Kansainvälisiin maastopalotehtäviin erikoistunut joukko harjoittelee Jämijärvellä
Kansainvälisiin maastopalotehtäviin erikoistunut joukko harjoittelee tällä viikolla 14.–17.5. Jämijärvellä. Etelä-Savon pelastuslaitos on mukana Pelastusopiston koordinoimassa maastopalomuodostelmassa yhdessä Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Karjalan ja Kymenlaakson pelastuslaitosten kanssa.
Harjoituksen tarkoituksena on koulia maastopalomuodostelmaa valmiuteen kansainvälisiä tehtäviä varten. Harjoituksessa simuloidaan kansainvälisen pelastustoiminnan tehtävän vaiheet alkuvalmisteluista matkaan, leirin perustamiseen, onnettomuusalueella toimintaan, leirin purkuun sekä Suomeen paluuseen saakka.
Harjoituksen taustalla on tilanne, jossa Suomenlahden eteläpuolella Baltiassa on käynnissä isoja maastopaloja, ja Itä-Suomen maastopalomuodostelma on hälytetty auttamaan. Harjoitukseen osallistujat ovat kuitanneet osallistumisensa tehtävälle, kuten oikeassakin tilanteessa toimittaisiin, ja aloittaneet tehtävälle valmistautumisen.
Maastopalomuodostelma, joka kantaa teknistä nimeä GFFF-V (Ground Forest Fire Fighting using Vehicles eli maastopalojen koneellinen sammutusmenetelmä), on rakennettu EU:n rahoituksella.
”Tämän Jämijärven harjoituksen yhteydessä muodostelma saadaan sertifioitua niin, että sitä voidaan käyttää osana EU:n pelastuspalvelumekanismia”, palomestari Ville Tuovinen kertoo.
Lähtövalmiudessa alle vuorokauden kuluessa
Ville osallistuu muodostelman johtamiseen varajohtajan roolissa. Etelä-Savosta harjoitukseen osallistuu hänen lisäkseen kahdeksan henkilön raskas sammutusryhmä, metsäpalonsammutuskone ”Mörkö” sekä muodostelman logistiikkapäällikkönä Matti Luoto.
Kaikkiaan maastopalomuodostelmassa on 58 henkilöä. Mukana on sekä ammattipelastajia että sopimuspalokuntalaisia. Muodostelmaan kuuluu myös asiantuntijoita muualta Suomesta.
Ensimmäisenä päivänä ryhmä harjoittelee mm. kolonna-ajoa, maahantuloa ja leirin perustamista. Toisen päivän teemana on toiminta kohdemaassa. Kolmannen päivän harjoituksena on leirin purku, paluu kotimaahan ja muut loppuvaiheen toimet.
”Tämän kenttäharjoituksen jälkeen maastopalomuodostelma on hälytettävissä kansainvälisille tehtäville hyvin lyhyellä varoitusajalla”, Ville valottaa joukkueen toimintaa. Ryhmän on oltava lähtövalmiudessa alle vuorokaudessa hälytyksestä.
Etelä-Savosta on aiemminkin ollut yksittäisiä pelastajia mukana kansainvälisillä auttamistehtävillä, mutta kyseessä on ollut erityyppinen toiminta. Nämä tehtävät ovat olleet hyvissä ajoin ennakkoon tiedossa olevia ja huolellisesti suunniteltuja valmiussiirtoja, joista on saatu arvokasta kokemusta ja oppia haasteellisten maastopalojen sammuttamisesta.
Katso myös Pelastusopiston tiedote.