Kynttilät aiheuttavat tulipaloja erityisesti joulukuussa: Pelastuslaitoksen vinkit turvalliseen tulen käsittelyyn
Kynttilöistä syttyvien tulipalojen määrä on vuoden aikana suurin joulukuussa, ja suurin osa näistä tulipaloista olisi vältettävissä valvonnalla. Pirkanmaan pelastuslaitoksen vinkeillä käsittelet kynttilöitä ja avotulta turvallisesti vuodenvaihteen juhlahumussa.
Avotulen ja kynttilöiden käyttöä valvottava
Tärkeimpänä perusperiaatteena on muistettava, että tulta ei saa koskaan jättää valvomatta.
Kynttilää tulee aina polttaa tukevalla ja palamattomalla alustalla. Erilaisissa koristeasetelmissa ja -alustoissa on usein syttymisriski, ja niiden kanssa kannattaakin vaihtoehtona harkita paloturvallisten led-tuikkujen käyttämistä. Valvomatta jätetty palava kynttilä voi myös päätyä lapsen tai lemmikkieläimen kaatamaksi, mistä voi seurata tulipalo.
Tuikkukynttilöissä piilee vaarallisen allaspalon riski
Tuikkukynttilän eli lämpökynttilän kuori voi lämmetä jopa 200–300-asteiseksi, mistä johtuen sitä on poltettava aina palamattomalla ja kuumuutta kestävällä alustalla.
Jos lämpökynttilöitä on useita ja ne ovat liian lähekkäin, saattaa niistä syttyä ns. allaspalo, jossa tuikut palavat yhdellä suurella liekillä. Tällainen allaspalo täytyy aina sammuttaa tukahduttamalla, ei koskaan vedellä. Lämpökynttilät tuleekin sijoittaa vähintään viiden senttimetrin päähän toisistaan.
Ulkotuli täytyy sijoittaa turvalliselle paikalle
Ulkokäyttöön tarkoitettuja tulia ja kynttilöitä ei tule käyttää sisätiloissa. Ulkotulet tulee aina sijoittaa palamattomalle, lämpöä kestävälle ja tukevalle alustalle, esimerkiksi lumihankeen, sillä keventynyt ulkotuli saattaa tuulen mukana kulkeutua lähelle palavaa materiaalia.
Ulkotulet kannattaa sijoittaa vähintään muutamien metrien etäisyydelle rakennusten seinistä ja muista rakenteista. Myös ulkotulet vaativat valvontaa, koska esimerkiksi sateella tulikuuma massa voi roiskua. Tutustu aina ulkotulen käyttöohjeisiin ennen sytyttämistä.
Turvallisen joulun tehtävälista
- Tarkista palovaroitinten toimivuus. Myös häkävaroitin kannattaa hankkia, jos rakennuksessa on tulisija tai kaasuhella.
- Huolehdi alkusammutusvalmiudesta sammutuspeitteillä ja käsisammuttimella.
- Jos vietät joulua vieraassa paikassa, tutustu poistumisreitteihin hätätilanteen varalta. Käy poistumisreitit läpi myös lasten kanssa.
- Erityisesti mökkijoulua viettäessäsi tarkista osoitemerkintöjen riittävyys ja kunto, jotta apu löytää tarvittaessa paikalle.
Lisätietoja:
Johtava palotarkastaja Jarkko Jääskeläinen
puh. 040 568 2445