmisten omakohtaiset kokemukset mieleen jääneestä onnettomuustilanteesta. 

Tärkeä osa toimintamallia on esityksen jälkeen oppilaitoksissa pidettävä jälkikeskustelu, jonka opiskelijat käyvät pienryhmissä esitystä seuraamassa olleen opettajan tai ryhmänohjaajan johdolla, kertoo Liikenneturvan yhteyspäällikkö Eini Karvonen.

Punainen liitu -esitys on osa pelastustoimen aloittamaa kansallista liikenneturvallisuuskoulutuksen toimintamallia. Esityksessä nähtävä Punainen liitu -video on sama kaikkialla Suomessa, mutta tilaisuuksissa puhuvat paikalliset viranomaiset vaihtuvat. Paikan päällä on myös ensihoidon ja SPR:n väkeä tukemassa nuoria tarvittaessa.

Esitys järjestettiin nyt toista kertaa Mikkelissä. Tulevina vuosina se on tarkoitus pitää vuoroin Mikkelissä, Pieksämäellä ja Savonlinnassa.

Mikkelin Punainen liitu -esitys on järjestetty yhteistyössä Liikenneturvan, Etelä-Savon pelastuslaitoksen, Itä-Suomen Poliisin, Punaisen ristin, Essoten, Mikkelin Nuorten työpajan, Etelä-Savon ammattiopiston, Mikkelin lukion, Ohjaamo Olkkari Mikkelin, Saimaanseudun Ensihoitajat ry:n sekä Mikkelin nuorisopalveluiden kanssa. 

Kuva: Ruonakoski/Liikenneturva

Uusimmat