Takaisin

Punainen liitu -esitys koskettaa nuoria omakohtaisilla tarinoilla

Julkaisuajankohta 19.10.2023 13.06
Tiedote
Punainen liitu -esityksen puhujina Pieksämäellä olivat palomestari Eero Aho, onnettomuuden seurauksena pyörätuoliin päätynyt Matti Marjamäki, palomestari Riku Seppä, ensihoitaja Jaakko Estola sekä aiemmin liikennepoliisissa toiminut, nykyisin poliisihallituksen ylitarkastajana toimiva Tommi Bergman.

Kokeneet liikenneonnettomuuksien parissa työskentelevät ammattilaiset kertoivat Pieksämäen toisen asteen opiskelijoille omakohtaisia kokemuksiaan Punainen liitu -esityksissä. Esitys järjestettiin ensimmäistä kertaa myös nuorten omaisille.

”Kovaa osaa ajaa suoralla kuka vaan, mutta suoran päässä tulee se mutka.”

”Ole sinä se rohkea nuori, joka ei välitä kavereiden painostuksesta.”

”Toivottavasti minun ei koskaan tarvitse tulla tuomaan vanhempiesi ovelle suruviestiä.” 

”Mitä enemmän olen saanut ajokokemusta ja -koulutusta, sitä vähemmän olen huomannut osaavani.” 

Punainen liitu -esityksessä opiskelijoille näytetään videoesitys, jonka pohjalla on todellinen nuorten liikenneonnettomuus. Videoesityksen lomassa kuullaan pelastajan, poliisin, ensihoitajan sekä onnettomuudessa loukkaantuneen nuoren aikuisen kertomuksia onnettomuustilanteista.

Esityksillä ja niiden jälkeen pidettävillä opettajien vetämillä purkukeskusteluilla pyritään vähentämään nuorten liikenneonnettomuuksia.

Tänä vuonna Etelä-Savossa järjestettiin ensimmäistä kertaa myös nuorten läheisille suunnattu esitys, jonka jälkeen pohdittiin yhdessä vanhempien kanssa nuorten liikenneturvallisuuden vaikuttimia.

Vanhempien esimerkillä on iso vaikutus nuoren liikennekäyttäytymiseen. ”Takapenkki” omaksuu hanakasti toimintamalleja, myös niitä vääriä. Kännykän selailu ajon aikana, raskas kaasujalka, liikennesääntöjen noudattamattomuus tai hiiltyminen muille liikenteen käyttäjille eivät ole sellaista toimintaa, jota liikenteeseen kaivataan.

Kiinnostus siitä, miten, missä ja kenen seurassa nuori liikkuu ja rajojen asettaminen on paitsi keino välittää, myös vähentää riskejä – liikenteessäkin. Lisäksi on syytä muistuttaa turvavarusteiden, kuten heijastimien, valojen ja kypärän käytöstä sekä huolehtia nuorten käyttämien ajopelien ja niiden renkaiden kunnosta. Nuorta kannattaa myös rohkaista jäämään pois kyydistä, jos kuljettajan ajokunto tai -asenne epäilyttää.   

Punainen liitu toteutettiin Pieksämäellä yhteistyössä Liikenneturvan, Etelä-Savon pelastuslaitoksen, Etelä-Savon hyvinvointialue Eloisan, Itä-Suomen poliisin, SPR Mikkelin ja Pieksämäen osastojen, Ammattiopisto Spesian, Etelä-Savon ammattiopiston, Pieksämäen lukion, STEP-koulutuksen, Saimaanseudun Ensihoitajat ry:n, Pieksämäen kaupungin ja Pieksämäen nuorisotoimen kanssa.

Punainen liitu -esityksiä on järjestetty aiemmin Mikkelissä. Tarkoituksena on pitää niitä vuorovuosina Mikkelissä, Pieksämäellä ja Savonlinnassa.

Punainen liitu -esityksen puhujina Pieksämäellä olivat palomestari Eero Aho, moottoripyöräonnettomuuden seurauksena pyörätuoliin joutunut Matti Marjamäki, palomestari Riku Seppä, ensihoitaja Jaakko Estola sekä aiemmin liikennepoliisissa toiminut, nykyisin poliisihallituksen ylitarkastajana työskentelevä Tommi Bergman.

Palomestari Eero Aho kertoi nuorten liikenneonnettomuudesta pelastajan näkökulmasta.

Ylitarkastaja Tommi Bergman toivoi, ettei poliisin tarvitsisi tuoda suruviestiä kenenkään kuulijan kotiin.

Uusimmat