MAASTOPALOPÄIVÄKIRJA 1/4: ”Urheilujuomaa, rakkolaastareita ja muistivihko”
Joona Hytti työskentelee Kymenlaakson pelastuslaitoksella asemamestarina. Elokuun ensimmäisen kahden viikon ajan Hytillä on kuitenkin uusi titteli - operation officer eli vapaasti suomennettuna operaatiopäällikkö. Hytti on yksi kymmenestä Kymenlaakson pelastuslaitoksen työntekijästä, joka on mukana maastopalomuodostelman valmiussiirrossa Portugalissa elokuun 2024 aikana. Operaatiopäällikkönä hänen työhönsä kuuluu operatiiviseen toimintaan osallistuminen ja toiminnan suunnittelu. Lisäksi hän vastaa työturvallisuudesta ja ylläpitää tilannekuvaa.
Joona Hytti hakeutui kansainvälisiin tehtäviin kehittääkseen omaa osaamistaan ja saadakseen ainutlaatuisia kokemuksia. Polku tehtäviin alkoi hakeutumisesta metsäpalomuodostelmaan, jonka jälkeen Hytti osallistui Pelastusopiston järjestämälle kansainvälisen pelastustoiminnan peruskurssille. Kurssin jälkeen on mahdollisuus hakeutua valmiussiirtoon, johon Pelastuspisto järjestää valmiussiirtoon valmistavaa koulutusta.
Kansainvälisiin tehtäviin ei ole erityisvaatimuksia, mutta hyödyllisiä ominaisuuksia ovat esimerkiksi monipuolinen osaaminen, hyvä fyysinen kunto, tiimityöskentelytaidot, joustavuus ja kyky sopeutua erilaisiin toimintaympäristöihin. Myös kielitaidosta on hyötyä kansainvälisissä toimintaympäristöissä.
Elokuun 2024 valmiussiirto ei ole Hytille ensimmäinen, sillä hän oli mukana Portugalin valmiussiirrossa myös edeltävänä kesänä: ”Sain arvokasta kokemusta erilaisesta toimintaympäristöstä ja yhteistoiminnasta paikallisten kanssa. Yksi suuri oppi oli esimerkiksi siinä, mitä vaatii siirtyä joukkueena toimintavalmiuteen toiselle puolelle Eurooppaa. Kansainväliset kokemukset ovat rikastuttaneet omaa työuraa ja auttaneet kartuttamaan kokemusta”. Vuoden 2024 valmiussiirtoon Hytti valmistautui ”hifistelemällä varusteet kuntoon”. Laukusta löytyy ainakin urheilujuomaa, rakkolaastareita ja muistivihko.
1. ROTAATIO - PÄIVÄ 1
”Matkustuspäivä oli pitkä, noin 14 tuntia kotoa Portugalin Almeirimiin. Vastassa oli muutama viime vuodelta tuttu naama paikallisesta joukosta (FEPC), joiden mukana tulemme kulkemaan tulevat kaksi viikkoa. FECP on paikallinen maastopaloihin keskittyvä erikoisjoukko, eli olemme hyvissä käsissä.
Almeirimissa on hyvät puitteet. Majoitustilat ovat uudehkot. Aluksi koko muodostelma majoittuu samassa huoneessa, armeijasta tuttu meininki.”
1. ROTAATIO - PÄIVÄ 2
”FEPC:n korkein päällikkö toivotti muodostelman tänään tervetulleeksi. Saimme kattavan luennon maastopaloista ja Portugalin pelastusviranomaisten toiminnasta. Lisäksi meille esitettiin katsaus tämän kesän maastopalokauteen ja sen ennusteisiin. Maastopalokausi on tänä vuonna ”myöhässä”, enimmäkseen keväällä ja kesäkuussa tulleiden sateiden vuoksi. Odotettavissa on, että tehtävät lisääntyvät oleellisesti tulevien viikkojen aikana ja FEPC tekeekin oman organisaation sisäisiä valmiussiirtoja tänne Almeirimiin.
Päivään kuului myös rahdin purkamista ja erinäisiä järjestelyjä asemalla. Ensimmäinen ryhmä aloitti päivystyksen yövuorossa, joka on kello 20-08, eli töihin päästiin jo alle vuorokaudessa saapumisesta, joka on huomattavasti nopeammin, kuin edellisenä vuonna. Muodostelman ja paikallisviranomaisten keskinäinen, viime vuonna ansaittu luottamus näkyy.
Viikon päätavoitteena on sopeutua paikallisiin olosuhteisiin ja elämään sekä yhteistyöhön paikallisten kanssa. Olemme valmiina olemaan avuksi tehtävillä. Odotan erityisesti tehtäviä, jotka ovat kokoluokaltaan paljon suurempia, kun mitä kohtaamme Suomessa. Toimiminen osana paikallista ryhmää luo omanlaisiaan haasteita, mutta se on samalla myös äärimmäisen mielenkiintoista. Rinnalla on joukko huippuammattilaisia, jotka hoitavat haastavimmat tehtävät. Asemapalveluksessa tehtäviini tulee kuulumaan johtamista, suunnittelua ja ongelmanratkaisua.”
1. ROTAATIO - PÄIVÄ 3
”B-joukkue siirtyi tänään Trancosoon, pohjoisempaan Portugaliin. Itse jäin A-joukkueen kanssa Almeirimiin, jossa jatkoimme perehtymistä paikalliseen kalustoon. Komennusluettelot on tehty ja muodostelma on nyt hälytysvalmiudessa 24/7 lähtöä edeltävään päivään saakka. Ei tehtäviä - vielä.
Muodostelma on sijoitettu FEPC:n organisaatioon, joka tarkoittaa, että toimimme heidän mukanaan ja heidän kalustollaan. FEPC:n kalusto on maastopaloihin erikoistunutta ja paikalliseen toimintaympäristöön soveltuvaa. Eroja Suomeen on havaittavissa esimerkiksi kevyemmissä 25 tuuman letkuissa, käsityökalujen aktiivisessa käytössä rajoituslinjojen teossa ja maastopalokelpoisissa ajoneuvoissa.
Muodostelmaan kuuluu kuuden henkilön johtoporras, joista osa (mukaan lukien minä) kuuluu myös operatiiviseen vahvuuteen. Joukkueen johtajia on kaksi, ja kummallakin joukkueen johtajalla on joukkueessaan kaksi ryhmää. Ryhmä koostuu ryhmänjohtajasta ja kolmesta pelastajasta, joista yhdellä on ensiapuvastuu.”
1. ROTAATIO - PÄIVÄ 4
”Samanlainen päivä kuin edellinen, ei tehtäviä. Myös se täytyy kestää, että joskus homma on odottelua. Yhteistyö asemapalveluksessa on sujunut niin hyvin kuin odotinkin. Sellaisia ongelmia, joista emme olisi selvinneet, ei olla kohdattu. Suurimpana haasteena on ollut kielimuuri, sillä kaikki paikalliset eivät puhu englantia.”
1. ROTAATIO - PÄIVÄ 5
”Aamupäivällä tuli hiki. Meillä oli harjoitus, jossa tehtiin rajoituslinjoja maastoon käsityökaluilla ja vedettiin letkuselvityksiä. Hikoilusta viis, yhteishenki on hyvä ja yleinen fiilis on positiivinen. Paikalliset ovat tosi vieraanvaraisia. Tunnelma on odottava.
FEPC:n joukot ovat maastopalojen erikoisjoukko, joten toiminta poikkeaa melkoisesti Suomen pelastuslaitosten monipuolisesta tehtäväkentästä. Meininki täällä Portugalissa seremonioineen ja paraateineen on ”sotilaallisempaa” kuin Suomessa.”
1. ROTAATIO - PÄIVÄ 6
”Tänään saimme Almeirimiin vieraaksi ANEPC:in (Portugalin pelastus- ja kriisinhalintaviranomainen) presidentin ja Suomen suurlähettilään, joille pidettiin juhlallinen vastaanotto. Juhlapuheiden jälkeen muodostelma pääsi keskustelemaan suurlähettilään kanssa.
Kuormitus on ollut tähän asti kohtuullista, hyvin vielä jaksaa.”
1. ROTAATIO - PÄIVÄ 7
”Oli aika hiljainen päivä. Oma tehtäväni oli tänään toimia päivystävänä upseerina, joka sisälsi pitkälti raportointia ja valmistelua.
Lähtisin ehdottomasti uudelleen valmiussiirtoon. Kansainvälisillä tehtävillä löytää itsensä ainutlaatuisista tilanteista ja pääsee matkustamaan paikkoihin, joihin ei ehkä muuten lähtisi ja tapaa ihmisiä, joita ei varmaankaan muuten tapaisi. Täällä muodostelmassa on tosi hyvä yhteishenki ja olen myös tutustunut uusiin kollegoihin Itä-Suomesta. Kansainväliset tehtävät ovat myös ammatillisesti opettavaisia reissuja niin pelastustoiminnan, leiritoiminnan kuin johtamisen osalta.
Ensimmäisen rotaation toisella viikolla muodostelman valmius tulee jatkumaan normaalisti. Sää tulee lämpenemään entisestään, viikonlopuksi on luvattu 39 astetta - hiki tulee!”
Maastopalopäiväkirjan toinen osa julkaistaan 15.8., jolloin kuulemme pelastaja-ensihoitaja Kyösti Tuuhan kokemuksia kentältä.
Teksti: Merisade Kuusela, Joona Hytti
Kuvat: Joona Hytti