Takaisin

Huomioi itsesi ja muut - ilotulitteiden käyttäminen vaatii huolellisuutta

Julkaisuajankohta 29.12.2023 10.44
Tiedote
Suojalasit

Ilotulikauppa käynnistyi heti joulun jälkeen. Pelastuslaitos tarkastaa ilotulitteiden myyntipisteet. Noudatathan huolellisuutta ilotulitteiden kanssa.

-Katsomme ilotulitteiden myyntipisteiden tarkastuksella sen, että varoitusmerkinnät ja sammuttimet ovat paikallaan. Lisäksi valvomme, että myyjillä tai paikalla olevalla vastuuhenkilöllä on Tukesin myöntämä lupa. Katsomme myös ilotulitteiden sallitut määrät sekä myymälässä että varastoissa, kertoo palotarkastaja Marko Kaartinen Pohjois-Karjalan pelastuslaitokselta. Tänä vuonna tarkastuksella havaittiin vain hienosäätöä. Ilotulitteiden myyjät tietävät, että tulemme heidät tarkastamaan.


Ilotulitteiden käytöstäKuten ennenkin myös tänä vuonna Joensuun keskusta, torin alue on rakettivapaavyöhyke vuoden vaihtuessa. Joensuun keskusta on tiiviisti asuttua aluetta ja ilotulitteiden käyttäminen torin alueella nostaa henkilövahinkojen ja muiden onnettomuuksien riskejä merkittävästi.

Ilotulitteiden käyttäminen on sallittua (pois lukien Joensuun torin alue) ilman pelastuslaitokselle tehtävää kirjallista ilmoitusta 31.12.2023 klo 18 - 1.1.2023 klo 2 välisenä aikana.

- Jos päädyt paukuttelemaan maaseudun rauhassa, on kohteliasta ilmoittaa siitä naapureille. Ilotulitteiden ampumiseen tarvitaan myös maanomistajan lupa. Lisäksi muista yleinen varovaisuus, turvaväleistä huolehtiminen ja suojalasien käyttäminen. Myös vaatetukseen on hyvä kiinnittää huomiota, keinokuituvaatteet syttyvät herkästi, Pohjois-Karjalan riskienhallintapäällikkö Janne Halonen muistuttaa.

Huomioi ilotulitteiden käytössä:

1. Noudata käyttöaikaa koskevia rajoituksia. Ilotulitteita saa käyttää uudenvuodenyönä klo 18 ja 02 välillä.

2. Älä käytä ilotulitteita alkoholin vaikutuksen alaisena. Olet vastuussa hankkimiesi ilotulitteiden seurauksista tilastasi riippumatta.

3. Älä luovuta hankkimiasi ilotulitteita alaikäisten tai alkoholin vaikutuksen alaisten käytettäväksi, koska vastuu hankkimiesi tuotteiden käytöstä on aina sinulla.

4. Käytä suojalaseja ja sytytettäessä on hyvä käyttää sytytyspuikkoa tai vastaavaa. Myös yleisön on hyvä suojata silmänsä.

5. Kiinnitä erityistä huomiota rakettien suuntaamiseen turvalliseen suuntaan ja tulitteiden sytytystapaan. Poistu ohjeiden mukaisesti sytyttämäsi tuotteen luota turvalliselle etäisyydelle.

6. Valitse tulitteiden käyttöpaikka huolella niin, että käytöstä ei aiheudu vaaraa ihmisille, rakennuksille, ajoneuvoille eikä muullekaan omaisuudelle. Vältä myös aiheuttamasta kohtuutonta haittaa esimerkiksi metelistä kärsiville ihmisille ja koti- tai lemmikkieläimille.

7. Huolehdi omalta osaltasi siitä, että et roskaa ympäristöäsi. Käyttöpaikalta on syytä kerätä käytetyt raketit, kepit ja muut jäänteet roskiin viimeistään seuraavana päivänä.

Näin ammut ilotulitteen turvallisesti

Turvallista uutta vuotta – parhaiten juhlistat vuodenvaihdetta ilman meitä!

Pohjois-Karjala

Uusimmat