Ajankohtaisiin

Koti- ja ensihoito tiivistävät yhteistyötä yöaikaisessa hoidossa

Julkaisuajankohta 21.2.2023 21.43
Tiedote

Siun soten ensi- ja kotihoidon yhteistyö tiivistyy, kun pelastuslaitoksen ensihoitajat ryhtyvät hoitamaan kotihoitoa tarvitsevien turva-auttamistehtäviä ja kotihoitopäivystystä yöaikaan eri puolilla maakuntaa.

Siun sotessa ikäihmisten palvelujen ja pelastuslaitoksen yhteistyö on ollut edistyksellistä. Myös muilla hyvinvointialueilla on kiinnostuttu vastaavanlaisen tiiviin yhteistyön kehittämisestä.

-Yhteistyötä on tehty jo aiemminkin hoidontarpeen arvioinnissa ja saattohoitopotilaiden hoidossa yhdessä kotihoidon ja sosiaalipäivystyksen kanssa, mutta nyt yhteistyöhön tulee mukaan uusi osa-alue – yöaikaiset kotihoidon tehtävät ja tuki, kertoo ensihoitopäällikkö Kari Törrönen.

Yhteistyön tiivistämisen taustalla on vuodenvaihteessa voimaan tullut lakiuudistus, joka velvoittaa järjestämään kotihoidon asiakkaille tarvittaessa hoitoa vuorokauden ajasta riippumatta. Tähän saakka kotihoidon yöhoitajat ovat vastanneet asiakkaiden yöaikaisesta hoidosta osassa maakunnan kunnista. Lakiuudistuksen myötä yöaikaisen hoitoon tarvitaan kuitenkin merkittävästi enemmän resurssia, jotta hoito voidaan turvata tasapuolisesti koko maakunnan alueella.

Kun yöaikaisen hoidon järjestämistä lähdettiin pohtimaan Siun soten alueella, vastaukset löytyivät eri hoivamuotojen yhteistyöstä. Kotihoidon yöhoitajien ja ensihoitajien yhteistyöllä varmistetaan, että asiakas saa tarvitsemansa hoidon myös yöllä. Yhteistyöllä voidaan myös sujuvoittaa työntekemistä.

- Eteläisellä alueella meillä on yöhoitaja Kiteellä ja Ilomantsissa, mutta esimerkiksi Rääkkylässä ja Kesälahden pitäjässä yöhoitajaa ei ole, koska yöaikaisen hoidon tarve on ollut vähäistä. Yhteistyö ensihoidon kanssa tuo jatkossa palvelun myös näille alueilla, toteaa eteläisen alueen kotihoidon palvelupäällikkö Mari Korhonen.

Toiminta on jo käynnistynyt Lieksassa ja Lieksan ensihoitoyksiköillä myös Uimaharjussa. Helmikuun aikana yhdenhoitajan ensihoitoyksikkö käynnistää yhteistoiminnan Joensuun kaupunkikeskustan ympäristössä Enossa, Tuupovaarassa, Kiihtelysvaarassa, Hammaslahdessa ja Kontiolahdessa. Lisäksi yhteistyö kotihoidon kanssa käynnistyy kevään aikana Keski-Karjalassa, Kiteen Kesälahdella ja Rääkkylässä.

-Yhteistoiminnasta hyötyy eritoten maaseudulla asuva ja kotihoidon apua tarvitseva maakunnan asukas. Näin saamme järkevästi kotihoidon asiakkaille palvelua yöaikaan ja samalla pitkään toivottua lisäresurssia ensihoitoon. Esimerkiksi Lieksaan saamme tämän toiminnan avulla toisen ensihoitoyksikön päivystämään yöaikaan. Nyt yhden ambulanssin sijaan Lieksassa on kaksi ambulanssia öisin, kun ensihoitajat tukevat kotihoitoa turva-auttamistehtäviä ja yöaikaisissa tehtävissä. Ja, kun kotihoidon tehtäviä ei ole, yksikkö on ensihoitotehtäviin käytettävissä. Tämä on todella hyvä asia, Törrönen summaa.

Yhteistoiminnan syventäminen ja kehittäminen toteutetaan vaarantamatta ensihoitopalvelun perustehtävää. Kiireelliset ensihoitotehtävät menevät aina kiireettömien tehtävien edelle.

Pohjois-Karjala