Takaisin

Juvan mysteeriaineen koostumus selvisi, alkuperä on vielä epäselvä

Julkaisuajankohta 1.2.2024 11.52
Tiedote
Kuvituskuva: Etelä-Savon pelastuslaitoksen logo auton kyljessä.

Tuntematon aine värjäsi kolmen omakotitalon pihalumen Juvalla 9. tammikuuta. Etelä-Savon pelastuslaitos on selvittänyt aineen koostumusta. Toistaiseksi ei tiedetä, mistä aine on pihoille päätynyt. Itä-Suomen poliisi selvittää asiaa.

Purppuransävyiseksi värjäytyneestä lumesta otettiin näyte ja se lähetettiin laboratorioon analysoitavaksi. Aineelle tehtiin alustavat spektroskooppiset analyysit koostumuksen määrittämiseksi.

Näytteessä oli kaliumpermanganaattia (KMnO4) ja lisäksi näyte sisälsi myös muita yhdisteitä, joita spektreistä ei tunnistettu. Kaliumpermanganaatin vesiliuokset ovat purppurasävyisiä ja laimeina liuoksina sävy on tulkittavissa myös vaaleanpunaiseksi.

Kaliumpermanganaattia käytetään laajalti voimakkaana hapettimena piirilevyjen valmistuksessa, metallien pintakäsittelyssä sekä lääke- ja kemianteollisuudessa. Kaliumpermanganaattia käytetään hapetus- ja valkaisuaineena, reagenssina analyyttisessä ja synteettisessä orgaanisessa kemiassa, valokuvauskemikaalina, desinfiointiaineena, hajunpoistossa, levänestoaineena vedenkäsittelyssä, värjäysaineiden valmistuksessa, raudan ja mangaanin poistamiseen liuoksista ja parkituksessa. Kaliumpermanganaattia tuodaan maahan kiinteänä aineena sekä eri pitoisina liuoksina. (https://ova.ttl.fi/kaliumpermanganaatti)

Kaliumpermanganaatin ei ole todettu kertyvän ravintoverkkoon. Mangaanin kertyminen vesieliöihin on alhainen. Voimassa olevien kriteerien perusteella kaliumpermanganaatti on luokiteltu ympäristölle vaaralliseksi. Perusteena luokitukselle on vesieliömyrkyllisyys ja ettei aine ole biologisesti hajoavaa. (https://ova.ttl.fi/kaliumpermanganaatti)

Aine on kerätty omakotitalojen pihoilta pois, joten se ei aiheuta haittaa asukkaille. Edelleenkään ei tiedetä, mistä aine on pihoille päätynyt. Asian jatkoselvittely siirtyy Itä-Suomen poliisille.

Etelä-Savo

Uusimmat