Takaisin

Etelä-Savon pelastushenkilöstö valmiudessa kansainvälisille maastopalotehtäville

Julkaisuajankohta 15.8.2024 14.07
Tiedote
Kaksi suomalaista pelastajaa sammuttamassa maastopaloa paloletkulla yhdessä portugalilaisen pelastajan kanssa Portugalin rinteisessä maastossa.

Suomen maastopalomuodostelma eli kansainväliseltä termiltään GFFF-V -muodostelma on läpäissyt EU:n pelastuspalvelumekanismin sertifiointiprosessin ja on siten virallisesti osa sen kapasiteetteja. Etelä-Savon pelastuslaitokselta muodostelmassa on mukana parikymmentä kansainvälisen pelastustoiminnan asiantuntijaa.

Suomi on sitoutunut pitämään muodostelmaa valmiudessa seitsemän vuoden ajan. Toimintaa koordinoi Pelastusopisto, joka kouluttaa, rekrytoi, lähettää ja toimii työnantajana kansainvälisillä pelastustoimen tehtävillä.
 
– Meiltä Etelä-Savon pelastuslaitokselta on mukana Suomen maastopalomuodostelmassa noin 30 henkilöä ja ulkomaan komennuksia varten on koulutettu noin 20 henkilöä, kertoo pelastuspäällikkö Tuomo Halmeslahti.
 
Muodostelma on perustettu ensisijaisesti kotimaassa tapahtuvien vaativien ja pitkäkestoisten maastopalojen sammutukseen. Muodostelmalle on saatu merkittävä rahoitus EU:n pelastuspalvelumekanismin kautta ja sen velvoittamana muodostelma lähtee sertifioinnin jälkeen myös muualle Euroopan alueelle maastopalotehtäville, jos EU:n pelastuspalvelumekanismilta tulee pyyntö ja Suomi sen hyväksyy.
 
Ulkomaan tehtävät hoidetaan Pelastusopiston koordinoimana ja pääosin EU:n korvaamana. EU korvaa sertifioitujen muodostelmien operaatiokuluista 75 prosenttia ja Suomen valtio loput 25 prosenttia.

Kansainvälinen yhteistyö hyödyttää sekä avunantajia että vastaanottajia

– Valmiussiirrot, missä meiltäkin on henkilöstöä, koostuu maastopalomuodostelman henkilöstöstä, Halmeslahti valottaa.
 
Valmiussiirtojen tarkoituksena on tukea kohdemaan pelastusviranomaisia maastopalokauden vaativimmilla jaksoilla, jolloin maan omat resurssit ovat kovalla kuormituksella.
 
– Valmiussiirrot tarjoavat mahdollisuuden kartuttaa samalla oman pelastushenkilöstön kokemusta ja osaamista. Olemme myös valmiimpia ottamaan itse jatkossa vastaan kansainvälistä pelastusapua, huomauttaa Halmeslahti.

Portugalilainen ja suomalainen pelastaja sammuttamassa Portugalin maastopaloja.

Portugalissa on parhaillaan käynnissä Suomen maastopalomuodostelman valmiussiirto, jossa on 48 kansainvälisen pelastustoiminnan asiantuntijaa tukemassa paikallisia viranomaisia maastopalojen hallinnassa. Suomalaisten tukikohtana Portugalissa ovat Almeirimin ja Trancoson paloasemat.
 
Kahden viikon ajan Portugalissa ollut Suomen maastopalomuodostelman 1. ryhmä palaa kotimaahan ja 2. ryhmä lähtee Portugaliin seuraavaksi kahdeksi viikoksi. Etelä-Savosta kummassakin ryhmässä on kaksi kansainvälisen pelastustoiminnan asiantuntijaa, joissa on mukana myös joukkojen johtajia.

Kuvat: Pelastusopisto

Uusimmat