Takaisin

Pekkalan aseman vihkiäiset ja vuoden työntekijät

Julkaisuajankohta 2.10.2023 20.33
Tiedote
Neljän henkilöä pöllin ympärillä.
Pelastusylijohtaja Kimmo Kohvakka leikkasi letkun pelastusaseman vihkiäisissä.

Joensuun Pekkalaan on valmistunut uusi pelastusasema, jonka vihkiäisiä vietettiin perjantaina 29.9.2023. Samalla vietettiin Pohjois-Karjalan pelastuslaitoksen 19. vuosipäivän juhlaa ja palkittiin työyhteisön ehdotusten perusteella vuoden pelastaja, ensihoitaja, sopimuspelastaja, viestintäteko ja työyhteisö.

Vuoden työntekijät ja muistamiset

Vuoden 2023 pelastajaksi valittiin Erno Välijoki Lieksasta. Pelastusryhmänjohtaja Erno Välijoki on kehittänyt viranomaisyhteistyötä eritoten Pohjois-Karjalan rajavartioston kanssa. Hän on teknisen kehittämisen asiantuntija, jolle haasteet ovat ainoastaan paremmin voitettavissa. Ernon periaate on, että kaiken voi tehdä itse jopa paremmin. Lisäksi Erno on myös kiinnostunut lähiesihenkilöroolin ja johtamistoiminnan kehittämisestä pelastusasemalla.

Vuoden 2023 ensihoitajaksi valittiin Anne Harinen Noljakan pelastusasemalta. Ensihoitajana Anne on kannustava, kehittävä, huomaavainen ja motivoitunut. Anne on tehnyt merkittävän työn teknisen purun protokollan parissa. 

Vuoden 2023 sopimuspelastajaksi valittiin Ville Tahvanainen Reijolasta. Ville on aktiivinen nuoriso-osaston vetäjä ja tekee paljon työtä palokuntanuorten parissa. Lisäksi Ville kehittää aktiivisesti uutta, kuten drone-toimintaa.

Joensuun ensihoitajien tekemät sosiaalisen median päivitykset pelastuslaitoksen Instagram-tilillä saivat tänä vuonna viestinnän kunniamaininnan. Lisäksi vuoden 2023 työyhteisöksi valittiin Noljakan ensihoidon 3-vuoron ”akat”, kuten porukka itse itseään kutsuu. ”Kolmosvuorossa paljon keikkaa ajetaan, hyvällä tiimillä parhaiten jaksetaan. Toimivat vinkit vuorossa jaetaan ja yhdessä niistä opitaan. Huonoja vitsejä kerrotaan ja niille porukalla nauretaan. Vahvat kahvit keitetään, että paremmin hereillä pysytään. Itsemme likoon laitetaan ja työkaverista huolta pidetään.” 

Pelastuslaitos myönsi Elämän siivet -palkinnon Tarja ja Jenna Timoselle sekä Martti Hakkaraisellehengenpelastamisesta. Heinäkuun puolivälissä mieshenkilö putosi matkaveneestä noin 200 metrin päässä rannasta Nurmesjärvellä. Uhri huusi apua veteen jouduttuaan, johon Tarja ja Jenna Timonen sekä Olavi Hakkarainen reagoivat soittamalla numeroon 112 ja lähtemällä veneellään auttamaan veden varaan joutunutta. Tarja, Jenna ja Olavi kannattelivat varaan joutunutta, hänet nostettiin veneeseen ja toimtettiin pelastushenkilöstön luokse. Tällä toiminnalla Tarja, Jenna ja Olavi estivät mieshenkilön todennäköisen hukkumisen. 

Lisäksi tilaisuudessa jaettiin seuraavat ansiomerkit:  

-palomestari Jukka Saarelainen, Suomen Leijonan ansioristi
-pelastusjohtaja Markus Viitaniemi, Paloristi
-vs. pelastuspäällikkö Ville-Petteri Pulkkinen, Suomen pelastusalan keskusjärjestön ansioristi
-pelastusryhmänjohtaja Tuomas Kinnunen, Suomen pelastusalan keskusjärjestön 1. luokan ansiomitali
-pelastaja-ensihoitajat Soini Kurki, Pekka Tykkyläinen, Suomen pelastusalan keskusjärjestön ansiomitali
-pelastaja Timo Asikainen Suomen pelastusalan keskusjärjestön ansiomitali
-ensihoitomestari Antti Rossi Suomen pelastusalan keskusjärjestön 1. luokan ansiomitali

Tietoa Pekkalan asemasta

Pekkalan pelastusasema täydentää Pohjois-Karjalan hyvinvointialueen palveluverkkoa. Pekkalan myötä Pohjois-Karjalassa toimii tällä hetkellä 31 pelastusasemaa. 

Pekkalan pelastusasemalla vastataan kuuden minuutin toimintavalmiusaikavaatimuksiin, jotka eivät ole kaikilta osin aiemmin täyttyneet Penttilän, Niinivaaran ja Rantakylän kaupunginosien osalta. Toimintavalmiusaikojen ylitykset ovat johtuneet kaupungin laajentumisesta etelän ja idän suuntaan. Noljakassa sijaitsevalta pelastusasemalta ei ole ollut edellytyksiä saavuttaa määriteltyä toimintavalmiusaikoja asukkaiden turvallisuuden takaamiseksi, joten uuden pelastusaseman toiminnan käynnistäminen oli välttämätöntä. Lisäksi toimintavalmius paranee Joensuun lähialueilla, koska yksikköä hälytetään lähipelastusasemien tueksi noin 60 kilometrin säteellä Joensuusta.

Vihittävä asemarakennus on 501 neliötä, talousrakennuksessa neliöitä on 61. Koko hankkeen kustannusennuste oli 1,5 miljoonaa euroa ja rakennuttajana toimi Joensuun kaupunki. 

-Kiitokset Joensuun kaupungille hyvästä yhteistyöstä rakennusprojektista ja kiitokset myös henkilökunnalle, joka osallistui aktiivisesti aseman suunnitteluun, pelastusjohtaja Markus Viitaniemi toteaa.

Palosuojelurahasto on myöntänyt kohteeseen avustusta.

Pohjois-Karjala

Uusimmat