Pelastuslaitoksen terveiset turvalliseen jouluun
Joulun ja uudenvuoden lähestyessä Pirkanmaan pelastuslaitos muistuttaa muutamista tärkeistä turvallisuusasioista, jotta meillä kaikilla säilyisi juhlamieli.
Avotulen ja kynttilöiden käyttöä valvottava
Joulukuussa syttyy eniten kynttilöistä ja avotulista aiheutuvia tulipaloja. Suuri osa näistä syttyneistä tulipaloista voitaisiin välttää valvonnalla. Perusperiaatteena onkin, että tulta ei saa koskaan jättää valvomatta. Kiinteistön omistaja ja haltija vastaa aina seurauksista, jos tulipalo syttyy huolimattomuudesta.
Kynttilää tulee aina polttaa tukevalla ja palamattomalla alustalla. Lähtökohtaisesti ei tule käyttää koristeasetelmia tai alustoja, jotka voivat syttyä palamaan. (Tukes-tiedote). Valvomatta jätetystä palavasta kynttilästä voi aiheutua muitakin onnettomuuksia, esimerkiksi lapsi tai lemmikkieläin voi vahingossa kaataa kynttilän.
Pirkanmaan pelastuslaitoksen vs. valvontapäällikkö Aleksi Mertsalmi muistuttaa myös kaikille tuttujen tuikkukynttilöiden vaaroista.
– Tuikkukynttilän (lämpökynttilän) kuori voi lämmetä jopa 200–300-asteiseksi, ja siksi sitä on poltettava aina palamattomalla ja kuumuutta kestävällä astialla. Turvallinen lämpökynttilöiden välinen etäisyys on 5 cm, sillä jos kynttilöitä on useita ja ne ovat liian lähekkäin, saattaa syttyä ns. allaspalo, jossa tuikut palavat yhdellä suurella liekillä. Tällainen palo on sammutettava aina tukahduttamalla, ei siis koskaan vedellä, jatkaa Mertsalmi. Tuikkukynttilää turvallisempi tunnelmanluoja on paristokäyttöinen led-kynttilä, jonka voi laittaa mihin tahansa olemassa olevaan kynttiläkippoon tai lyhtyyn.
Ulkokäyttöön tarkoitetut tulet ja kynttilät on tarkoitettu ulkokäyttöön, eikä niitä tule käyttää sisätiloissa. Ulkotulet tulee aina sijoittaa palamattomalle, lämpöä kestävälle ja tukevalle alustalle, esimerkiksi lumihankeen, sillä keventynyt ulkotuli saattaa tuulen mukana kulkeutua lähelle palavaa materiaalia. Ulkotulet kannattaa sijoittaa vähintään muutamien metrien etäisyydelle rakennusten seinistä. Myös ulkotulet vaativat valvontaa, sillä esimerkiksi sateella tulikuuma massa voi roiskua. Huomioi sijoittelussa myös parvekkeet, kuistit tai katokset. Tutustu aina ennen käyttöä niiden käyttöohjeisiin.
Huomioi turvallisuus myös jouluvalojen käytössä
Jouluvaloja tulee käyttää aina valmistajan ohjeiden mukaan, esimerkiksi sisällä käytettävät jouluvalot eivät sovellu ulkokäyttöön. Sisäkäyttöön tarkoitettujen jouluvalojen johdot eivät kestä kylmää ja märkää, vaan saattavat haperoitua eikä niiden muuntaja sovellu ulos. Ulkokäyttöön soveltuvia jouluvaloja voi käyttää sisällä.
Onnettomuuksiin kannattaa varautua ympäri vuoden
- Testaa palovaroitin säännöllisesti
- Vaihda palovaroittimen paristot vähintään kerran vuodessa ja huomioi, että palovaroittimen käyttöikä on valmistajasta riippuen 5–10 vuotta
- Mikäli asunnossa on tulisija tai kaasuhella, hanki myös häkävaroitin
- Huolehdi alkusammutusvalmiudesta sammutuspeitteillä ja soveltuvalla käsisammuttimella
- Perehdy ennalta poistumisreitteihin hätätilanteissa ja käy ohjeet läpi myös lasten kanssa
- Varmista osoitemerkintöjen näkyvyys, jotta auttajat löytävät perille mahdollisimman nopeasti (Lataa 112-sovellus)
- On hyvä varautua myös erilaisiin arjen häiriötilanteisiin, esimerkiksi sähkökatkoon tai vedenjakeluhäiriöön (72tuntia.fi)
Yllä olevat asiat on tärkeää huomioida sekä kotioloissa että vieraammassa ympäristössä esimerkiksi lomamatkojen aikana.